Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto Owsiane z dżemem błyskawiczne i bardzo łatwe do upieczenia.
Ciasto nadaje się na deser, lub drugie śniadanie. Piekę je i często daję chłopakom do szkoły zamiast kupnych batoników.
Dżem
Do ciasta użyłam dżemu z czarnych porzeczek i tego właśnie używam najczęściej bo taki lubimy.
Jednak rodzaj nadzienia zależy od Twoich upodobań, może być to każdy inny ulubiony dżem, wiśniowy, truskawkowy, pomarańczowy, itp.
Zamiast dżemu można również użyć marmolady.
Czekoladowe Kropelki lub orzechy
Przed samym włożeniem ciasta do piekarnika można posypać je czekoladowymi kropelkami, ale jeśli ich nie masz, można zstąpić je drobno posiekaną czekoladą.
Czekolada może być mleczna, gorzka lub biała.
Ponadto jeśli nie chcesz już więcej dodawać słodkich dodatków, można również ciasto posypać orzechami lub posiekanymi migdałami.
Można również pominąć ten ostani dodatek, a ciasto będzie równie pyszne.
Przepisy z Płatkami Owsianymi
Ciasto Owsiane
Składniki:
-
120 g masła rozpuszczonego
-
0,5 szklanki cukru
-
1 jajko
-
1,5 szk. mąki pszennej
-
1,5 szk. płatków owsianych
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
ok. 1 szk. dżemu z czarnych porzeczek
-
ok. 1/4 szk. kropelek czekoladowych (opcjonalnie)
Steps
1
Done
|
Do dużej miski wlewam masło, dodaję cukier i jajko, mieszam kuchenną rózgą. Następnie dodaję mąkę, płatki i proszek do pieczenia, mieszam. |
2
Done
|
Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Moja foremka ma 23x23 cm, może być również nieco mniejsza. Do formy wkładam ok. połowę ciast, lub nieco więcej. Wyrównuję. Na sam koniec posypuję czekoladowymi kropelkami, jeśli ich nie mamy to pomijamy ten krok. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem piekę 30-35 min.Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30-35 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam na kuchenną kratkę. Zimne ciasto kroję na kawałki. |
4
Done
|
5 komentarzy Ukryj
Mam ochotę na takie ciasto owsiane, ale na jak dużą foremkę?
Moja ma 23×23 cm, ale może być nieco mniejsza.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
Upiekłam, ciasto bardzo smaczne, w sam raz do pochrupania do kawy. Trochę góra mi się kruszyła /sypała/, pewnie coś nie tak zrobiłam na końcu, ale i tak zjedzone do okruszka. Dziękuję za udostępnienie przepisu. Pozdrawiam.,
Bardzo się cieszę, że smakowało 😊