Marzyłam już o śledziach 🙂
Od kiedy pojawiły się choinkowe ozdoby a w sklepach coraz częściej słychać świąteczną muzykę, jak ,,pies Pawłowa” popędziłam do lodówki ze śledziami.
Kupiłam największą jaką znalazłam paczkę, zawsze korzystam z tych w zalewie olejowej, bo są delikatniejsze niż z octu.
Sałatkę przygotowujemy nawet kilka dni przed podaniem, przechowujemy ją w lodówce, a ona z każdym dniem staje się coraz smaczniejsza. Sałatkę śledziową możemy podać na Wigilijny stół, będzie wszystkim smakowała, u nas to stały element świątecznej kolacji.
Sałatkę ślwdziową możemy podawać na świeżej bagietce, pumperniklu lub ciemnym chlebie w każdej wersji jest pyszna. W chłodnym miejscu możemy przechowywać ją do 10 dni.
Polecam.
-
Śledzie we Francuskim Sosie Musztardowym
Składniki:
-
400 g śledzi w oleju, typu Matias
-
2 duże cebule czerwone
-
2 łyżki majonezu Kieleckiego
-
2 łyżki jogurtu greckiego
-
1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
-
Pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki.
Musztardę, jogurt i majonez wymieszać razem, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić.
Cebulę posiekać drobno, posolić, odstawić na 10 min. Odcisnąć nadmiar soku w papierowy ręcznik.
W szklanym naczyniu wymieszać dokładnie: śledzie, sos i cebulę.
Najsmaczniejsze są następnego dnia, kiedy troszkę poleżą w chłodnym miejscu.Pyszne z ciemnym razowym chlebem 🙂
Smacznego!
-
5 komentarzy
Musiała być pyszna 😉
ladnie sie prezentuje
Dziękuję 🙂 Są również pyszne, polecam 🙂
najlepszy przepis na śledzie jaki dotąd wypróbowałam:) Polecam wszystkim!
Bardzo się cieszę 🙂