Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczne PIERNICZKI Świąteczne, przepis który polecam przygotować kilka tygodni przed świętami. Pierniczki można jeść przez cały czas dojrzewania, ale najsmaczniejsze są jednak po ok. 20 dniach leżakowania w chłodnym miejscu (ale nie lodówce).
Pierniczki lukrujemy najwcześniej 1-2 dni przed Świętami. Nie należy przechowywać polukrowanych pierników, bo lukier je rozmiękczy i będą niesmaczne, a co również ważne od długiego leżakowania lukier zblednie jeśli jest kolorowy, lub nabierze brzydkiego szaro-burego koloru jeśli będziecie lukrować pierniczki białym lukrem.
Z przepisu upiekłam 35 szt, średniej wielkości pierniczków.
Kiedy będziecie wałkować ciasto niech nie będzie za cienkie, im cieńsze pierniczki, tym twardsze, a im grubsze tym szybciej zmiękną.
Przepis na przepyszne Kruche i cienkie pierniczki znajdziecie tutaj (klik)
Przepis na LUKIER Królewski do Pierniczków jest tutaj (klik)
Najlepsza domowa PRZYPRAWA do Pierników przepis znajdziecie tutaj (klik)
Pierniczki Dojrzewające 20 dni
Składniki na ok. 35 pierniczków:
- 50 g masła
- 85 g miodu naturalnego
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 czubate łyżki przyprawy do pierników
- ok. 2/3 łyżeczka sody oczyszczonej (4g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3g)
- 270-300 g mąki pszennej tortowej
Steps
1 Done | Sposób Przygotowania:W niewielkim garnuszku podgrzewamy masło, miód, cukier i przyprawę piernikową. Mieszamy do chwili kiedy składniki się rozpuszczą, nie gotujemy. |
2 Done | Mąkę, proszek, sodę mieszamy w misce. Do mąki dodajemy przestudzoną masę miodowo-maślaną, jajka i zagniatamy. Ja odkładam ciasto na 15 min, żeby odpoczęło. |
3 Done | Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na duży, ale nie zbyt cienki placek ok 6-7 mm. im grubsze ciasto tym pierniczki będą miększe po dojrzewaniu. Z ciasta wycinamy pierniczki przy pomocy foremek. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C z termoobiegiem - 190 st.C. grzałki góra/dółPierniczki pieczemy 12-15 min. Wyjmujemy i przekładamy do wystudzenia na kuchenną kratę. Przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym naczyniu lub puszce przez ok. 20 dni., ale już wcześniej pierniczki będą miękkie. Wesołych Świąt :) |
5 Done |