Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowych przecierów pomidorowych używam do zup pomidorowych, sosów do makaronu i pizzy. Robię je jesienią, kiedy wszędzie jest masa dojrzałych pomidorów w naprawdę niskich cenach. Przecier pomidorowy robi się niezwykle łatwo i szybko, a smak jest wyjątkowy i sprawia, że wszystkie potrawy z jego użyciem smakują jak wspomnienie lata.
Przy gotowaniu domowego przecieru pomidorowego stosuję zasadę na 2 kg. pomidorów daję 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki soli. Lubię kiedy moje przeciery mają zdecydowany i intensywny smak. Pomidory z przyprawami duszę tylko do chwili, kiedy pomidory zaczynają się rozpada, a zależy to od tego jak dojrzałe warzywa/owoce kupimy. Zawsze do przecieru zdejmuję z [pomidorów skórkę, to sprawia, że przecier jest gładki, ale jeśli chcecie można skórkę zostawić, bo po zmiksowaniu nie będzie jej widać. Nie miksuję przecieru domowego bardzo gładko, zostawiam przecier z grudkami i kawałeczkami pomidorów, ale jeśli wolicie można zmiksować go tak aby miał absolutnie gładką konsystencję. To zależy tylko od Was.
Domowy przecier pomidorowy nie jest tak intensywny w smaku i kolorze jak ten sklepowy, dlatego dodajemy go do zupy znacznie więcej niż kupnego. Ja na ok. 3 litry rosołu wlewam ok. 3 szklanek przecieru. Wtedy zupa ma bardzo pomidorowy smak i piękny czerwony kolor.
Polecam, spróbujcie ugotować domowy przecier pomidorowy 🙂

Domowy Przecier Pomidorowy
Sposób przygotowania przecieru pomidorowego:
- 2 kg pomidorów (bardzo dojrzałych, u mnie dużych podłużnych)
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 szalotki
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania przecieru pomidorowego:
Pomidory umyć, naciąć skórkę. Włożyć pomidory do dużego garnka, zalać gotującą wodą, zostawić na 2 min, żeby skórka zmiękła. Odlać wodę, pomidory przełożyć do naczynia z wodą z lodem, woda powinna przykryć pomidory.
Wyjąć pomidory z lodu, zdjąć z nich skórkę, pokroić w kostkę. Odstawić.
Szalotkę pokroić w średnią kostkę.
W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, wrzucić szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na średnim ogniu do chwili kiedy cebulka się zeszkli. Wrzucić pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszać zagotować. Zmniejszyć płomień tak, żeby pomidory ,,mrugały”, przykryć garnek i gotować przez ok. 25 – 30 min. Od czasu do czasu zamieszać. Spróbować przecier, jeśli trzeba doprawić solą lub cukrem.
Zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Chłodny zmiksować na gładką masę, ponownie podgrzać.
Przygotować słoiki, napełniać je gotującym przecierem, zakręcać i odstawiać do całkowitego wystygnięcia.
Domowy przecier pomidorowy jest gotowy do użycia, można od razu doprawić nim zupę lub sos.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Smacznego 🙂