• Home
  • Bakłażan
  • Roladki z Bakłażana z Mozzarellą i Suszonymi Pomidorami
Roladki z Bakłażana z Mozzarellą i Suszonymi Pomidorami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Roladki z Bakłażana z Mozzarellą i Suszonymi Pomidorami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Pyszne danie ogrodowe. Ukochane szczególnie przez wszystkie kobiety 🙂 Roladki bakłażanowe robię zawsze kiedy mają odwiedzić mnie moje koleżanki, zawsze są zachwycone.

bakłażany faszerujemy serem mozarella i suszonymi pomidorami, zapiekamy i podajemy na gorąco. Danie można z powodzeniem przechowywać i odgrzewać np. na patelni na maleńkim ogniu pod przykryciem. Właściwie zawsze jest pyszne, świeżo upieczone czy odgrzewane, nie ma to większego znaczenia.

Gorąco polecam, to właściwie ideał (mój na pewno 🙂 )

 

Roladki z Bakłażana

Roladki z Bakłażana 

Składniki:

  • 2 duże bakłażany (ok. 800g)
  • 200 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 kulki sera mozzarella
  • Garść świeżyć listków bazylii
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania roladek z bakłażana:

Bakłażany kroimy w cienkie plastry, u mnie z 1 wyszło ok. 10 plastrów (sposób krojenia na zdjęciu niżej),  solimy każdy plaster, układamy jeden na drugim w sicie na plastrach kładziemy talerzyk, a na nim stawiamy naczyniem z wodą. Wstawiamy do zlewu lub stawiamy na talerzu. Bakłażany odstawiamy na 1h. żeby wyciekł z nich sok.
Przed grillowaniem należy każdy plaster dokładnie osuszyć w ręczniku papierowym.

Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową.

Każdy plaster bakłażana smarujemy cienko oliwą z suszonych pomidorów (najłatwiej robić to przy pomocy pędzla). Układamy na grillu, smażymy po kilka minut z każdej strony. zdejmujemy i odkładamy,
a na patelnię kładziemy kolejną partię bakłażanowych plastrów.

Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.

Mozzarellę kroimy w średniej grubości plastry.
Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w paski.

Plastry bakłażana układamy na desce, posypujemy pieprzem tylko z jednej strony (wewnętrznej). Na szerszej części plastra bakłażana, układamy plaster mozzarelli i kilka pasków pomidorów, zwijamy.

W szklanym, żaroodpornym naczyniu, układamy jeden rulonik obok drugiego (nie zbyt ścisło). Kiedy wszystkie roladki bakłażana mamy już zwinięte, posypujemy całość kawałeczkami mozzarelli
i porwanymi, świeżymi listkami bazylii.

Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczmy 25-30 min. Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia na ok. 10 min.

Podajemy na gorąco jako dodatek do grillowanego mięsa lub  samodzielną przystawkę.
Równie smaczne na gorąco i na zimno.

Smacznego!

 

Roladki z Bakłażana

Roladki z Bakłażana

 

Roladki z Bakłażana

Roladki z Bakłażana

 

 

(Visited 73 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Baba Drożdżowa z Marcepanem
Faworki czyli Crust
next
Ciasteczka Cytrynowe – a’la Faworki
previous
Baba Drożdżowa z Marcepanem
Faworki czyli Crust
next
Ciasteczka Cytrynowe – a’la Faworki

9 komentarzy Ukryj

a na zimno ?…pewnie też smaczne 😉 uwielbiam bakłazana i szukam dobrych sprawdzonych przepisów , zapisuję sobie ten

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię