• Home
  • Dieta
  • Kawowy Pudding z Chia Owocami i Inką
Kawowy Pudding z Chia Owocami i Inką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kawowy Pudding z Chia Owocami i Inką

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Śniadanie lub deser z nasion Chia i karmelizowanych owoców. Pyszny i szybki do zrobienia. Do przygotowania puddingu użyłam kawy Inki, więc mogą go jeść wszyscy i o każdej porze dnia.

    Pudding z Chia można podawać na ciepło lub na zimno, w każdej formie jest pyszny i zdrowy. Pamiętajcie jednak, że nasiona Chia chociaż są bardzo zdrowe to nie należy jeść ich w zbyt dużej ilości, dzienna zalecana dawka nie powinna przekraczać 15g suchych nasion dziennie.

    Polecam, kawowy pudding jest przepyszny 🙂

    Kawowy Pudding z Chia

    Kawowy Pudding z Chia

    Składniki puddingu z Chia dla 2 osób:

    • 5 łyżek nasion Chia
    • 1 szklanka mleka (krowiego, migdałowego lub kokosowego)
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 1,5 łyżki Kawy Inki

    ponadto:

    • 1 duży banan
    • 1 duża pomarańcza
    • 1/2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
    • Sok z 1/2 dużej lub 1 małej pomarańczy
    • 2 łyżeczki brązowego cukru

    Sposób przygotowania puddingu z Chia:

    W garnuszku podgrzać mleko z cukrem, kiedy będzie już gorące, ale nie będzie się gotować,  wsypać kawę Inkę i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.

    W średniej misce umieścić nasiona Chia, zalać je gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać, przykryć talerzykiem, odstawić na 15 min. Od czasu do czasu zamieszać.

    Przygotwać owoce:

    Banana obrać, pokroić w średniej grubości plasterki, odłożyć.
    Pomarańczę dokładnie obrać, usunąć białą skórkę, pokroić w niewielką kostkę, odłożyć.
    Maliny jeśli są mrożone wyjąć na chwilę przed przygotowaniem owoców.

    Na głęboką patelnię wlać sok z pomarańczy i cukier, podgrzać, żeby zaczął się gotować. Na gotujący sok wrzucić owoce i potrząsając i przewracając od czasu do czasu, gotować bez przykrycia przez ok. 7-8 min.  Kiedy zmiękną zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

    Pudding kawowy odkryć, zamieszać.

    Przygotować pucharki lub niewielkie miseczki, do każdej miseczki włożyć po 1/4 puddingu z Chia,
    na pudding położyć porcję owoców, przykryć pozostałym puddingiem kawowym, a na wierzch pozostałe owoce.

    Udekorować świeżymi malinami i listkami mięty i podawać.

    Smacznego 🙂

    • Pudding Chia
    • Pudding Chia
    • Kawowy Pudding Chia
    • Szybki Pudding Chia z Owocami
    (Visited 342 times, 1 visits today)

    Dorota

    Weekendowe Menu
    previous
    Weekendowe Menu nr. 1
    Baranek Wielkanocny z Ciasta
    next
    Ciasto Piaskowe – Baranek Wielkanocny
    Weekendowe Menu
    previous
    Weekendowe Menu nr. 1
    Baranek Wielkanocny z Ciasta
    next
    Ciasto Piaskowe – Baranek Wielkanocny

    Jeden komentarz Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię