• Home
  • Ciastka
  • Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem
Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

 

Klasyczne PIERNICZKI Świąteczne, przepis który polecam przygotować kilka tygodni przed świętami. Pierniczki można jeść przez cały czas dojrzewania, ale najsmaczniejsze są jednak po ok. 20 dniach leżakowania w chłodnym miejscu (ale nie lodówce).

Pierniczki lukrujemy najwcześniej 1-2 dni przed Świętami. Nie należy przechowywać polukrowanych pierników, bo lukier je rozmiękczy i będą niesmaczne, a co również ważne od długiego leżakowania lukier zblednie jeśli jest kolorowy, lub nabierze brzydkiego szaro-burego koloru jeśli będziecie lukrować pierniczki białym lukrem.

Z przepisu  upiekłam 35 szt, średniej wielkości pierniczków.

Kiedy będziecie wałkować ciasto niech nie będzie za cienkie, im cieńsze pierniczki, tym twardsze, a im grubsze tym szybciej zmiękną.

 

Przepis na przepyszne Kruche i cienkie pierniczki znajdziecie tutaj (klik) 💛

Przepis na LUKIER Królewski do Pierniczków jest tutaj (klik) 💛

Najlepsza domowa PRZYPRAWA do Pierników przepis znajdziecie tutaj (klik) 💛

 

 

 

Pierniczki Świąteczne

 

 

Pierniczki Dojrzewające 20 dni

Składniki na ok. 35 pierniczków:

  • 50 g masła

  • 85 g miodu naturalnego

  • 100 g cukru

  • 1 jajko

  • 1 czubate łyżki przyprawy do pierników

  • ok. 2/3 łyżeczka sody oczyszczonej (4g)

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3g)

  • 270-300 g mąki pszennej tortowej

 

Przepisy na PIERNICZKI 💛💛💛

 

(Visited 1 308 times, 8 visits today)

Steps

1
Done

Sposób Przygotowania:

W niewielkim garnuszku podgrzewamy masło, miód, cukier i przyprawę piernikową. Mieszamy do chwili kiedy składniki się rozpuszczą, nie gotujemy.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę aby przestygły.

2
Done

Mąkę, proszek, sodę mieszamy w misce. Do mąki dodajemy przestudzoną masę miodowo-maślaną, jajka i zagniatamy.
Zagniatamy do chwili kiedy powstanie jednolite, gęste ciasto.

Ja odkładam ciasto na 15 min, żeby odpoczęło.

3
Done

Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na duży, ale nie zbyt cienki placek ok 6-7 mm. im grubsze ciasto tym pierniczki będą miększe po dojrzewaniu.

Z ciasta wycinamy pierniczki przy pomocy foremek.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C z termoobiegiem - 190 st.C. grzałki góra/dół

Pierniczki pieczemy 12-15 min.

Wyjmujemy i przekładamy do wystudzenia na kuchenną kratę.

Przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym naczyniu lub puszce przez ok. 20 dni., ale już wcześniej pierniczki będą miękkie.
Lukrujemy pierniki dopiero przed jedzeniem, nie przechowujemy polukrowanych dłużej niż 1 dzień.

Wesołych Świąt :)

5
Done

Dorota

previous
Pieczeń z Piersi Indyka – przepis z filmem
next
Pierś z Indyka – Faszerowana Świąteczna
previous
Pieczeń z Piersi Indyka – przepis z filmem
next
Pierś z Indyka – Faszerowana Świąteczna

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »