Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczne jesienne ciasto, Szarlotka z Budyniem. Do mojej szarlotki kiedy piekę ją jesienią zawsze dodaję szczyptę przyprawy piernikowej, takie mojej, robionej w domu (przepis znajdziecie tutaj klik). Przyprawy nie musi być dużo, tylko odrobina, żeby podkreślić zapach cynamonu, ale jeśli nie chcecie nie musicie jej dodawać to taki mój domowy sposób, żeby szarlotka jeszcze piękniej pachniała.
Do przygotowania szarlotki można zrobić domowy budyń, ale ten ze sklepu sprawdzi się doskonale, a przy okazji zaoszczędzi nam czas.
Szarlotkę można podawać lekko ciepłą z lodami lub sosem waniliowym, ale dla mnie najsmaczniejsza jest całkowicie ostudzona, kiedy budyń dobrze zastygnie.
Polecam to idealny jesienny deser 🙂
Szarlotka z Budyniem
Składniki na 26 cm formę:
na ciasto półkruche:
- 150 g zimnego masła
- 280 g mąki pszennej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
Na masę budyniową:
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
na jabłka:
- 4-5 jabłek Szara Reneta
- ok. 0,5 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta przyprawy piernikowej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania szarlotki z budyniem:
Przygotować ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy wymieszać. Masło posiekać z suchymi składnikami, można malakserem. Dodać cukier jajko i żółtko siekać do chwili kiedy powstanie mokre ciasto. Wyłożyć na stolnicę, szybko zagnieć. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na czas 1 godz., ciasto musi być na tyle twarde, żeby dało się je zetrzeć na tarce do warzyw.
Przygotowanie budyniu:
Budyń gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Ciepły budy przykrywamy folią spożywczą, żeby nie tworzył się na nim kożuch i odstawiamy.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki do warzyw. Wkładamy do garnka wsypujemy cukier, cynamon i przyprawę do pierników (przyprawa nieco wyostrzy zapach cynamonu, ale dodawanie jej nie jest konieczne, ja robię to tylko zimą, kiedy zapach korzenny jest szczególnie miły), wlewamy wodę. Zagotowujemy jabłka, zmniejszamy płomień i na malutkim pod przykryciem dusimy jabłka ok. 8 min. Odstawiamy.
Przygotowanie szarlotki:
Formę do tart smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiem.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, 2/3 ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki. Ciasto przekładamy na dno formy, delikatnie przygniatamy, smarujemy ciasto białkiem.
Wstawiamy do piekarnika na 10 min, do lekkiego zrumienienia.
Wyjmujemy zrumienione ciasto, wykładamy na nie budyń, następnie jabłka i na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 175 st.C.
Pieczemy 30 min, do zrumienienia.
Upieczoną szarlotkę wyjmujemy i ostawiamy do wystygnięcia. Zimną oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
jak tarta 🙂 pyszna!