Składniki
-
80 g miodu
-
80 g masła
-
100 g cukru brązowego
-
1,5 łyżki domowej przyprawy do pierników
-
ponadto
-
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżka kakao
-
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1(L) jajko
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne kruche pierniczki z witrażykami, które nie muszą leżakować i są gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu. Można przechowywać je w szklanym słoju lub metalowej puszce. Lukrujemy pierniki dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Moim zdaniem i zdaniem moich chłopaków to jedne z lepszych pierników jakie do tej pory jedliśmy, więc gorąco polecamy.
Możecie ich użyć również jako choinkowych ozdób 🎄🎄🎄
Przepisy na
PIERNICZKI i PIERNIKI
🧡 ⭐️
FILMY i przepisy na ŚWIĘTA
🎄🎄🎄
Steps
1
Done
|
W średnim garnuszku połączyć miód, masło, cukier i przyprawę piernikową. Podgrzewać i mieszać do chwili kiedy cukier się rozpuści. |
2
Done
|
W dużej misce połączyć mąkę, kakao, proszek i sodę dokładnie wymieszać. |
3
Done
|
Do mąki wlać masę i mieszać, do połączenia składników. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. |
6
Done
|
Zaraz po upieczeniu pierniczki są kruche, ale po wystygnięciu delikatnie twardnieją, ale są odpowiednie do jedzenia. |
7
Done
|
Jak zrobić pierniki z witrażykami |
8
Done
|
6 komentarzy Ukryj
1 porcja to ile pierniczków?)
Z przepisu wychodzi średnia ilość pierników. Ilość zależy od wielkości wykrawaczek, ale jeśli chcemy mieć dużo ciastek należy porcję podwoić.
Wyszły pyszne!! 🙂
Bardzo się cieszę!!! 🙂
czy ciasto powinno być bardzo miękkie,i klejące,zastanawiam sie jak je rozwałkuję
Ciasto powinno być miękkie, ale nadające się do wałkowania. Jeśli Twoje jest bardzo miękkie dodaj 2-3 łyżki mąki, zagnieć i włóż ciasto na 30 min do lodówki, a nawet zamrażarki. Ciasto powinno się bardzo ładnie wałkować.