Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego bigosu mojej Mamy. Nasz rodzinny przepis jest prosty i nie wymaga dużo pracy a jedynie kilkudniowego, cierpliwego gotowania i schładzania. Z czystym sumieniem przyznaję, że jest pyszny. U nas bigos gotujemy jeden a potem dzielimy go między trzy domy, mojej Mamy, mojej siostry i nasz oczywiście. Ilość kapusty i mięsa jest dość duża, ale zasada jakiej zawsze trzymaliśmy się przy bigosie, to dwa razy więcej kapusty niż mięsa. Używamy mięsa mieszanego, nie może zabraknąć w nim wędzonego boczku. Nie żałujemy suszonych grzybów i wędzonych śliwek. Polecam Wam ten przepis, jeszcze nigdy nas nie zawiódł 🙂
Bigos domowy
Składniki na bogos:
- 5 kg kapusty kiszonej
- 1 kg mięsa wieprzowego (do wyboru lub kilka rodzajów: żeberka, schab karkowy, szynka,)
- 1 kg mięsa wołowego (szponder, ligawa)
- 0,5 kg surowego boczku wędzonego
- ok. 0,3 kg słoniny jeśli pozostałe mięsa są chude, jeżeli są tłuściejsze słoniny nie dodajemy.
- 25 gr suszonych śliwek (wędzonych bez pestek)
- 20 gr suszonych grzybów (u mnie borowiki)
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
Sposób przygotowania bigosu:
- Grzyby zalać 1/2 szklanki wrzątku, przykryć odstawić na ok. 30 min.
- Do dużego garnka z grubym dnem włożyć na dno słoninę. Odcisnąć kapustę z nadmiaru soku. Do garnka włożyć połowę kapusty, następnie mięso a na nie pozostałą połowę kapusty. Dodać śliwki i namoczone grzyby. Przecedzić wodę z moczenia grzybów i wlać ją do garnka. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 1,5 h. Zamieszać.
- Wystawić w chłodne miejsce na noc.
- Następnego dnia gotować ponownie na małym ogniu przez 1,5 -2 h. Mieszać od czasu do czasu, aby bigos się nie przypalił. Na noc odstawić w chłodne miejsce. Jeśli wystawimy bigos na dwór a on w nocy zamarznie, wpłynie to korzystnie na smak potrawy.
- Ostatniego dnia ponownie zagotować bigos, wlać szklankę wina, dokładnie wymieszać i gotować ok. 1h.
Gotowy bigos pięknie pachnie i ma ciemno brązową barwę.
Smacznego.
10 komentarzy Ukryj
Bigosik, kochany bigosik… Nie ma bez niego świąt, on jest nieśmiertelny i przywołuje wszystkie wspomnienia z dawnych lat i członków rodziny, którzy odeszli… Moja babcia robiła cudowny.
Kochajmy bigos! :))
:)Staropolskie danie obowiązkowe na święta:) dodaje tez kilka ziaren jałowca:)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt
Pani Doroto, bez przypraw typu sól i pieprz? A mięso pokroić przed włożeniem do garnka? Wygląda wspaniale i kusi żeby zrobić 🙂 pozdrawiam.
Pani Aniu, ja nie dodaję, chociaż moja mama czasami dawała jeszcze listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Na pewno bez soli bo kapusta jest słona i kwaśna i bez pieprzu. Mięso można pokroić w dużą kostkę, ale w trakcie gotowania i tak rozpadnie się na mniejsze kawałki. To już jak Pani woli 🙂
Podlewa go Pani lekko wodą, by się nie przypalił?
Na ja dno garnka kładę najtłuściejsze mięso i zalewam całość wodą z moczenia grzybów. Zwykłej wody nie daję.
a mięso Pani podsmaża na czymś, np.smalcu wcześniej? Napisała Pani, że przy tłuściejszych mięsach słoniny nie dodajemy, więc nie kupiłam, ale w takim razie czym zabezpieczyć dno od przypalenia?
Nie obsmażam mięsa, dodaję do kapusty surowe, a na dno kładę np.boczek pokrojony w kawałki i tłustą częścią do dna garnka.
czy kapusty nie trzeba przeplukac,gdy jest za kwasna?
Jeśli jest bardzo kwaśna to oczywiście można ją przepłukać, jednak ja nie trafiłam na kwaśną kapust kiszoną już od lat.