0 0
Piernik Łatwy i Szybki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Piernik Łatwy i Szybki

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najłatwiejszy piernik jaki piekłam. Nie dodajemy miodu a jedynie powidła lub dżem. Ja dodałam domowy dżem pomarańczowy, ale bardzo dobry będzie wiśniowy, truskawkowy lub śliwkowy. Piernik jest bardzo miękki i delikatny. Na koniec można polać go czekoladową polewą, ale i bez tego jest bardzo smaczny.

Moje pierniki piekłam w niewielkich, jednorazowych foremkach.

Przechowywany w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu, wytrzyma nawet 4 dni.

Polecam 🙂

 

Łatwy Piernik Domowy

Piernik Bardzo Łatwy

Składniki:

Przepis na dwie foremki ok. 8 x23 cm (dolne wymiary keksówki)

  • 400 gr mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 250 g cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 jajka

  • 120 gr roztopionego masła

  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego (lub innego)

  • 2 czubate łyżki kakao

  • 2 płaskie łyżki przyprawy do pierników 

  • 1 szklanka mleka (3,2%)

  • 100 g bakalii oprószonych mąką (u mnie rodzynki i żurawiny)

 

Przepis na Święta 
🎄🎄🎄

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. (grzałki góra dół).

Mąkę, kakao, przyprawę do pierników i sodę zmieszać razem.

Jajka z cukrem zmiksować na puszystą jasną masę.

Do masy wsypać mąkę z dodatkami i na wolnych obrotach miksować. Kiedy składniki zaczną się łączyć, wlać mleko a następnie dodać dżem, ciągle miksować na wolnych obrotach. Od czasu do czasu zeskrobać ze ścianek miski ciasto. Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło a po chwili bakalie. Miksować tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek jednorazowych lub do zwykłej formy posmarowanej masłem i wysypanej mąką. 2 foremki o wymiarach ok. 8 x23 cm (dolne wymiary keksówki).

Wstawić do gorącego piekarnika i piec jeśli mamy 2 lub 3 mniejsze foremki czas pieczenia
to ok. 30 -35 min w dużej formie czas trzeba wydłużyć do 45-50 min. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.

Studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego.

 

  • piernik-łatwy
  • Piernik Domowy
  • Piernik Najłatwiejszy

 

 

 

(Visited 9 751 times, 1 visits today)

Dorota

Ciastka na Święta
previous
Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem
next
Pierniki Świąteczne – Kruche Pierniczki z Witrażykami
Ciastka na Święta
previous
Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem
next
Pierniki Świąteczne – Kruche Pierniczki z Witrażykami

35 komentarzy Ukryj

Oczywiście, można przełożyć. Najlepiej zrobić to następnego dnia po upieczeniu, bo w dniu pieczenia piernik jest bardzo kruchy.

Jeśli dobrze pamiętam w piekarnikach gazowych nie ma termoobiegu tylko grzanie góra-dół, więc nie ma problemu, należy nagrzać piekarni do 180 st.C. i piec tak jak każde inne ciasto. Przy tym pierniku chodzi właśnie o najbardziej tradycyjny sposób pieczenia.

Witam , czy składniki są podane na jeden piernik czy tak jak jest na zdjęciach na trzy? 🙂
I jak Pani sądzi, jeśli nie mam keksówki i zrobię zwykłej okrągłej formie to również tak łądnie wyrośnie?

U mnie są trzy pierniki bo miałam trzy maleńkie foremki jednorazowe, ale można oczywiście upiec piernik w okrągłej formie i równie ładnie wyrośnie. Proszę tylko sprawdzać drewnianym patyczkiem stopień upieczenia, w większej foremce będzie się ciasto piekło nieco dłużej.

Pani Doroto uwielbiam Pani blog!
Przepisy są rewelacyjne!
Proszę mi powiedzieć gdzie Pani kupiła te foremki? Bo planuję zrobić ten piernik na “prezenty” do pracy a w takich aluminiowych to nie bardzo mi sie podoba…. 😉

Pani Olu, bardzo dziękuję, cieszę się ogromnie 😀 Foremki kupuję w hurtowni, którą mam niedaleko, ale wiem, że można je dostać w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. Z pewnością coś znajdzie się również na Allegro. Pozdrawiam i mam nadzieję, że uda się Pani znaleźć odpowiednie foremki 🙂

Wlasnie wyjelam z pieca. Pieknie wyrosl, troche popekal i wyglada slicznie :-). W zeszlym roku niezbyt sie udal ale tym razem jestem zachwycona. Przepis prosty a piernik wychodzi super!!! Chyba go przeloze jutro powidlami sliwkowymi. Dzieki za przepis!!!!

Witam, pieke piernik w dwóch foremkach już 45 min, i coś mi się nie chce upiec… Hmm może coś źle coś zrobiłam?

Iza na pewno wszystko zrobiłaś dobrze, trzeba je zostawić i niech się pieką, aż będą gotowe. Jeśli są dwie foremki to czas się wydłuża, bo do upieczenia w każdej jest sporo ciasta. jeśli pierniki zaczną się przypiekać to przykryj je folią aluminiową. Do 50-55, a nawet 60 min pieczenia, wszystko jest OK. U mnie były trzy naprawdę niewielkie foremki i dlatego piekłam krócej. Sprawdzaj patyczkiem, kiedy wyjdzie suchy to znak, że są gotowe. Trzymam kciuki 🙂

Pani Dorotko przepisy na ciasta wspaniałe.
Jedynie to że Pani nie podaje rozmiaru foremek,a dla mnie to ważne,jak również na ile porcji jest przepis na barszcz czerwony i nainne przepisy.

Rewelacyjny przepis na piernik 🙂 dodałam cały słoiczek dżemu wiśniowego i piekłam w małych foremkach ( było ich 5), zakalca nie było i piernika wieczorem tez juz zabrakło 🙂

Dziekuje za ten przepis, upieklam wczoraj, wyszlo wspaniale. Piernik znika w szybkim tempie a robota zadna przy nim. Mikser zrobil wszystko za mnie. Zamiast dzemu dalam miod a poza tym jak w przepisie.

Pani Doroto, jeszcze dodam na korzysc przepisu i piernika, pieklam w sobote a dzisiaj jest wtorek i wlasnie pije kawe i jem piernik. Przechowuje go w woreczku i uwazam ze jest coraz lepszy 🙂
Przelozylam tez kawalek powidlami, obie wersje super.

Pani Halino, naprawdę bardzo się cieszę, tak miło słyszeć, że ciasto które ja bardzo lubię smakuje też Pani 🙂 Pozdrawiam serdecznie 😀

Witam. Czy piernik z Pani przepisu mozna upiec w dużej prostokatnej blaszce a nie w keksówce?? Tylko pewnie trzeba podwoić skladniki.

Oczywiście piernik można piec w jednej kwadratowej lub okrągłej foremce. Jeśli forma jest duża to zdecydowanie lepiej będzie podwoić składniki, ale wtedy należy uważać przy pieczeniu, bo czas trzeba wydłużyć o ok. 10 min. Proszę sprawdzać drewnianym patyczkiem stopień upieczenia, żeby ciasto nie było pieczone zbyt długo bo wtedy jest suche. Najpierw wydłużamy czas pieczenia o 5-7 min, a następnie sprawdzamy patyczkiem i ew. wydłużamy czas pieczenia o kolejne 2-3 min. 🙂

Dziękuję za szybką odpowiedź. Zależy mi na dużym pierniku na dużą ilość osób. Dlatego pomyślałam o duzej prostokątnej blaszce. Pozdrawiam.

Piernik moje ulubione ciasto, jedyne takich jakie dłużej poleży to smakuje coraz lepiej. Zawsze dodaje do niego sporą ilość cynamonu. Twój przepis jest świetny, bardzo puszczy wyszedł i co więcej nie ma śladu zakalca a miałam z tym problemy dość często.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »