Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego bigosu mojej Mamy. Nasz rodzinny przepis jest prosty i nie wymaga dużo pracy a jedynie kilkudniowego, cierpliwego gotowania i schładzania. Z czystym sumieniem przyznaję, że jest pyszny. U nas bigos gotujemy jeden a potem dzielimy go między trzy domy, mojej Mamy, mojej siostry i nasz oczywiście. Ilość kapusty i mięsa jest dość duża, ale zasada jakiej zawsze trzymaliśmy się przy bigosie, to dwa razy więcej kapusty niż mięsa. Używamy mięsa mieszanego, nie może zabraknąć w nim wędzonego boczku. Nie żałujemy suszonych grzybów i wędzonych śliwek. Polecam Wam ten przepis, jeszcze nigdy nas nie zawiódł 🙂
Bigos domowy
Składniki na bogos:
- 5 kg kapusty kiszonej
- 1 kg mięsa wieprzowego (do wyboru lub kilka rodzajów: żeberka, schab karkowy, szynka,)
- 1 kg mięsa wołowego (szponder, ligawa)
- 0,5 kg surowego boczku wędzonego
- ok. 0,3 kg słoniny jeśli pozostałe mięsa są chude, jeżeli są tłuściejsze słoniny nie dodajemy.
- 25 gr suszonych śliwek (wędzonych bez pestek)
- 20 gr suszonych grzybów (u mnie borowiki)
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
Sposób przygotowania bigosu:
- Grzyby zalać 1/2 szklanki wrzątku, przykryć odstawić na ok. 30 min.
- Do dużego garnka z grubym dnem włożyć na dno słoninę. Odcisnąć kapustę z nadmiaru soku. Do garnka włożyć połowę kapusty, następnie mięso a na nie pozostałą połowę kapusty. Dodać śliwki i namoczone grzyby. Przecedzić wodę z moczenia grzybów i wlać ją do garnka. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 1,5 h. Zamieszać.
- Wystawić w chłodne miejsce na noc.
- Następnego dnia gotować ponownie na małym ogniu przez 1,5 -2 h. Mieszać od czasu do czasu, aby bigos się nie przypalił. Na noc odstawić w chłodne miejsce. Jeśli wystawimy bigos na dwór a on w nocy zamarznie, wpłynie to korzystnie na smak potrawy.
- Ostatniego dnia ponownie zagotować bigos, wlać szklankę wina, dokładnie wymieszać i gotować ok. 1h.
Gotowy bigos pięknie pachnie i ma ciemno brązową barwę.
Smacznego.
8 komentarzy Ukryj
Bigosik, kochany bigosik… Nie ma bez niego świąt, on jest nieśmiertelny i przywołuje wszystkie wspomnienia z dawnych lat i członków rodziny, którzy odeszli… Moja babcia robiła cudowny.
Kochajmy bigos! :))
:)Staropolskie danie obowiązkowe na święta:) dodaje tez kilka ziaren jałowca:)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt
Pani Doroto, bez przypraw typu sól i pieprz? A mięso pokroić przed włożeniem do garnka? Wygląda wspaniale i kusi żeby zrobić 🙂 pozdrawiam.
Pani Aniu, ja nie dodaję, chociaż moja mama czasami dawała jeszcze listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Na pewno bez soli bo kapusta jest słona i kwaśna i bez pieprzu. Mięso można pokroić w dużą kostkę, ale w trakcie gotowania i tak rozpadnie się na mniejsze kawałki. To już jak Pani woli 🙂
Podlewa go Pani lekko wodą, by się nie przypalił?
Na ja dno garnka kładę najtłuściejsze mięso i zalewam całość wodą z moczenia grzybów. Zwykłej wody nie daję.
a mięso Pani podsmaża na czymś, np.smalcu wcześniej? Napisała Pani, że przy tłuściejszych mięsach słoniny nie dodajemy, więc nie kupiłam, ale w takim razie czym zabezpieczyć dno od przypalenia?
Nie obsmażam mięsa, dodaję do kapusty surowe, a na dno kładę np.boczek pokrojony w kawałki i tłustą częścią do dna garnka.