Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto drożdżowe, grzyby i ser gorgonzola to jedne z moich ulubionych smaków. Połączone w jedno, to już czysta rozkosz. Jeśli mamy do dyspozycji prawdziwe grzybny to świetnie, jeśli jednak sezon nam nie sprzyja można użyć grzybów mrożonych, a nawet pieczarek. Pieczarki nie mają tego cudownego leśnego smaku i zapachu, ale jeśli dobrze je przyprawimy będą doskonałe.
Tarta najsmaczniejsza jest zaraz po upieczeniu, ale i następnego dnia jest doskonała, wystarczy podgrzać ją w piekarniku przez 10 min w 120 st.C.
Polecam 🙂
Tarta Drożdżowa z Gorgonzolą i Grzybami Leśnymi
Składniki ciasta drożdżowego:
- 200 g mąki pszennej
- 80 g masła roztopionego i przestudzonego
- 1 jajko (L)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- ½ łyżeczki cukru
- 1 (7g) opakowanie suszonych drożdży
Nadzienie:
- 350 g grzybów leśnych (borowików, maślaków, kurek można ew. dodać brązowych kilka pieczarek)
- 2 jajka (M)
- 200 g śmietany 18%
- 150 g sera gorgonzola
- 2 szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebulki dymki
Sposób przygotowania:
- Formę do tart (18 cm) posmarować roztopionym masłem i wysypaną kaszą manną.
- Piekarnik rozgrzać do 200 oC.
- W misie miksera połączyć wszystkie składniki ciasta, dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera (hakiem do ciasta). Wyrabiać ok. 7 min.
- Wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na wielkość formy.
- Wylepić ciastem foremkę, wstawić do lodówki.
W międzyczasie przygotować nadzienie do tarty:
- Grzyby oczyścić (najlepiej, kiedy nie płucze się ich pod wodą). Pokroić w na średniej grubości kawałki.
- Szalotkę drobno posiekać.
- Dymkę umyć i pokroić drobno. Osobno białe i zielone części.
- W naczyniu połączyć śmietanę, jajka, sól, pieprz i ¾ pokrojonego szczypioru z dymki, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotkę, następnie dodać grzyby, zamieszać i smażyć całośc opk. 7-9 min na średnim ogniu. Odstawić patelnię aby grzyby i cebula przestygły.
- Ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do gorącego piekarnika na 3 min.
- Wyjąć ciasto i nałożyć farsz, najpierw grzyby, następnie wylać masę śmietanowo-jajeczną a na koniec poukładać kawałki porwanej gorgonzoli.
- Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25 min.
- Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 min zanim zaczniemy ją kroić.
Podawać na ciepło z sałatą i pomidorami.
Smacznego!
(Visited 2 589 times, 1 visits today)
3 komentarze Ukryj
Pysznie! Zachęcam do udziału w akcji pleśnią pokrytej:
https://durszlak.pl/akcje-kulinarne/akcja-plesnia-pokryta-czyli-sery-plesniowe-w-natarciu
Dzień dobry,
jak postępować w przypadku suszonych grzybów?
Pozdrawiam,
Agata
Suszone grzyby trzeba wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Moczymy ok. 1 godzi. następnie odciskamy dokładnie i drobno kroimy, dalej jak w przepisie 🙂