• Home
  • Indyk
  • Udziec z Indyka Pieczony w Rękawie – przepis z filmem
0 0
Udziec z Indyka Pieczony w Rękawie – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Udziec z Indyka Pieczony w Rękawie – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Co na obiad? Moja propozycja jest łatwa, szybka i pyszna 🙂

Polecam udziec z indyka pieczony w rękawie, dzięki czemu mięso jest delikatne i soczyste.
W czasie pieczenia powstanie pokaźna ilość pysznego sosu pieczeniowego, którym będzie można polać ziemniaki lub kaszę, a jeśli zostanie Wam mięso na kolejne dni będziecie mogli odgrzewać w nim indyka.

Polecam, jeden z moich ulubionych przepisów.

Smacznego 🙂

 

 

Udziec z indyka pieczony

 

Pieczony Udziec z Indyka

Składniki:

  • ok. 1,5 kg udźca z indyka bez skóry, luzowanego (czyli bez kości) 

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżka masła

  • olej do smażenia

  • rękaw do pieczenia

 

(Visited 68 439 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, oczyścić z nadmiary tłuszczu i żyłek. Osuszyć.

2
Done

Przygotować mieszankę przypraw:

Przyprawy (bez majeranku) i przeciśnięty przez praskę czosnek wsypać do płaskiego naczynia i dokładnie wymieszać. Mięso dokładnie obtoczyć w przyprawach ze wszystkich stron.
Można mięso piec natychmiast, ale można je również odstawić aby przeszło przyprawami na 1 godz, a nawet na całą noc.

3
Done

Mięso obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, na koniec oprószyć majerankiem.
Przełożyć obsmażone kawałki do rękawa do pieczenia. Patelnię na której smażyliśmy mięso opłukać wrzątkiem, wlać go do rękawa, dodać masło.
Zamknąć rękaw, naciąć kilka maleńkich dziurek (dzięki nim rękaw w czasie pieczenia nie pęknie).

Rękaw z mięsem położyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu.

4
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

Mięso piec ok. 60 min. następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim pieczeń na ok. 10 min.
Wyjąć Indyka, niech odpocznie 5 min. Następnie ostrożnie rozciąć rękaw (w rękawie jest gorąca para). Wyjąć mięso, a sos wlać do sosjerki.
Indyka roić w plastry, polewać sosem.

5
Done

Indyka odgrzewamy pokrojonego w plastry na patelni w sosie z pieczenia. Odgrzewamy na maleńkim ogniu, do sosu w trakcie odsmażania można dodać 2-3 łyżki wody.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

previous
Ciasto Owsiane z Dżemem – błyskawiczne
Rzeżucha Jak Siać
next
Rzeżucha – jak i kiedy ją siać – krok po kroku
previous
Ciasto Owsiane z Dżemem – błyskawiczne
Rzeżucha Jak Siać
next
Rzeżucha – jak i kiedy ją siać – krok po kroku

6 komentarzy Ukryj

No… Dorota… Szacun za ten przepis. Dzieciary zajadają aż im się uszy trzęsą. Tylko dla nich trzeba odrobinę mniej pieprzu i papryki. Naprawdę pycha.

Dorota jesteś najlepsza twoje wszystkie przepisy są bardzo dobre i przy tym bardzo łatwe bez niepotrzebnych udziwnień. Dziękuję

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »