0 0
Gołąbki czyli Kapusta Faszerowana w Sosie Pomidorowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gołąbki czyli Kapusta Faszerowana w Sosie Pomidorowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na gołąbki, tradycyjne, zawijane w kapuściane liście.

Dzisiejszy przepis przygotowałam na dwa sposoby gołąbki z ryżem i bez, ale obydwa w sosie pomidorowym.
W filmie w 3.33 min, zobaczycie jak zwija się taką klasyczną kapustę faszerowaną.

Do przygotowania sosu pomidorowego i do gotowania gołąbków wykorzystujemy kapustę z gotowania kapusty, dzięki temu danie będzie pyszne.

Gołąbki uwielbiają być odgrzewane, z każdym podgrzewaniem zyskują smak, dlatego zróbmy do nich dużo sosu pomidorowego, dzięki temu można gołąbki odgrzewać w mniejszym garnuszku ze sporą jego ilością.

Kilka gołąbków wkładamy do mniejszego garnka, zalewamy sosem i na małym ogniu, pod przykryciem, podgrzewamy przez kilkanaście minut.
Niezawodny i wielokrotnie wypróbowany przeze mnie sposób.

Gołąbki można również zamrozić. Po całkowitym wystudzeniu, kilka gołąbków wkładamy najlepiej do plastikowego pojemnika, zalewamy sosem pomidorowym, zamrażamy.

Odmrażamy wyjmując noc wcześniej i pozostawiając w lodówce, lub w nagłych przypadkach, zamrożone wkładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu odgrzewamy kilkanaście minut.

Gołąbki podajemy zgodnie z upodobaniem, z ziemniakami, chlebem lub same. W każdym domu, jak i w każdym regionie gołąbki je się odrobinę inaczej. Jedni nie wyobrażają sobie kapusty faszerowanej bez ryżu, a tak jak w moim domu nigdy ryżu do farszu nie dodawaliśmy. Jak mówi przysłowie ,,co kraj, to obyczaj”, każde gołąbki są pyszne, każdy może robić je tak jak lubi.

Farsz do gołąbków można przygotować z kilku rodzajów mięsa wieprzowego, ja używam szynki, ale dokonała będzie również karkówka, lub łopatka.
Spróbujcie i wybierzcie swój ulubiony rodzaj mięsa.

Polecam, smacznego 🙂

 

Kapusta Faszerowana w sosie Pomidorowym

 

Gołąbki

Składniki na ok. 18-20 średnich gołąbków:

  • 1 duża biała kapusta
  • 1200 g mięsa mielonego z szynki (może być również karkówka, lub łopatka)
  • 1 duża cebula drobno pokrojona i zeszklona na oleju
  • 1 łyżka papryki ostrej (lub 1 łyżeczka słodkiej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 kajzerka namoczona w mleku lub 1 szklanka suchego ryżu

Na sos pomidorowy

  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego (190g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

 

Więcej przepisów na gołąbki znajdziecie tutaj (klik): Przepisy na GOŁĄBKI

(Visited 5 752 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie kkapusty:

Z kapusty zdejmujemy pierwsze liści, te, które są brzydkie i uszkodzone.
Ostrym nożem odcinamy spód kapusty tak, aby uwolnić liście i odciąć je od ,,głąba kapuścianego" (zobaczcie film).

Kapustę wkładamy do dużego garnka, kapusta powinna się w nim schować całkowicie.
Kapustę zalewamy wrzątkiem, co najmniej do 3/4 wysokości kapusty.
Przykrywamy i gotujemy ok. 20 min., do chwili kiedy liście zaczną z łatwością odchodzić od główki.
Liście odkładamy na sito.

Wodę po kapuście zachowujemy.
Pozostałą po gotowaniu kapustę również zachowujemy przyda się później.

2
Done

Przygotowanie farszu:

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką (z ostrej papryki można zrezygnować i zamienią ją na słodką).
Dodajemy tartą bułkę, zeszkloną na oleju cebulę i jajka, dokładnie mieszamy.

Teraz dodajemy suchy ryż, lub namoczoną w mleku kajzerkę (tak jak wolicie, jeśli dodamy ryż, nie dodajemy już namoczonej bułki, a jeśli bułkę to bez ryżu).
Mieszamy dokładnie do połączenia składników.

Farsz jest gotowy.

3
Done

Zwijanie gołąbków:

Liście kapusty rozkładamy na płasko na blacie (wcześniej ostrym nożem odcinamy twardą część łodyżki).
Na liściu w miejscu gdzie jest łodyga, kładziemy niewielką porcję mięsa uformowanego jak kotlet mielony. Mięso zawijamy w liść, najpierw składamy boki, a następnie zwijamy.
Odkładamy, a zwinięcie powinno znajdować się na dole gołąbka (zobaczcie na filmie od 3,33 min, jak łatwo zwija się kapustę z farszem).

W ten sam sposób postępujemy do wykorzystania całego mięsa.
U mnie wyszło 18 średnich gołąbków.

4
Done

W dużym garnku dno wykładamy liśćmi pozostałej kapusty, układamy w nim gołąbki ,,piętrami", nie za ścisło, pozostawiamy trochę miejsca.
Na pierwszą warstwę gołąbków kładziemy kilka liści kapusty i znowu warstwa gołąbków i tak do wykorzystania wszystkich gołąbków, całość przykrywamy kapustą.

Gołąbki w garnku zalewamy wodą z gotowania kapusty.
Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości gołąbków.

Przykrywamy garnek i gotujemy całość ok. 60 min. na średnim ogniu.

5
Done

Przygotowanie sosu:

W miseczce przecier doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody z kapusty i mieszamy. Sos powinien być rzadki, więc dodajemy tyle wody ile uznamy za konieczne.

Odkrywamy garnek i wlewamy do niego sos pomidorowy.
Lekko staramy się wymieszać sos z wodą w której gotują się gołąbki.

Całość doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy przez kolejną 1-1,5 godz.
Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta jest miękka.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

previous
Sękacz Domowy
Placek z Jabłkami
next
Szarlotka na Tartym Kruchym Cieście
previous
Sękacz Domowy
Placek z Jabłkami
next
Szarlotka na Tartym Kruchym Cieście

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »