Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Co na obiad? Moja propozycja jest łatwa, szybka i pyszna 🙂
Polecam udziec z indyka pieczony w rękawie, dzięki czemu mięso jest delikatne i soczyste.
W czasie pieczenia powstanie pokaźna ilość pysznego sosu pieczeniowego, którym będzie można polać ziemniaki lub kaszę, a jeśli zostanie Wam mięso na kolejne dni będziecie mogli odgrzewać w nim indyka.
Polecam, jeden z moich ulubionych przepisów.
Smacznego 🙂
Pieczony Udziec z Indyka
Składniki:
-
ok. 1,5 kg udźca z indyka bez skóry, luzowanego (czyli bez kości)
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
1 łyżka papryki słodkiej
-
1 łyżeczka papryki ostrej
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki majeranku
-
1 łyżka masła
-
olej do smażenia
-
rękaw do pieczenia
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Mięso umyć, oczyścić z nadmiary tłuszczu i żyłek. Osuszyć. |
2
Done
|
Przygotować mieszankę przypraw:Przyprawy (bez majeranku) i przeciśnięty przez praskę czosnek wsypać do płaskiego naczynia i dokładnie wymieszać. Mięso dokładnie obtoczyć w przyprawach ze wszystkich stron. |
3
Done
|
Mięso obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, na koniec oprószyć majerankiem. Rękaw z mięsem położyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.Mięso piec ok. 60 min. następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim pieczeń na ok. 10 min. |
5
Done
|
Indyka odgrzewamy pokrojonego w plastry na patelni w sosie z pieczenia. Odgrzewamy na maleńkim ogniu, do sosu w trakcie odsmażania można dodać 2-3 łyżki wody. Smacznego :) |
6
Done
|
6 komentarzy Ukryj
Czy można piec bez termoobiegu?
Można, podnieść temperaturę o 5-10 st.C i można piec bez termoobiegu 🙂
No… Dorota… Szacun za ten przepis. Dzieciary zajadają aż im się uszy trzęsą. Tylko dla nich trzeba odrobinę mniej pieprzu i papryki. Naprawdę pycha.
Super, bardzo się cieszę 😀
Super przepis. Robię pieczeń już drugi raz i myślę że nie ostatni,
Dorota jesteś najlepsza twoje wszystkie przepisy są bardzo dobre i przy tym bardzo łatwe bez niepotrzebnych udziwnień. Dziękuję