Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pierniczki miękkie, nie muszą dojrzewać, można piec je dzień przed świętami, a na pewno będą idealnie miękkie i pyszne.
Przechowuję się w szklanym słoju, ale nie zamykam, dzięki temu są delikatne i bardzo miękkie.
Ważne:
- Ciasto piernikowe trzeba rozwałkować dość grubo bo ok. 0,5 cm, a nawet grubiej. Im grubsze pierniczki upieczecie tym będą miększe.
- Im krócej pieczemy pierniki, tym będą miększe. 7-8 min, na grube pierniki powinno wystarczyć, ale sprawdzajcie bo każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Pierniki nie powinny być rumiane, ale delikatnie brązowe. W czasie pieczenia trochę urosną.
Jeśli lubicie pierniczki chrupiące, możecie ciasto rozwałkować cieniutko i piec je również 7-8 min, ale wtedy ciastka będą nieco bardziej twarde.
Porcja z tego przepisu to duża ilość pierników, wszystko zależy od wielkości foremek, u mnie wyszło 50 szt.
Polecam, to naprawdę pierniki idealne 🙂
Przepisy na MAKOWIEC 🎄🎄🎄
Filmy z przepisami na ŚWIĘTA 🎄🎄🎄
Pierniczki
Składniki:
-
200 g cukru
-
250 g miodu płynnego
-
150 g masła
-
1,5 łyżki przyprawy piernikowej (domowej z tego przepisu klik)
-
820-840 g mąki pszennej tortowej
-
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
3 jajka (M)
-
ok. 1/3 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej w syropie (z tego przepisu klik)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W średnim garnku umieścić, miód, cukier i masło podgrzewać na średnim ogniu do chwili, kiedy składniki się rozpuszczą, mieszać od czasu do czasu. Na koniec wsypać przyprawę piernikową, zamieszać, podgrzewać przez chwilę. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Masa powinna być prawie zimna, ale nie może zgęstnieć. |
2
Done
|
W dużej misie połączyć mąkę, sodę i skórkę pomarańczową dokładnie wymieszać. |
3
Done
|
Ciasto podzielić na 3 części, dwie włożyć do miski i przykryć ściereczką, jedną rozwałkować. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem. |
5
Done
|
2 komentarze Ukryj
Wczoraj zrobione, bardzo smaczne i prosto opisany przepis. Serdeczne dzieki 🙂 u siebie dałam tylko nieco mniej cukru (150g, a i tak wg mojego gustu są baardzo słodkie) i łyżeczkę kakao. Moje chłopaki twierdzą,że to Pierniczki Idealne 🙂
Mam tylko pytanie, orientuje się Pani jak długo można je przechowywać? dotrwają do Świąt? czy można je ewentualnie zamrozić?
Jeszcze raz dziękuję za super przepis i pozdrawiam 🙂
Pierników proszę nie mrozić, jedynie dokładnie je wystudzić. Zamknąć w puszce lub słoiku i zostawić. Przechowujemy pierniki bez lukru, i ozdabiamy dopiero przed jedzeniem.
Spokojnie doczekają do świąt 🙂