Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na gołąbki, tradycyjne, zawijane w kapuściane liście.
Dzisiejszy przepis przygotowałam na dwa sposoby gołąbki z ryżem i bez, ale obydwa w sosie pomidorowym.
W filmie w 3.33 min, zobaczycie jak zwija się taką klasyczną kapustę faszerowaną.
Do przygotowania sosu pomidorowego i do gotowania gołąbków wykorzystujemy kapustę z gotowania kapusty, dzięki temu danie będzie pyszne.
Gołąbki uwielbiają być odgrzewane, z każdym podgrzewaniem zyskują smak, dlatego zróbmy do nich dużo sosu pomidorowego, dzięki temu można gołąbki odgrzewać w mniejszym garnuszku ze sporą jego ilością.
Kilka gołąbków wkładamy do mniejszego garnka, zalewamy sosem i na małym ogniu, pod przykryciem, podgrzewamy przez kilkanaście minut.
Niezawodny i wielokrotnie wypróbowany przeze mnie sposób.
Gołąbki można również zamrozić. Po całkowitym wystudzeniu, kilka gołąbków wkładamy najlepiej do plastikowego pojemnika, zalewamy sosem pomidorowym, zamrażamy.
Odmrażamy wyjmując noc wcześniej i pozostawiając w lodówce, lub w nagłych przypadkach, zamrożone wkładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu odgrzewamy kilkanaście minut.
Gołąbki podajemy zgodnie z upodobaniem, z ziemniakami, chlebem lub same. W każdym domu, jak i w każdym regionie gołąbki je się odrobinę inaczej. Jedni nie wyobrażają sobie kapusty faszerowanej bez ryżu, a tak jak w moim domu nigdy ryżu do farszu nie dodawaliśmy. Jak mówi przysłowie ,,co kraj, to obyczaj”, każde gołąbki są pyszne, każdy może robić je tak jak lubi.
Farsz do gołąbków można przygotować z kilku rodzajów mięsa wieprzowego, ja używam szynki, ale dokonała będzie również karkówka, lub łopatka.
Spróbujcie i wybierzcie swój ulubiony rodzaj mięsa.
Polecam, smacznego 🙂
Gołąbki
Składniki na ok. 18-20 średnich gołąbków:
- 1 duża biała kapusta
- 1200 g mięsa mielonego z szynki (może być również karkówka, lub łopatka)
- 1 duża cebula drobno pokrojona i zeszklona na oleju
- 1 łyżka papryki ostrej (lub 1 łyżeczka słodkiej)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 kajzerka namoczona w mleku lub 1 szklanka suchego ryżu
Na sos pomidorowy
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego (190g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Więcej przepisów na gołąbki znajdziecie tutaj (klik): Przepisy na GOŁĄBKI
Steps
1 Done | Przygotowanie kkapusty:Z kapusty zdejmujemy pierwsze liści, te, które są brzydkie i uszkodzone. Kapustę wkładamy do dużego garnka, kapusta powinna się w nim schować całkowicie. Wodę po kapuście zachowujemy. |
2 Done | Przygotowanie farszu:Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką (z ostrej papryki można zrezygnować i zamienią ją na słodką). Teraz dodajemy suchy ryż, lub namoczoną w mleku kajzerkę (tak jak wolicie, jeśli dodamy ryż, nie dodajemy już namoczonej bułki, a jeśli bułkę to bez ryżu). Farsz jest gotowy. |
3 Done | Zwijanie gołąbków:Liście kapusty rozkładamy na płasko na blacie (wcześniej ostrym nożem odcinamy twardą część łodyżki). W ten sam sposób postępujemy do wykorzystania całego mięsa. |
4 Done | W dużym garnku dno wykładamy liśćmi pozostałej kapusty, układamy w nim gołąbki ,,piętrami", nie za ścisło, pozostawiamy trochę miejsca. Gołąbki w garnku zalewamy wodą z gotowania kapusty. Przykrywamy garnek i gotujemy całość ok. 60 min. na średnim ogniu. |
5 Done | Przygotowanie sosu:W miseczce przecier doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody z kapusty i mieszamy. Sos powinien być rzadki, więc dodajemy tyle wody ile uznamy za konieczne. Odkrywamy garnek i wlewamy do niego sos pomidorowy. Całość doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy przez kolejną 1-1,5 godz. Smacznego :) |
6 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Precyzyjny pokaz . Dziękuję