• Home
  • Ciastka
  • Pierniki Świąteczne – Kruche Pierniczki z Witrażykami
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
80 g miodu
80 g masła
100 g cukru brązowego
1,5 łyżki domowej przyprawy do pierników
ponadto
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1(L) jajko

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierniki Świąteczne – Kruche Pierniczki z Witrażykami

  • 30 porcje
  • Prosty

Składniki

  • ponadto

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszne kruche pierniczki, które nie muszą leżakować i są gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu. Można przechowywać je w szklanym słoju lub metalowej puszce. Lukrujemy pierniki dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Moim zdaniem i zdaniem moich chłopaków to jedne z lepszych pierników jakie do tej pory jedliśmy, więc gorąco polecamy 🙂

 

 

(Visited 895 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

W średnim garnuszku połączyć miód, masło, cukier i przyprawę piernikową. Podgrzewać i mieszać do chwili kiedy cukier się rozpuści.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Kiedy masa przestygnie, dodać jajko i dokładnie wymieszać.

2
Done

W dużej misce połączyć mąkę, kakao, proszek i sodę dokładnie wymieszać.

3
Done

Do mąki wlać masę i mieszać, do połączenia składników.
Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę i zagniatać, do chwili kiedy ciasto zrobi się jednolite.
Uformować kulę, lekko spłaszczyć. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min.

4
Done

Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną porcję włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować na cienki placek.
Pierniczki wycinać foremkami, pozostałe ciasto zebrać, zagnieść i ponownie rozwałkować.

5
Done

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.

Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 6-7 min.
Studzić na kuchennej kratce.
Zimne pierniki można polukrować.

6
Done

Zaraz po upieczeniu pierniczki są kruche, ale po wystygnięciu delikatnie twardnieją, ale są odpowiednie do jedzenia.
Przechowujemy ciastka w puszce lub szklanym słoju.

7
Done

Jak zrobić pierniki z witrażykami

Po wycięciu z surowego ciasta pierniczków, dodatkowo wycinamy w nich dziurę, do każdej wykładamy niewielką landrynkę.
Pieczemy tak jak wyżej, 6-7 min w 175 st.C.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ok. 10 min do ostygnięcia i zastygnięcia. Następnie zdejmujemy i odkładamy na kuchenną kratkę.

8
Done

Dorota

Pierniczki Świąteczne
previous
Pierniczki 20-dniowe – Leżakujące
Uszka Do Barszczu Wigilijnego
next
Uszka z Grzybami do Barszczu Wigilijnego
Pierniczki Świąteczne
previous
Pierniczki 20-dniowe – Leżakujące
Uszka Do Barszczu Wigilijnego
next
Uszka z Grzybami do Barszczu Wigilijnego

6 komentarzy Ukryj

Z przepisu wychodzi średnia ilość pierników. Ilość zależy od wielkości wykrawaczek, ale jeśli chcemy mieć dużo ciastek należy porcję podwoić.

Ciasto powinno być miękkie, ale nadające się do wałkowania. Jeśli Twoje jest bardzo miękkie dodaj 2-3 łyżki mąki, zagnieć i włóż ciasto na 30 min do lodówki, a nawet zamrażarki. Ciasto powinno się bardzo ładnie wałkować.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię