Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na klasyczną SZARLOTKĘ, na kruchym cieście, które najpierw zamrażamy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki. dzięki takiemu przygotowaniu ciasto jest bardzo kruche po upieczeniu.
Ciasto kruche można przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażarce do 2-mcy. W te sam sposób przygotowuję kruche ciasta słodkie i słone, oczywiście do słonych nie dodaje cukru, ale po za tym wszystko robię dokładnie tak samo. Ze słonego ciasta kruchego piekę tarty i quiche.
Jabłka najlepsze na szarlotkę to Szara Reneta lub Antonówka, są delikatnie kwaśne i pięknie rozpadają się w czasie obróbki cieplnej.
Jabłka z tego przepisu można również zaraz po uduszeniu, kiedy są bardzo gorące, przełożyć do słoików i w ten sposób mieć zapas domowego musu jabłkowego do ciast.
Jabłka w słoikach przechowujemy w chłodnym miejscu, przez 3-4 miesiące.
Szarlotkę podajemy oprószoną cukrem pudrem, lub kiedy jest jeszcze delikatnie ciepła z kulką lodów najczęściej waniliowych lub śmietankowych, ale to już zależy tylko od naszych upodobań, kto jakie lody wybierze.
POlecam i życzę Wam smacznego 🙂
Zapraszam na mój kanał YouTube KuchniaDoroty, znajdziecie tam mnóstwo przepisów na ciasta
Szarlotka
Składniki na blachę ok. 28×25 cm.:
Ciasto:
- 200 g zimnego masła
- 210 g mąki pszennej
- 160 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 żółtka (białka odłożyć do posmarowania ciasta)
- 2 łyżki śmietany (18%)
Jabłka:
- ok. 1 kg jabłek (u mnie Szara Reneta)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu (4 g)
- 2 łyżki cukru (20 g)
Steps
1 Done | Przygotowanie Ciasta:Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy wymieszać (można w misce, można w malakserze). Ciasto wyjąć, podzielić na dwie części ok. 2/3 i 1/3. Każdy kawałek ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą, włożyć do zamrażarki, na ok. 1 godz. (można zostawić na całą noc). |
2 Done | Przygotowanie jabłek:Jabłka umyć, obrać ze skórki. Jabłka umieścić w garnku, dodać cukier i cynamon, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem dusić jabłka w sumie ok. 30 min. |
3 Done | Przygotowanie szarlotki:Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z zamrażarki większą część ciasta. Na grubej tarce ścieramy ciasto i wylepiamy nim dno formy. Lekko ugniatamy ciasto, ale nie zbyt dokładnie (im mniej ugniatania, tym ciasto będzie bardziej kruche). Ciasto smarujemy białkiem. |
4 Done | Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiemCiasto podpiekamy przez 12-15 min, powinno być suche i leciusieńko zacząć się rumienić na brzegach. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. do ładnego zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Smacznego :) |
5 Done |