0 0
Gofry Biszkoptowe Pieczone

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gofry Biszkoptowe Pieczone

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Marzyłam o gofrach, ale nie mam dobrej gofrownicy. Na szczęście w Lidlu znalazłam silikonowe formy właśnie do gofrów. Ja upiekłam je w podwójnej formie, ale jeśli nie macie 2 szt., ciasto można wlać tylko do jednej foremki i niczym jej nie przykrywać, po prostu ,,gofrowy” wzorek wyjdzie tylko z jednej strony.

Polecam, dzieci będą zachwycone 🙂

 

Gofry biszkoptowe

Składniki na 10 gofrów:

  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C
W misie miksera z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, miksować do chwili kiedy piana będzie lśniąca i sztywna. Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Kiedy wszystkie żółtka są już dokładnie wymieszane z pianą do misy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie i delikatnie wymieszać przy pomocy kuchennej łopatki.

Silikonowe formy do gofrów posmarować roztopionym masłem, napełnić niewielką ilością ciasta. Przykryć formę drugą częścią, postawić na blasze i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok. 15-17 min.
Wyjąć z pieca, chwilę przestudzić na kuchennej kratce, następnie wyjąć gofry z formy. Napełnić kolejną porcją ciasta i piec.

Zimne gofry przybrać bitą śmietanę, owocami lub np. lemon curd i czekoladą.

Smacznego 🙂

<<Drożdżowe ,,Tosty Francuskie”>>
<<Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą>>
<<Rogaliki z konfiturą wiśniową >>

 

Gofry można upiec nie tylko w specjalnej gofrownicy, ale i w silikonowych foremkach.
Moje są z Lidla.

 

 

 

(Visited 706 times, 1 visits today)

Dorota

Strogonow
previous
Strogonow – Potrawka Wołowa w Sosie
next
Tarta Drożdżowa z Grzybami i Gorgonzolą
Strogonow
previous
Strogonow – Potrawka Wołowa w Sosie
next
Tarta Drożdżowa z Grzybami i Gorgonzolą

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię