0 0
Szarlotka na Tartym Kruchym Cieście

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szarlotka na Tartym Kruchym Cieście

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na klasyczną SZARLOTKĘ, na kruchym cieście, które najpierw zamrażamy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki. dzięki takiemu przygotowaniu ciasto jest bardzo kruche po upieczeniu.

Ciasto kruche można przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażarce do 2-mcy. W te sam sposób przygotowuję kruche ciasta słodkie i słone, oczywiście do słonych nie dodaje cukru, ale po za tym wszystko robię dokładnie tak samo. Ze słonego ciasta kruchego piekę tarty i quiche.

Jabłka najlepsze na szarlotkę to Szara Reneta lub Antonówka, są delikatnie kwaśne i pięknie rozpadają się w czasie obróbki cieplnej.
Jabłka z tego przepisu można również zaraz po uduszeniu, kiedy są bardzo gorące, przełożyć do słoików i w ten sposób mieć zapas domowego musu jabłkowego do ciast.
Jabłka w słoikach przechowujemy w chłodnym miejscu, przez 3-4 miesiące.

Szarlotkę podajemy oprószoną cukrem pudrem, lub kiedy jest jeszcze delikatnie ciepła z kulką lodów najczęściej waniliowych lub śmietankowych, ale to już zależy tylko od naszych upodobań, kto jakie lody wybierze.

POlecam i życzę Wam smacznego 🙂

Zapraszam na mój kanał YouTube KuchniaDoroty, znajdziecie tam mnóstwo przepisów na ciasta 

Szarlotka

Szarlotka

Składniki na blachę ok. 28×25 cm.:

Ciasto:

  • 200 g zimnego masła
  • 210 g mąki pszennej
  • 160 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka (białka odłożyć do posmarowania ciasta)
  • 2 łyżki śmietany (18%)

Jabłka:

  • ok. 1 kg jabłek (u mnie Szara Reneta)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 2 łyżki cukru (20 g)
(Visited 7 588 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie Ciasta:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy wymieszać (można w misce, można w malakserze).
Do dać ziemne masło pokrojone w kostkę, żółtka i wszystko dokładnie posiekać. Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać 2 łyżki śmietany i siekać do chwili kiedy powstanie jednolite, gładkie ciasto.

Ciasto wyjąć, podzielić na dwie części ok. 2/3 i 1/3. Każdy kawałek ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą, włożyć do zamrażarki, na ok. 1 godz. (można zostawić na całą noc).

2
Done

Przygotowanie jabłek:

Jabłka umyć, obrać ze skórki.
Pokroić jabłka na kawałki, wielkość i kształt nie ma znaczenia. Gniazda nasienne oczywiście wyrzucamy.

Jabłka umieścić w garnku, dodać cukier i cynamon, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem dusić jabłka w sumie ok. 30 min.
Od czasu do czasu odkryć i zamieszać.
Dusimy do chwili kiedy jabłka się rozpadną.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

3
Done

Przygotowanie szarlotki:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyjmujemy z zamrażarki większą część ciasta. Na grubej tarce ścieramy ciasto i wylepiamy nim dno formy. Lekko ugniatamy ciasto, ale nie zbyt dokładnie (im mniej ugniatania, tym ciasto będzie bardziej kruche). Ciasto smarujemy białkiem.

4
Done

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiem

Ciasto podpiekamy przez 12-15 min, powinno być suche i leciusieńko zacząć się rumienić na brzegach.
Wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie jabłka (mogą być zimne, mogą być gorące), wyrównujemy.
Na jabłka ścieramy pozostałą (mniejszą) część ciasta, rozkładamy ciasto równą warstwą, nie ugniatamy.

Szarlotkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. do ładnego zrumienienia.

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Kapusta Faszerowana
previous
Gołąbki czyli Kapusta Faszerowana w Sosie Pomidorowym
Pierniczki Świąteczne
next
Pierniki Świąteczne z Melasą – pyszne bez leżakowania
Kapusta Faszerowana
previous
Gołąbki czyli Kapusta Faszerowana w Sosie Pomidorowym
Pierniczki Świąteczne
next
Pierniki Świąteczne z Melasą – pyszne bez leżakowania

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »