Pyszne danie ogrodowe. Ukochane szczególnie przez wszystkie kobiety 🙂
Roladki bakłażanowe robię zawsze kiedy mają odwiedzić mnie moje koleżanki, zawsze są zachwycone.
bakłażany faszerujemy serem mozarella i suszonymi pomidorami, zapiekamy i podajemy na gorąco. Danie można z powodzeniem przechowywać i odgrzewać np. na patelni na maleńkim ogniu pod przykryciem. Właściwie zawsze jest pyszne, świeżo upieczone czy odgrzewane, nie ma to większego znaczenia.
Gorąco polecam, to właściwie ideał (mój na pewno 🙂 )
Roladki z Bakłażana
Składniki:
- 2 duże bakłażany (ok. 800g)
- 200 g suszonych pomidorów w oliwie
- 3 kulki sera mozzarella
- Garść świeżyć listków bazylii
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania roladek z bakłażana:
Bakłażany kroimy w cienkie plastry, u mnie z 1 wyszło ok. 10 plastrów (sposób krojenia na zdjęciu niżej), solimy każdy plaster, układamy jeden na drugim w sicie na plastrach kładziemy talerzyk, a na nim stawiamy naczyniem z wodą. Wstawiamy do zlewu lub stawiamy na talerzu. Bakłażany odstawiamy na 1h. żeby wyciekł z nich sok.
Przed grillowaniem należy każdy plaster dokładnie osuszyć w ręczniku papierowym.
Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową.
Każdy plaster bakłażana smarujemy cienko oliwą z suszonych pomidorów (najłatwiej robić to przy pomocy pędzla). Układamy na grillu, smażymy po kilka minut z każdej strony. zdejmujemy i odkładamy,
a na patelnię kładziemy kolejną partię bakłażanowych plastrów.
Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
Mozzarellę kroimy w średniej grubości plastry.
Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w paski.
Plastry bakłażana układamy na desce, posypujemy pieprzem tylko z jednej strony (wewnętrznej). Na szerszej części plastra bakłażana, układamy plaster mozzarelli i kilka pasków pomidorów, zwijamy.
W szklanym, żaroodpornym naczyniu, układamy jeden rulonik obok drugiego (nie zbyt ścisło). Kiedy wszystkie roladki bakłażana mamy już zwinięte, posypujemy całość kawałeczkami mozzarelli
i porwanymi, świeżymi listkami bazylii.
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczmy 25-30 min.
Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia na ok. 10 min.
Podajemy na gorąco jako dodatek do grillowanego mięsa lub samodzielną przystawkę.
Równie smaczne na gorąco i na zimno.
Smacznego!
9 komentarzy
Przecudne! Gdyby tylko Mezczyzna dal sie namowic na zjedzenie baklazana…
Można spróbować ukryć go pod, np. schabowym, jeśli Mężczyzna jada schabowe, oczywiście;)
jak spróbuje to zje:) Moj mimo, ze nie lubi wynalazków uwielbia te potrawę
Cieszę się, bo te roladki to pewniak dla dziewczyn, właściwie wszystkie je lubią. Mężczyźni podchodzą do nich bardzo ostrożnie 🙂
Jak dobrze, ze zajrzałam do Ciebie. To będzie mój obiad na dziś!
a na zimno ?…pewnie też smaczne 😉 uwielbiam bakłazana i szukam dobrych sprawdzonych przepisów , zapisuję sobie ten
Polecam na gorąco, ciepło i na zimno, dla mnie zawsze są super 😀
ah już doczytałam ,że na zimno też 😉
🙂 tak na zimno są również pyszne 🙂