Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczne PIERNICZKI Świąteczne, przepis który polecam przygotować kilka tygodni przed świętami. Pierniczki można jeść przez cały czas dojrzewania, ale najsmaczniejsze są jednak po ok. 20 dniach leżakowania w chłodnym miejscu (ale nie lodówce).
Pierniczki lukrujemy najwcześniej 1-2 dni przed Świętami. Nie należy przechowywać polukrowanych pierników, bo lukier je rozmiękczy i będą niesmaczne, a co również ważne od długiego leżakowania lukier zblednie jeśli jest kolorowy, lub nabierze brzydkiego szaro-burego koloru jeśli będziecie lukrować pierniczki białym lukrem.
Z przepisu upiekłam 35 szt, średniej wielkości pierniczków.
Kiedy będziecie wałkować ciasto niech nie będzie za cienkie, im cieńsze pierniczki, tym twardsze, a im grubsze tym szybciej zmiękną.
Przepis na przepyszne Kruche i cienkie pierniczki znajdziecie tutaj (klik) 💛
Przepis na LUKIER Królewski do Pierniczków jest tutaj (klik) 💛
Najlepsza domowa PRZYPRAWA do Pierników przepis znajdziecie tutaj (klik) 💛
Pierniczki Dojrzewające 20 dni
Składniki na ok. 35 pierniczków:
-
50 g masła
-
85 g miodu naturalnego
-
100 g cukru
-
1 jajko
-
1 czubate łyżki przyprawy do pierników
-
ok. 2/3 łyżeczka sody oczyszczonej (4g)
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3g)
-
270-300 g mąki pszennej tortowej
Przepisy na PIERNICZKI 💛💛💛
Steps
1
Done
|
Sposób Przygotowania:W niewielkim garnuszku podgrzewamy masło, miód, cukier i przyprawę piernikową. Mieszamy do chwili kiedy składniki się rozpuszczą, nie gotujemy. |
2
Done
|
Mąkę, proszek, sodę mieszamy w misce. Do mąki dodajemy przestudzoną masę miodowo-maślaną, jajka i zagniatamy. Ja odkładam ciasto na 15 min, żeby odpoczęło. |
3
Done
|
Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na duży, ale nie zbyt cienki placek ok 6-7 mm. im grubsze ciasto tym pierniczki będą miększe po dojrzewaniu. Z ciasta wycinamy pierniczki przy pomocy foremek. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C z termoobiegiem - 190 st.C. grzałki góra/dółPierniczki pieczemy 12-15 min. Wyjmujemy i przekładamy do wystudzenia na kuchenną kratę. Przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym naczyniu lub puszce przez ok. 20 dni., ale już wcześniej pierniczki będą miękkie. Wesołych Świąt :) |
5
Done
|