0 0
Pierniczki Szybkie – miękkie od razu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierniczki Szybkie – miękkie od razu

  • 50 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pierniczki miękkie, nie muszą dojrzewać, można piec je dzień przed świętami, a na pewno będą idealnie miękkie i pyszne. Przechowuję się w szklanym słoju, ale nie zamykam, dzięki temu są delikatne i bardzo miękkie.

Ważne:

  1. Ciasto piernikowe trzeba rozwałkować dość grubo bo ok. 0,5 cm, a nawet grubiej.  Im grubsze pierniczki upieczecie tym będą miększe.
  2. Im krócej pieczemy pierniki, tym będą miększe. 7-8 min, na grube pierniki powinno wystarczyć, ale sprawdzajcie bo każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Pierniki nie powinny być rumiane, ale delikatnie brązowe. W czasie pieczenia trochę urosną.

Jeśli lubicie pierniczki chrupiące, możecie ciasto rozwałkować cieniutko i piec je również 7-8 min, ale wtedy ciastka będą nieco bardziej twarde.

Porcja z tego przepisu to duża ilość pierników, wszystko zależy od wielkości foremek, u mnie wyszło 50 szt.

Polecam, to naprawdę pierniki idealne 🙂

  • Pierniki Miękkie
  • Pierniczki idealne

Pierniczki

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 250 g miodu płynnego
  • 150 g masła
  • 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (domowej z tego przepisu klik)
  • 820-840 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka (M)
  • ok. 1/3 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej w syropie (z tego przepisu klik)
(Visited 927 times, 33 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W średnim garnku umieścić, miód, cukier i masło podgrzewać na średnim ogniu do chwili, kiedy składniki się rozpuszczą, mieszać od czasu do czasu. Na koniec wsypać przyprawę piernikową, zamieszać, podgrzewać przez chwilę. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Masa powinna być prawie zimna, ale nie może zgęstnieć.

2
Done

W dużej misie połączyć mąkę, sodę i skórkę pomarańczową dokładnie wymieszać.
Do suchych składników wlać masę maślaną i dodać jajka, wyrabiać najlepiej ręcznie, ale można również mikserem. Na koniec zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki.

3
Done

Ciasto podzielić na 3 części, dwie włożyć do miski i przykryć ściereczką, jedną rozwałkować.
Blat lub stolnicę oprószyć mąką.
Pozostałe ciasto rozwałkować niezbyt cienko. Ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości lub nieco więcej.
Wykrawaczkami/foremkami wyciąć pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4
Done

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.
Pierniki piec ok. 7-8 min. wyjąć i przełożyć na kuchenną kratkę.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Z pozostałych dwóch części ciasta upiec kolejne pierniczki.

5
Done

Pierniki schować do pojemnika, ale nie przykrywać ich, dzięki temu będą miękkie przez cały czas.
Jeśli zdecydujesz się na lukrowanie pierniczków, rób to na bierząco, nie przechowuj polukrowanych ciastek, zrobią się miękkie i niesmaczne.
Smacznego :)

Dorota

Schab w Mleku
previous
Schab w Mleku Pieczony
Bigos Domowy
next
Bigos Domowy
Schab w Mleku
previous
Schab w Mleku Pieczony
Bigos Domowy
next
Bigos Domowy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię