Przepis na pyszne kruche pierniczki z witrażykami, które nie muszą leżakować i są gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu.
Można przechowywać je w szklanym słoju lub metalowej puszce. Lukrujemy pierniki dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Moim zdaniem i zdaniem moich chłopaków to jedne z lepszych pierników jakie do tej pory jedliśmy, więc gorąco polecamy.
Możecie ich użyć również jako choinkowych ozdób 🎄🎄🎄
Przepisy na
PIERNICZKI i PIERNIKI
🧡 ⭐️

SKŁADNIKI
- 80 g miodu
- 80 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 1,5 łyżki domowej przyprawy do pierników
- PONADTO
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1(L) jajko
przygotowanie
W średnim garnuszku połączyć miód, masło, cukier i przyprawę piernikową. Podgrzewać i mieszać do chwili kiedy cukier się rozpuści.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Kiedy masa przestygnie, dodać jajko i dokładnie wymieszać.
W dużej misce połączyć mąkę, kakao, proszek i sodę dokładnie wymieszać.
Do mąki wlać masę i mieszać, do połączenia składników.
Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę i zagniatać, do chwili kiedy ciasto zrobi się jednolite.
Uformować kulę, lekko spłaszczyć. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną porcję włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować na cienki placek.
Pierniczki wycinać foremkami, pozostałe ciasto zebrać, zagnieść i ponownie rozwałkować.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 6-7 min.
Studzić na kuchennej kratce.
Zimne pierniki można polukrować.
JAK ZROBIĆ PIERNIKI Z WITRAŻYKAMI
Po wycięciu z surowego ciasta pierniczków, dodatkowo wycinamy w nich dziurę, do każdej wykładamy niewielką landrynkę.
Pieczemy tak jak wyżej, 6-7 min w 175 st.C.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ok. 10 min do ostygnięcia i zastygnięcia. Następnie zdejmujemy i odkładamy na kuchenną kratkę.
FILMY i przepisy na ŚWIĘTA
🎄🎄🎄
8 komentarzy
1 porcja to ile pierniczków?)
Z przepisu wychodzi średnia ilość pierników. Ilość zależy od wielkości wykrawaczek, ale jeśli chcemy mieć dużo ciastek należy porcję podwoić.
Wyszły pyszne!! 🙂
Bardzo się cieszę!!! 🙂
czy ciasto powinno być bardzo miękkie,i klejące,zastanawiam sie jak je rozwałkuję
Ciasto powinno być miękkie, ale nadające się do wałkowania. Jeśli Twoje jest bardzo miękkie dodaj 2-3 łyżki mąki, zagnieć i włóż ciasto na 30 min do lodówki, a nawet zamrażarki. Ciasto powinno się bardzo ładnie wałkować.
Wszystko według przepisu, a ciasto mimo długiego wyrabiania ciągle się kruszy, w dodatku jest tak twarde, że nie można go nawet rozwałkować. Rąk nie czuję… poddaliśmy się.
Przykro mi, ja robię je od laaat i nigdy nie miałam probemów.