• Home
  • Ciastka
  • Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Klasyczne PIERNICZKI Świąteczne, przepis który polecam przygotować kilka tygodni przed świętami. Pierniczki można jeść przez cały czas dojrzewania, ale najsmaczniejsze są jednak po ok. 20 dniach leżakowania w chłodnym miejscu (ale nie lodówce).

Pierniczki lukrujemy najwcześniej 1-2 dni przed Świętami. Nie należy przechowywać polukrowanych pierników, bo lukier je rozmiękczy i będą niesmaczne, a co również ważne od długiego leżakowania lukier zblednie jeśli jest kolorowy, lub nabierze brzydkiego szaro-burego koloru jeśli będziecie lukrować pierniczki białym lukrem.

Z przepisu  upiekłam 35 szt, średniej wielkości pierniczków.

Kiedy będziecie wałkować ciasto niech nie będzie za cienkie, im cieńsze pierniczki, tym twardsze, a im grubsze tym szybciej zmiękną.

 

Przepis na przepyszne Kruche i cienkie pierniczki znajdziecie tutaj (klik)

Przepis na LUKIER Królewski do Pierniczków jest tutaj (klik) 

Najlepsza domowa PRZYPRAWA do Pierników przepis znajdziecie tutaj (klik)

 

Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Dojrzewające 20 dni

Składniki na ok. 35 pierniczków:

  • 50 g masła
  • 85 g miodu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 czubate łyżki przyprawy do pierników
  • ok. 2/3 łyżeczka sody oczyszczonej (4g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3g)
  • 270-300 g mąki pszennej tortowej
(Visited 491 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób Przygotowania:

W niewielkim garnuszku podgrzewamy masło, miód, cukier i przyprawę piernikową. Mieszamy do chwili kiedy składniki się rozpuszczą, nie gotujemy.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę aby przestygły.

2
Done

Mąkę, proszek, sodę mieszamy w misce. Do mąki dodajemy przestudzoną masę miodowo-maślaną, jajka i zagniatamy.
Zagniatamy do chwili kiedy powstanie jednolite, gęste ciasto.

Ja odkładam ciasto na 15 min, żeby odpoczęło.

3
Done

Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na duży, ale nie zbyt cienki placek ok 6-7 mm. im grubsze ciasto tym pierniczki będą miększe po dojrzewaniu.

Z ciasta wycinamy pierniczki przy pomocy foremek.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C z termoobiegiem - 190 st.C. grzałki góra/dół

Pierniczki pieczemy 12-15 min.

Wyjmujemy i przekładamy do wystudzenia na kuchenną kratę.

Przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym naczyniu lub puszce przez ok. 20 dni., ale już wcześniej pierniczki będą miękkie.
Lukrujemy pierniki dopiero przed jedzeniem, nie przechowujemy polukrowanych dłużej niż 1 dzień.

Wesołych Świąt :)

5
Done

Dorota

Fasolka Bretońska
previous
Najlepsza Fasolka po Bretońsku
Zupa Gulaszowa
next
Zupa Gulaszowa Ostra i Rozgrzewająca
Fasolka Bretońska
previous
Najlepsza Fasolka po Bretońsku
Zupa Gulaszowa
next
Zupa Gulaszowa Ostra i Rozgrzewająca

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię