Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne są frytki z batatów, pieczone i dobrze doprawione. Piecze się je znacznie krócej niż te z białych ziemniaków. Jak przy wszystkich innych pieczonych ziemniakach przed włożeniem ich do piekarnika należy je dokładnie wytrzeć, żeby były całkowicie suche.
Ja frytki z batatów doprawiłam kruszoną, suszoną papryczką chili, ale jeśli macie podać je dzieciom wystarczy lekko posypać je słodką papryką. Nie używam pieprzu jedynie gruboziarnistą sól.
Polecam są doskonałe jako dodatek do mięs, ale i jako samodzielne danie z lekkim sosem jogurtowo koperkowym 🙂

Pieczone Frytki z Batatów
Składniki:
- 4 średnie bataty
- 1 łyżka kruszonej ostrej papryki (lub mniej)
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania frytek:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Bataty umyć, wytrzeć i obrać. Pokroić na frytki średniej grubości, ponownie ściereczką wytrzeć, żeby ziemniaki były suche.
Wyłożyć bataty na blachę, posypać wiórkami ostrej papryki (jeśli nie lubimy można z niej zrezygnować), następnie solą i skropić całość oliwą. Rękami dokładnie wymieszać bataty z przyprawami.
Wstawić do piekarnika na 20 min. Sprawdzić po ok. 15 min, czy bataty nie za mocno się przypiekają.
Wyjąć i od razu podawać. Najsmaczniejsze są gorące, ale i na zimno są pyszne, np. z sosem jogurtowo koperkowym.
Smacznego 🙂


Jeden komentarz Ukryj
Najprostsze przepisy są najlepsze <3 🙂