Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo elegancki jesienny deser z dwoma rodzajami domowych dżemów, *żurawinowym i pomarańczowym. Oba te dżemy robi się bardzo łatwo, a smakują naprawdę cudownie. Można używać ich do wszelkich wypieków zarówno zimą jak i latem. Ja zawsze mam w spiżarni zapas dżemu pomarańczowego, często jest również podarunkiem dla moich przyjaciół w okresie świątecznym. Zapakowany w ładny słoik, jest pysznym i pięknym podarunkiem, spróbujcie to doskonały pomysł na osobisty prezent. Przepis na pyszny domowy Dżem Pomarańczowy znajdziecie tutaj
Zarówno żurawina jak i pomarańcza są delikatnie gorzkie w smaku, ale to połączenie jest naprawdę wyjątkowe.
Przed podaniem posypcie tartaletki szczodrze cukrem pudrem, złamie lekką goryczkę dżemów.
Polecam 🙂

Tartaletki żurawinowe z dżemem pomarańczowym
Kruche ciasto 8 – 10, 12 cm foremek:
- 150 gr zimnego masła
- 180 gr mąki pszennej
- 70 gr mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 70 gr cukru
- 1 cukier waniliowy
Na nadzienie:
- 300 gr świeżej żurawiny
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 7-8 łyżek domowego dżemu pomarańczowego (z tego przepisu)
Sposób przygotowania ciasta na tartaletki:
Foremki do tartaletek posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzla kuchennego oprószyć mąką. Odstawić.
Na stolnicy lub w malakserze umieścić wszystkie składniki ciasta po za sokiem i migdałami. Dokładnie posiekać. Kiedy składniki zaczną się łączyć dolać sok z pomarańczy. Posiekać do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być dość wilgotne i miękkie.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min.
Schłodzone ciasto wyjąć i położyć na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Podzielić na 8 – 10 części. Rozwałkować na placki nieco większe niż średnica foremek, wylepić foremki ciastem, nakłuć spód widelcem.
Foremki z ciastem ustawić na blasze do pieczenia. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika. Zebrać pozostałości ciasta, szybko zgnieść. Rozwałkować i przy pomocy noża pokroić na cienkie paski ok. 7 mm. Posłużą do zrobienia kratki na górze ciastek.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Ciastko podpiec przez ok. 7-9 min do lekkiego zrumienienia brzegów.
Podpieczone spody wyjąć z piekarnika. Na wierzch położyć najpierw łyżkę dżemu pomarańczowego, rozsmarować równo po całej powierzchni.
Następnie położyć łyżkę *dżemu żurawinowego i ponownie równo rozsmarować. Na wierzchu zrobić kratkę z pasków ciasta.
Tartaletki ponownie wstawić do gorącego piekarnika (180 st.C.) na ok. 15-20 min do zrumienienia.
Wyjąć studzić w foremkach na kuchennej kratce. Następnie wyjąć z foremek.
*Przygotowanie dżemu z żurawiny:
Żurawiny umyć. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem. Postawić na ogniu, zagotować. Mieszać od czasu do czasu.
Kiedy żurawiny zaczną pękać (będzie słychać pękanie owoców), zmniejszyć płomień, przykryć garnuszek i gotować przez ok. 10 min. Mieszać od czasu do czasu, aby dżemu nie przypalić. Zdjąć z ognia i pozostawić bez przykrycia, aby przestygł i stężał.
Wystudzone tartalektki oprószyć cukrem pudrem i podać. Delikatnie ciepłe są również pyszne 🙂
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na tarty i tartaletki: