0 0
Śledzie w sosie francuskim – sałatka śledziowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Śledzie w sosie francuskim – sałatka śledziowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Marzyłam już o śledziach 🙂 Od kiedy pojawiły się choinkowe ozdoby a w sklepach coraz częściej słychać świąteczną muzykę, jak ,,pies Pawłowa” popędziłam do lodówki ze śledziami.
Kupiłam największą jaką znalazłam paczkę, zawsze korzystam z tych w zalewie olejowej, bo są delikatniejsze niż z octu.

Sałatkę przygotowujemy nawet kilka dni przed podaniem, przechowujemy ją w lodówce, a ona z każdym dniem staje się coraz smaczniejsza. Sałatkę śledziową możemy podać na Wigilijny stół, będzie wszystkim smakowała, u nas to stały element świątecznej kolacji.

Sałatkę ślwdziową możemy podawać na świeżej bagietce, pumperniklu lub ciemnym chlebie w każdej wersji jest pyszna. W chłodnym miejscu możemy przechowywać ją do 10 dni.

Polecam.

śledzie, sledzie, śledzie przepisy, śledzie przepis, święta, przepisy na święta, kuchnia polska

Śledzie we Francuskim Sosie Musztardowym

Składniki:

  • 400 g śledzi w oleju, typu Matias
  • 2 duże cebule czerwone
  • 2 łyżki majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • Pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki.

Musztardę, jogurt i majonez wymieszać razem, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić.

Cebulę posiekać drobno, posolić, odstawić na 10 min. Odcisnąć nadmiar soku w papierowy ręcznik.

W szklanym naczyniu wymieszać dokładnie: śledzie, sos i cebulę.

Najsmaczniejsze są następnego dnia, kiedy troszkę poleżą w chłodnym miejscu.

Pyszne z ciemnym razowym chlebem 🙂

Smacznego!

śledzie, sledzie, śledzie przepisy, śledzie przepis, święta, przepisy na święta, kuchnia polska
(Visited 1 086 times, 20 visits today)

Dorota

previous
Pierś Indyka Pieczona w Maśle
Ciasto na Pierogi
next
Pierogi z Kapustą i Grzybami – postne
previous
Pierś Indyka Pieczona w Maśle
Ciasto na Pierogi
next
Pierogi z Kapustą i Grzybami – postne

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię