Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Co na obiad? Moja propozycja jest łatwa, szybka i pyszna 🙂
Polecam udziec z indyka pieczony w rękawie, dzięki czemu mięso jest delikatne i soczyste.
W czasie pieczenia powstanie pokaźna ilość pysznego sosu pieczeniowego, którym będzie można polać ziemniaki lub kaszę, a jeśli zostanie Wam mięso na kolejne dni będziecie mogli odgrzewać w nim indyka.
Polecam, jeden z moich ulubionych przepisów.
Smacznego 🙂
Pieczony Udziec z Indyka
Składniki:
ok. 1,5 kg udźca z indyka bez skóry, luzowanego (czyli bez kości)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżka masła
olej do smażenia
rękaw do pieczenia
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Mięso umyć, oczyścić z nadmiary tłuszczu i żyłek. Osuszyć. |
2 Done | Przygotować mieszankę przypraw:Przyprawy (bez majeranku) i przeciśnięty przez praskę czosnek wsypać do płaskiego naczynia i dokładnie wymieszać. Mięso dokładnie obtoczyć w przyprawach ze wszystkich stron. |
3 Done | Mięso obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, na koniec oprószyć majerankiem. Rękaw z mięsem położyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. |
4 Done | Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.Mięso piec ok. 60 min. następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim pieczeń na ok. 10 min. |
5 Done | Indyka odgrzewamy pokrojonego w plastry na patelni w sosie z pieczenia. Odgrzewamy na maleńkim ogniu, do sosu w trakcie odsmażania można dodać 2-3 łyżki wody. Smacznego :) |
6 Done |
6 komentarzy Ukryj
Czy można piec bez termoobiegu?
Można, podnieść temperaturę o 5-10 st.C i można piec bez termoobiegu 🙂
No… Dorota… Szacun za ten przepis. Dzieciary zajadają aż im się uszy trzęsą. Tylko dla nich trzeba odrobinę mniej pieprzu i papryki. Naprawdę pycha.
Super, bardzo się cieszę 😀
Super przepis. Robię pieczeń już drugi raz i myślę że nie ostatni,
Dorota jesteś najlepsza twoje wszystkie przepisy są bardzo dobre i przy tym bardzo łatwe bez niepotrzebnych udziwnień. Dziękuję