• Home
  • Ciasta
  • Ciasto Owsiane z Dżemem – błyskawiczne
0 0
Ciasto Owsiane z Dżemem – błyskawiczne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Owsiane z Dżemem – błyskawiczne

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto Owsiane z dżemem błyskawiczne i bardzo łatwe do upieczenia.

Ciasto nadaje się na deser, lub drugie śniadanie. Piekę je i często daję chłopakom do szkoły zamiast kupnych batoników.

Dżem

Do ciasta użyłam dżemu z czarnych porzeczek i tego właśnie używam najczęściej bo taki lubimy.
Jednak rodzaj nadzienia zależy od Twoich upodobań, może być to każdy inny ulubiony dżem, wiśniowy, truskawkowy, pomarańczowy, itp.
Zamiast dżemu można również użyć marmolady.

 

Czekoladowe Kropelki lub orzechy

Przed samym włożeniem ciasta do piekarnika można posypać je czekoladowymi kropelkami, ale jeśli ich nie masz, można zstąpić je drobno posiekaną czekoladą.
Czekolada może być mleczna, gorzka lub biała.

Ponadto jeśli nie chcesz już więcej dodawać słodkich dodatków, można również ciasto posypać orzechami lub posiekanymi migdałami.

Można również pominąć ten ostani dodatek, a ciasto będzie równie pyszne.

 

Przepisy z Płatkami Owsianymi 

 

 

 

Ciasto Owsiane

Składniki:

  • 120 g masła rozpuszczonego

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1 jajko

  • 1,5 szk. mąki pszennej

  • 1,5 szk. płatków owsianych

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ok. 1 szk. dżemu z czarnych porzeczek

  • ok. 1/4 szk. kropelek czekoladowych (opcjonalnie)

 

 

 

 

(Visited 4 177 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Do dużej miski wlewam masło, dodaję cukier i jajko, mieszam kuchenną rózgą.

Następnie dodaję mąkę, płatki i proszek do pieczenia, mieszam.
Na koniec ręką mieszam, aby powstało jednolite ciasto.

2
Done

Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Moja foremka ma 23x23 cm, może być również nieco mniejsza.

Do formy wkładam ok. połowę ciast, lub nieco więcej. Wyrównuję.
Na ciasto wykładam dżem, rozsmarowuję.
Na wierzch kładę pozostałe ciasto, po prostu je układam grudkami, już nie wyrównuję.

Na sam koniec posypuję czekoladowymi kropelkami, jeśli ich nie mamy to pomijamy ten krok.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem piekę 30-35 min.

Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30-35 min.

Upieczone wyjmuję i odstawiam na kuchenną kratkę.
Po ok. 15 min wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Zimne ciasto kroję na kawałki.

4
Done

Dorota

previous
Żurek na Kiełbasie Białej i Wiejskiej – film
Indyk Pieczony w Rękawie
next
Udziec z Indyka Pieczony w Rękawie – przepis z filmem
previous
Żurek na Kiełbasie Białej i Wiejskiej – film
Indyk Pieczony w Rękawie
next
Udziec z Indyka Pieczony w Rękawie – przepis z filmem

5 komentarzy Ukryj

Upiekłam, ciasto bardzo smaczne, w sam raz do pochrupania do kawy. Trochę góra mi się kruszyła /sypała/, pewnie coś nie tak zrobiłam na końcu, ale i tak zjedzone do okruszka. Dziękuję za udostępnienie przepisu. Pozdrawiam.,

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »