Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna tarta z ciasta francuskiego z nadzieniem z karmelizowanej cebuli. Tarta jest niezwykle łatwa i szybka do zrobienia, warto jednak karmelizowaną cebulę przygotować wcześniej i trzymać ją w lodówce i w ostatniej chwili połączyć jedynie z masą serową. Cebula może tam stać max. 2-3 dni.
Tarta można podawać na kilka sposobów, jako samodzielną, ciepłą przystawkę z sałatą i pomidorami, lub jako dodatek do bulionu lub czerwonego barszczu. Zarówno na ciepło jak i na zimno. Tarta z karmelizowaną cebulą jest bardzo smaczna, ale jednak ja wolę ją ciepłą.
Karmelizowana Cebula może być wykorzystana nie tylko do przygotowania tarty, ale również doskonale smakuje jako dodatek do pieczonych mięs lub serów, jako smarowidło do kanapek z wędliną lub połączona z majonezem będzie pasowała do domowych np. hamburgerów. Ma wiele zastosować dlatego warto mieć ją w lodówce.
Polecam 🙂
Tarta z Karmelizowaną Czerwoną Cebulą
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g (2 opakowania) serka Bieluch lub Ricotta
- 2 jajka (L) + 1 jajko do posmarowania ciasta
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Na Cebulę Karmelizowaną:
- 3 duże czerwone cebule
- ok. 1/2 szklanki octu jabłkowego (może być mniej)
- 3 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania tarty:
Przygotowanie karmelizowanej cebuli:
Cebulę obrać z łupiny, przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Na dużą patelnię wlać ocet i wsypać cukier, podgrzewać do chwili, kiedy zacznie bulgotać, a w końcu ciemnieć zajmie to ok. 5 min. Nie potrząsamy patelnią, nie mieszamy karmelu.
Kiedy karmel nabierze intensywnie brązowego kolor wrzucić do niego cebulę, zamieszać, zmniejszyć płomień i gotować ok. 10 min. Mieszać od czasu do czasu, można przykryć i dusić przez ok. 20 min. Po tym czasie cebulą będzie intensywnie czerwona. Zdjąć ją z ognia i odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Formę do tart posmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ją ciastem francuskim widelcem ponakłuwać, posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić.
W misce połączyć serki, jajka, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na ciasto wylać masę serowo jajeczną, na wierzch równomiernie wyłożyć cebulę (zatopi się w masie).
Piec 25 min. do zrumienienia wierzchu. Wyjąć strudzić na karace ok. 5-6 min.
Następnie pokroić i podawać najlepiej z rukolą i pomidorami skropionymi lekko oliwą.
Smacznego 🙂
Przepis na pyszną tartę z łososiem znajdziecie tutaj:
Tartę z łososiem i szparagami znajdziecie tutaj:
5 komentarzy Ukryj
Dzień dobry! A czy można tartę upiec dzień wcześniej i w dniu podania ja podgrzać w piekarniku, czy lepiej na świeżo? W dniu urodzin jest mało czasu :). Ps. Pozdrawiam imienniczke! Ps. 2 czy jeśli zrobię tartę w okrągłej formie, czas pieczenia się zmieni?
Szczerze mówiąc najsmaczniejsza jest świeżo upieczona, ale oczywiście można ją odgrzać. Ja zrobiłabym tak, dzień wcześniej przygotowałabym cebulę karmelizowaną i włożyłabym ją do lodówki. Dzień wcześniej wylepiłabym również foremkę (oczywiście może być okrągła czas pieczenia można wydłużyć o 5 min) i również trzymałabym w lodówce. W dniu podania wymieszanie jajek z serkiem zajmuje 3 min. Następnie wszystko wrzucamy na ciasto i pieczemy, jeśli tylko będzie miała Pani miejsce w piekarniku to jest to zdecydowanie lepszy sposób 🙂
a czy mascarpone zamiast Bielucha się tu sprawdzi? mm akurat 300 g, na które nie mam przeznaczenia. Pozdrawiam!
Przyznaję nigdy z mascarpone nie robiłam, ale myślę, że powinien być odpowiedni. Będzie to inna tarta, bo ta ma bardzo delikatny i lekki środek właśnie dzięki twarożkowi, a mascarpone jest cięższe, ale uważam, że każdy ser się upiecze jeśli tylko są w nim jajka 🙂
Zrobiłam z ricottą, wyszła pyszna! Dziękuję za przepis:-)