0 0
Domowy Przecier Pomidorowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowy Przecier Pomidorowy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Domowych przecierów pomidorowych używam do zup pomidorowych, sosów do makaronu i pizzy. Robię je jesienią, kiedy wszędzie jest masa dojrzałych pomidorów w naprawdę niskich cenach. Przecier pomidorowy robi się niezwykle łatwo i szybko, a smak jest wyjątkowy i sprawia, że wszystkie potrawy z jego użyciem smakują jak wspomnienie lata.

Przy gotowaniu domowego przecieru pomidorowego stosuję zasadę na 2 kg. pomidorów daję 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki soli. Lubię kiedy moje przeciery mają zdecydowany i intensywny smak. Pomidory z przyprawami duszę tylko do chwili, kiedy pomidory zaczynają się rozpada, a zależy to od tego jak dojrzałe warzywa/owoce kupimy. Zawsze do przecieru zdejmuję z [pomidorów skórkę, to sprawia, że przecier jest gładki, ale jeśli chcecie można skórkę zostawić, bo po zmiksowaniu nie będzie jej widać. Nie miksuję przecieru domowego bardzo gładko, zostawiam przecier z grudkami i kawałeczkami pomidorów, ale jeśli wolicie można zmiksować go tak aby miał absolutnie gładką konsystencję. To zależy tylko od Was.

Domowy przecier pomidorowy nie jest tak intensywny w smaku i kolorze jak ten sklepowy, dlatego dodajemy go do zupy znacznie więcej niż kupnego. Ja na ok. 3 litry rosołu wlewam ok. 3 szklanek przecieru. Wtedy zupa ma bardzo pomidorowy smak i piękny czerwony kolor.

Polecam, spróbujcie ugotować domowy przecier pomidorowy 🙂

Domowy Przecier Pomidorowy

Domowy Przecier Pomidorowy

Sposób przygotowania przecieru pomidorowego:

  • 2 kg pomidorów (bardzo dojrzałych, u mnie dużych podłużnych)
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szalotki
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania przecieru pomidorowego:

Pomidory umyć, naciąć skórkę. Włożyć pomidory do dużego garnka, zalać gotującą wodą, zostawić na 2 min, żeby skórka zmiękła. Odlać wodę, pomidory przełożyć do naczynia z wodą z lodem, woda powinna przykryć pomidory.

Wyjąć pomidory z lodu, zdjąć z nich skórkę, pokroić w kostkę. Odstawić.

Szalotkę pokroić w średnią kostkę.

W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, wrzucić szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na średnim ogniu do chwili kiedy cebulka się zeszkli. Wrzucić pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszać zagotować. Zmniejszyć płomień tak, żeby pomidory ,,mrugały”, przykryć garnek i gotować przez ok. 25 – 30 min. Od czasu do czasu zamieszać. Spróbować przecier, jeśli trzeba doprawić solą lub cukrem.

Zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Chłodny zmiksować na gładką masę, ponownie podgrzać.

Przygotować słoiki, napełniać je gotującym przecierem, zakręcać i odstawiać do całkowitego wystygnięcia.

Domowy przecier pomidorowy jest gotowy do użycia, można od razu doprawić nim zupę lub sos.

Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Smacznego 🙂

  • Domowy Przecier Pomidorowy
  • Doskonały przepis na domowy przecier pomidorowy.

 

 

(Visited 4 765 times, 1 visits today)

Dorota

Gulasz Wołowy
previous
Gulasz Wołowy
next
Szarlotka z Budyniem
Gulasz Wołowy
previous
Gulasz Wołowy
next
Szarlotka z Budyniem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »