Najlepsza Sałatka Ziemniaczana – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Najlepsza Sałatka Ziemniaczana – film

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna i bardzo łatwa do zrobienia Sałatka Ziemniaczana. Mój ulubiony dodatek do mięs, wędlin i potraw z grilla. Robię ją o każdej porze roku, nie ma znaczenia czy to lato, czy zima.

Do sałatki najczęściej używam ziemniaków czerwonych, ale jelśi ich nie mam to odpowiednie są również zwykłe ziemniaki.
Nie obieram ich ze skórki, bo dzięki niej nie rozpadają się, nie kruszą, a na dodatek ładniej wyglądają.

Najlepiej z sosem łącza się ziemniaki delikatnie ciepłe. Ale można użyć równie ziemniaków zupełnie zimnych.

Ziemniaki gotuję w skórce, w osolonej wodzie, dzięki temu nie są one mdłe i sałatka jest smaczniejsza.

Sos do sałatki

Sos robię łącząc majone z musztardami i jogurtem greckim. Jogurt można zastąpić śmietaną 18%, to zależy od tego co wolisz, który z tych dodatków lubisz bardziej.
Do sosu dodaję jabłko, powinno być ono twarde i soczyste i jeśli na dodatek będzie również kwaśne to sukces murowany. Najczęściej korzystam z Ligoli, lub Szarej Renety.

 

Przechowywanie

Sałatkę przechowuję w lodówce, ale wyjmuję z lodówki na 1-2 godz przed podaniem, lubię jeść kiedy jest w temperaturze pokojowej.
Nigdy sałatki nie mroziłam, więc nie wiem jak zachowuje się i smakuje po rozmrożeniu.

 

Polecam 😀

 

 

 

Sałatka Ziemniaczana

Składniki:
  • ok. 1 kg czerwonych ziemniaków (mogą być zwykłe)

  • 2 średnie kiszone ogórki

  • 1/2 dużego – 1 średnie jabłko (u mnie Ligol)

  • 1 mała czerwona cebula

  • 2-3 gałązki grubego szczypioru

  • 2 łyżeczki kaparów

 

Na sos:
  • 2 duże łyżki majonezu Kileckiego

  • 1 łyżeczka musztardy Dijone

  • 1 łyżeczka Musztardy Francuskiej gruboziarnistej

  • 0,5 szkl. jogurtu greckiego lub śmietany 18%

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól i pieprz

  • 2-3 gałązki koperku

 

 

 

(Visited 448 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ze skórką myję dokładnie. Wkładam do garnka i zalewam wrzątkiem, solę.
Gotuję do miękkości, u mnie 16 min.

Odlewam wodę, studzę ziemniaki, powinny być jedynie lekko ciepłe.

2
Done

Przygotowanie sosu:

Jabłko obieram ze skórki, kroję w średnią kostkę.

Szczypior kroję średnio grubo.

Ogórki kroję w kostkę razem ze skórką, jeśli skórka jest bardzo gruba, można obrać.

Kapary odcedzam i siema bardzo drobniutko.

Cebulę czerwoną kroję w drobną kostkę, solę i odstawiam na kilka minut (delikatnie zmięknie).

Koperek siekam drobno.

3
Done

W misce łączę majonez, musztardy, śmietanę lub jogurt, sok z cytryny mieszam dokładnie.
Wrzucam dodatki, mieszam. Dodaję pieprz i odrobinę soli, ponownie mieszam.

Ziemniaki kroję w średnią kostkę, wkładam do sosu i mieszam delikatnie.
Ziemniaki mają całkowicie pokryć się sosem.

Odstawiam na 10 min, a następnie podaję.

Smacznego 😀

4
Done

Dorota

Polędwica Pieczona
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Panko – przepis z filmem
Gwiazda Makowa
next
Makowa Gwiazda z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
Polędwica Pieczona
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Panko – przepis z filmem
Gwiazda Makowa
next
Makowa Gwiazda z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »