Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pierniczki miękkie, nie muszą dojrzewać, można piec je dzień przed świętami, a na pewno będą idealnie miękkie i pyszne. Przechowuję się w szklanym słoju, ale nie zamykam, dzięki temu są delikatne i bardzo miękkie.
Ważne:
- Ciasto piernikowe trzeba rozwałkować dość grubo bo ok. 0,5 cm, a nawet grubiej. Im grubsze pierniczki upieczecie tym będą miększe.
- Im krócej pieczemy pierniki, tym będą miększe. 7-8 min, na grube pierniki powinno wystarczyć, ale sprawdzajcie bo każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Pierniki nie powinny być rumiane, ale delikatnie brązowe. W czasie pieczenia trochę urosną.
Jeśli lubicie pierniczki chrupiące, możecie ciasto rozwałkować cieniutko i piec je również 7-8 min, ale wtedy ciastka będą nieco bardziej twarde.
Porcja z tego przepisu to duża ilość pierników, wszystko zależy od wielkości foremek, u mnie wyszło 50 szt.
Polecam, to naprawdę pierniki idealne 🙂
Pierniczki
Składniki:
- 200 g cukru
- 250 g miodu płynnego
- 150 g masła
- 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (domowej z tego przepisu klik)
- 820-840 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka (M)
- ok. 1/3 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej w syropie (z tego przepisu klik)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W średnim garnku umieścić, miód, cukier i masło podgrzewać na średnim ogniu do chwili, kiedy składniki się rozpuszczą, mieszać od czasu do czasu. Na koniec wsypać przyprawę piernikową, zamieszać, podgrzewać przez chwilę. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Masa powinna być prawie zimna, ale nie może zgęstnieć. |
2 Done | W dużej misie połączyć mąkę, sodę i skórkę pomarańczową dokładnie wymieszać. |
3 Done | Ciasto podzielić na 3 części, dwie włożyć do miski i przykryć ściereczką, jedną rozwałkować. |
4 Done | Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem. |
5 Done |