0 0
Ryba po Grecku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ryba po Grecku

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Prawdziwie świeżą rybę udaje się nam kupić niezwykle rzadko. Kiedy wczoraj mój mąż przyniósł do domu dużą torbę filetów z dorsza najpierw z dużą rezerwą powąchałam zawartość reklamówki. Jakiż był mój zachwyt, kiedy okazało się, że ryby pachną naprawdę pięknie i świeżo. Od razu przypomniały mi się wakacje nad morzem 🙂

Z filetów zrobiłam rybę po grecku bo bardzo ją lubimy, ale mamy rzadką okazję jeść ją w domu.

Polecam.

Ryba po Grecku

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg pietruszki i selera
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 ml)
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania Ryby po Grecku:

Rybę umyć, osuszyć, pokroić na średniej wielkości kawałki. Każdy kawałek posolić i oprószyć pieprzem.

Warzywa obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka.

W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać, marchew, pietruszkę i selera, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić przez ok. 5-7 min. Następnie wlać pomidory i ponownie dusić pod przykryciem jeszcze ok. 5 min, mieszać od czasu do czasu.

Na duży talerz wsypać kilka łyżek mąki, każdy kawałek ryby obtoczyć w cienkiej warstwie.

Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę z dwóch stron. Usmażone kawałki przekładać do osobnego naczynia, układać jeden obok drugiego.

Warstwę dorsza przykryć połową duszonych warzyw, następnie ułożyć następną warstwę i ponownie przykryć warzywami.

Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem np. świeżego  pieczywa.

Smacznego.

(Visited 2 880 times, 1 visits today)

Dorota

Gwiazda Makowa
previous
Makowa Gwiazda z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
next
Zupa Grzybowa – Postna
Gwiazda Makowa
previous
Makowa Gwiazda z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
next
Zupa Grzybowa – Postna

7 komentarzy Ukryj

Ja daję jeszcze liść laurowy i ziele angielskie 🙂 Pycha, robię co roku na Święta chyba z pięć salaterek, bo teściowie wielbią a nie umieją.

Sałatki są cudowne, u mnie w święta też jest ich kilka, ale na szczęście robią je kuzynki i moja siostra 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię