Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Marzyłam o gofrach, ale nie mam dobrej gofrownicy. Na szczęście w Lidlu znalazłam silikonowe formy właśnie do gofrów.
Ja upiekłam je w podwójnej formie, ale jeśli nie macie 2 szt., ciasto można wlać tylko do jednej foremki i niczym jej nie przykrywać, po prostu ,,gofrowy” wzorek wyjdzie tylko z jednej strony.
Polecam, dzieci będą zachwycone 🙂
Gofry Biszkoptowe
Składniki na 10 gofrów:
-
5 jajek (żółtka i białka osobno)
-
1/2 szklanki cukru
-
1 szklanka mąki pszennej tortowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C
W misie miksera z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, miksować do chwili kiedy piana będzie lśniąca i sztywna. Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Kiedy wszystkie żółtka są już dokładnie wymieszane z pianą do misy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie i delikatnie wymieszać przy pomocy kuchennej łopatki.
Silikonowe formy do gofrów posmarować roztopionym masłem, napełnić niewielką ilością ciasta. Przykryć formę drugą częścią, postawić na blasze i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok. 15-17 min.
Wyjąć z pieca, chwilę przestudzić na kuchennej kratce, następnie wyjąć gofry z formy. Napełnić kolejną porcją ciasta i piec.
Zimne gofry przybrać bitą śmietanę, owocami lub np. lemon curd i czekoladą.
Smacznego 🙂
<<Drożdżowe ,,Tosty Francuskie”>>
<<Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą>>
<<Rogaliki z konfiturą wiśniową >>
Gofry można upiec nie tylko w specjalnej gofrownicy, ale i w silikonowych foremkach. Moje są z Lidla. |
5 komentarzy Ukryj
Uwielbiam, ale nigdy nie piekłam musze spróbować
Ale bajer! Nie wiedziałem, że jest taki wynalazek. Na dniach lecę do Lidla, bo też lubię gofry, a dedykowanej gofrownicy nie posiadam. Dzięki 🙂
genialne! jakie grubaski. ja mam gofrownicę :]
Wyglądają pysznie 😋
Wyglądają smakowicie i jakie puchateee:)