Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna i bardzo łatwa do zrobienia Sałatka Ziemniaczana. Mój ulubiony dodatek do mięs, wędlin i potraw z grilla. Robię ją o każdej porze roku, nie ma znaczenia czy to lato, czy zima.
Do sałatki najczęściej używam ziemniaków czerwonych, ale jelśi ich nie mam to odpowiednie są również zwykłe ziemniaki.
Nie obieram ich ze skórki, bo dzięki niej nie rozpadają się, nie kruszą, a na dodatek ładniej wyglądają.
Najlepiej z sosem łącza się ziemniaki delikatnie ciepłe. Ale można użyć równie ziemniaków zupełnie zimnych.
Ziemniaki gotuję w skórce, w osolonej wodzie, dzięki temu nie są one mdłe i sałatka jest smaczniejsza.
Sos do sałatki
Sos robię łącząc majone z musztardami i jogurtem greckim. Jogurt można zastąpić śmietaną 18%, to zależy od tego co wolisz, który z tych dodatków lubisz bardziej.
Do sosu dodaję jabłko, powinno być ono twarde i soczyste i jeśli na dodatek będzie również kwaśne to sukces murowany. Najczęściej korzystam z Ligoli, lub Szarej Renety.
Przechowywanie
Sałatkę przechowuję w lodówce, ale wyjmuję z lodówki na 1-2 godz przed podaniem, lubię jeść kiedy jest w temperaturze pokojowej.
Nigdy sałatki nie mroziłam, więc nie wiem jak zachowuje się i smakuje po rozmrożeniu.
Polecam 😀
Sałatka Ziemniaczana
Składniki:
ok. 1 kg czerwonych ziemniaków (mogą być zwykłe)
2 średnie kiszone ogórki
1/2 dużego – 1 średnie jabłko (u mnie Ligol)
1 mała czerwona cebula
2-3 gałązki grubego szczypioru
2 łyżeczki kaparów
Na sos:
2 duże łyżki majonezu Kileckiego
1 łyżeczka musztardy Dijone
1 łyżeczka Musztardy Francuskiej gruboziarnistej
0,5 szkl. jogurtu greckiego lub śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
2-3 gałązki koperku
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Ziemniaki ze skórką myję dokładnie. Wkładam do garnka i zalewam wrzątkiem, solę. Odlewam wodę, studzę ziemniaki, powinny być jedynie lekko ciepłe. |
2 Done | Przygotowanie sosu:Jabłko obieram ze skórki, kroję w średnią kostkę. Szczypior kroję średnio grubo. Ogórki kroję w kostkę razem ze skórką, jeśli skórka jest bardzo gruba, można obrać. Kapary odcedzam i siema bardzo drobniutko. Cebulę czerwoną kroję w drobną kostkę, solę i odstawiam na kilka minut (delikatnie zmięknie). Koperek siekam drobno. |
3 Done | W misce łączę majonez, musztardy, śmietanę lub jogurt, sok z cytryny mieszam dokładnie. Ziemniaki kroję w średnią kostkę, wkładam do sosu i mieszam delikatnie. Odstawiam na 10 min, a następnie podaję. Smacznego 😀 |
4 Done |