Klasyczne PIERNICZKI Świąteczne, przepis który polecam przygotować kilka tygodni przed świętami.
Pierniczki można jeść przez cały czas dojrzewania, ale najsmaczniejsze są jednak po ok. 20 dniach leżakowania w chłodnym miejscu (ale nie lodówce).
Pierniczki lukrujemy najwcześniej 1-2 dni przed Świętami. Nie należy przechowywać polukrowanych pierników, bo lukier je rozmiękczy i będą niesmaczne, a co również ważne od długiego leżakowania lukier zblednie jeśli jest kolorowy, lub nabierze brzydkiego szaro-burego koloru jeśli będziecie lukrować pierniczki białym lukrem.
Z przepisu upiekłam 35 szt, średniej wielkości pierniczków.
Kiedy będziecie wałkować ciasto niech nie będzie za cienkie, im cieńsze pierniczki, tym twardsze, a im grubsze tym szybciej zmiękną.
Przepis na przepyszne Kruche i cienkie pierniczki znajdziecie tutaj (klik) ?
Przepis na LUKIER Królewski do Pierniczków jest tutaj (klik) ?
Najlepsza domowa PRZYPRAWA do Pierników przepis znajdziecie tutaj (klik) ?

SKŁADNIKI
- 50 g masła
- 85 g miodu naturalnego
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 czubate łyżki przyprawy do pierników
- ok. 2/3 łyżeczka sody oczyszczonej (4g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3g)
- 270-300 g mąki pszennej tortowej
przygotowanie
W niewielkim garnuszku podgrzewamy masło, miód, cukier i przyprawę piernikową. Mieszamy do chwili kiedy składniki się rozpuszczą, nie gotujemy.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę aby przestygły.
Mąkę, proszek, sodę mieszamy w misce. Do mąki dodajemy przestudzoną masę miodowo-maślaną, jajka i zagniatamy.
Zagniatamy do chwili kiedy powstanie jednolite, gęste ciasto.
Ja odkładam ciasto na 15 min, żeby odpoczęło.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na duży, ale nie zbyt cienki placek ok 6-7 mm. im grubsze ciasto tym pierniczki będą miększe po dojrzewaniu.
Z ciasta wycinamy pierniczki przy pomocy foremek.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 180 ST.C Z TERMOOBIEGIEM - 190 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Pierniczki pieczemy 12-15 min.
Wyjmujemy i przekładamy do wystudzenia na kuchenną kratę.
Przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym naczyniu lub puszce przez ok. 20 dni., ale już wcześniej pierniczki będą miękkie.
Lukrujemy pierniki dopiero przed jedzeniem, nie przechowujemy polukrowanych dłużej niż 1 dzień.
Przepisy na PIERNICZKI ???