Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjny przepis na domowy Sernik Gotowany.
Gotowany sernik to coś pomiędzy sernikiem pieczonym, a sernikiem na zimno. Zamiast pieczenia po prostu masę serową gotujemy w garnku, a następnie ostawiamy na noc do stężenia. Gotowane serniki są delikatniejsze i bardziej puszyste niż te pieczone, dlatego nie każdy je lubi. Nasza rodzina lubi właściwie wszystkie ciasta serowe, wiec i sernik gotowany znika błyskawicznie.
Dużym plusem serników gotowanych jest możliwość przełożenia ich dżemem (ja tak robię), herbatnikami, kruchym ciastem lub biszkoptowymi cienkimi plackami. Nie zrobicie tego w przypadku pieczenia sernika w piekarniku.
Jeśli zdecydujecie się ugotować ten sernik pamiętajcie, że najlepiej jest go robić w tortownicy z rozpinanym bokiem, bo nawet po wystygnięciu i stężeniu ciasto wciąż jest bardzo delikatne i wyjęcie kawałka lub całego sernika z kwadratowej blaszki będzie nie lada wyczynem.
Polecam 🙂
Sernik Gotowany
Składniki na sernik:
na spód:
- ok. 170 g kruchych ciastek owsianych np. ciastek Digestive
- ok. 55 g masła roztopionego
Na masę serową:
- 200 g masła bardzo miękkiego
- 220 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- 1 kg sera sernikowego mielonego (może być z wiaderka)
- szczypta soli
- 100 g budyniu waniliowego (1 i 1/2 opakowania)
- 1/3 szklanki zimnego mleka
ponadto:
- 1 szklanka domowego dżemu grejpfrutowego lub pomarańczowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania sernika:
spód:
Ciastka pokruszyć w malakserze lub włożyć do torebki i uderzać je wałkiem do chwili kiedy powstaną drobne okruchy. Przełożyć do miski, wlać masło i bardzo dokładnie wymieszać.
Tortownicę z rozpinanym brzegiem 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki zostawiamy suche).
Na dno formy wysypać ciastka z masłem, wyrównać, przygnieść, wstawić do lodówki.
Przygotowanie masy serowej:
W dużej misie zmiksować masło na puszystą jasną masę, najlepiej płaską końcówką. Do masła wsypać cukier i cukier wanilinowy i ponownie zmiksować
do połączenia składników. Do masy pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksując. Następnie dodać ser i zmiksować do połączenia składników.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z masą serową.
Całość przełożyć do dużego garnka. Podgrzewać mieszając najlepiej kuchenną rózgą. Kiedy masa zacznie się gotować wlać do niej budyń rozrobiony z mlekiem, mieszając gotować do chwili, kiedy masa serowa zgęstnieje, trwa to ok. 5-6 min. Cały czas mieszamy masę rózgą lub drewnianą łyżką.
Masa serowa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, ale będzie się ją łatwo mieszało.
Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Tortownicę wyjmujemy z lodówki i wylewamy na nią połowę masy serowej (jeśli będziemy chcieli sernik przełożyć np. dżemem), odstawiamy na ok. 10 min
do lekkiego przestygnięcia, wykładamy delikatnie dżem i rozsmarowujemy na wierzch wylewamy pozostały ser, na wierzchu robimy kleksy z dżemu.
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia, a następnie na całą noc do lodówki.
Jeśli sernik będzie bez przełożenia od razu wlewamy całą masę do tortownicy i odstawiamy
w chłód, a następnie do lodówki.
Rano obrysowujemy sernik nożem, rozpinamy tortownicę i wyjmujemy sernik. Jest gotowy
do podania.
Smacznego 🙂