0 0
Tarta Drożdżowa z Grzybami i Gorgonzolą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta Drożdżowa z Grzybami i Gorgonzolą

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Ciasto drożdżowe, grzyby i ser gorgonzola to jedne z moich ulubionych smaków. Połączone w jedno, to już czysta rozkosz.  Jeśli mamy do dyspozycji prawdziwe grzybny to świetnie, jeśli jednak sezon nam nie sprzyja można użyć grzybów mrożonych, a nawet pieczarek. Pieczarki nie mają tego cudownego leśnego smaku i zapachu, ale jeśli dobrze je przyprawimy będą doskonałe.
Tarta najsmaczniejsza jest zaraz po upieczeniu, ale i następnego dnia jest doskonała, wystarczy podgrzać ją w piekarniku przez 10 min w 120 st.C.
Polecam 🙂
tarta-drozdzowa

Tarta Drożdżowa z Gorgonzolą i Grzybami Leśnymi

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 1 jajko (L)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 (7g) opakowanie suszonych drożdży

Nadzienie:

  • 350 g grzybów leśnych (borowików, maślaków, kurek można ew. dodać brązowych kilka pieczarek)
  • 2 jajka (M)
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebulki dymki

Sposób przygotowania:

  1. Formę do tart (18 cm) posmarować roztopionym masłem i wysypaną kaszą manną.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 oC.
  3. W misie miksera połączyć wszystkie składniki ciasta, dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera (hakiem do ciasta).  Wyrabiać ok. 7 min.
  4. Wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na wielkość formy.
  5. Wylepić ciastem foremkę, wstawić do lodówki.

W międzyczasie przygotować nadzienie do tarty:

  1. Grzyby oczyścić (najlepiej, kiedy nie płucze się ich pod wodą). Pokroić w na średniej grubości kawałki.
  2. Szalotkę drobno posiekać.
  3. Dymkę umyć i pokroić drobno. Osobno białe i zielone części.
  4. W naczyniu połączyć śmietanę, jajka, sól, pieprz i ¾ pokrojonego szczypioru  z dymki, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotkę, następnie dodać grzyby, zamieszać i smażyć całośc opk. 7-9 min na średnim ogniu. Odstawić patelnię aby grzyby i cebula przestygły.
  6. Ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do gorącego piekarnika na 3 min.
  7. Wyjąć ciasto i nałożyć farsz, najpierw grzyby, następnie wylać masę śmietanowo-jajeczną a na koniec poukładać kawałki porwanej gorgonzoli.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25 min.
  9. Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 min zanim zaczniemy ją kroić.
Podawać na ciepło  z sałatą i pomidorami.
Smacznego!
bardzo-blisko


(Visited 472 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Gofry Biszkoptowe Pieczone
next
Piernik Dyniowy z Konfiturą z Pigwy
previous
Gofry Biszkoptowe Pieczone
next
Piernik Dyniowy z Konfiturą z Pigwy

3 komentarze Ukryj

Suszone grzyby trzeba wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Moczymy ok. 1 godzi. następnie odciskamy dokładnie i drobno kroimy, dalej jak w przepisie 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię