Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jajka Faszerowane, tradycyjne, wielkanocne danie, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczne śniadanie. Te, które zrobiłam dzisiaj mają prawdziwy charakter, dzięki kaparom i oliwkom. U mnie są to oliwki czarne bo takie bardziej lubimy, ale oczywiście można użyć oliwek zielonych. Do masy z żółtek najlepiej użyć majonezu o zdecydowanym smaku, ja najbardziej lubię Kielecki, ale każdy inny również będzie dobry.
Masę można przygotwać dzień wcześniej i przechowywać szczelnie przykrytą w lodówce, a białka napełnić niedługo przed podaniem.
Polecam to danie, które najbardziej będzie smakowało dorosłym biesiadnikom.
Polecam.
Jajka Faszerowane
Składniki na 4 jajka:
4 jajka (L)
2 łyżki kaparów małych lub 8 kaparów dużych w zalewie
10 czarnych oliwek
2-3 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
szczypta słodkiej papryki
Sposób przygotowania jajek faszerowanych:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i przekrajamy na pół.
Żółtka wyjmujemy z białek i wkładamy do miseczki. Rozgniatamy widelcem.
Kapary i oliwki odsączamy z zalewy, drobniutko siekamy. Dodajemy do żółtek, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Do żółtek z dodatkami dodajemy majonez i bardzo dokładnie mieszamy, powinna powstać gładka, gęsta masa.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub łyżeczką napełniamy nią białka. Delikatnie oprószamy jajka faszerowane słodką papryką. Podajemy.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Musze powiedziec ze fajnie sie czyta twoje posty 🙂