Tartaletki z żurawiną i dżemem pomarańczowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tartaletki z żurawiną i dżemem pomarańczowym

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Bardzo elegancki jesienny deser z dwoma rodzajami  domowych dżemów, *żurawinowym i pomarańczowym. Oba te dżemy robi się bardzo łatwo, a smakują naprawdę cudownie. Można używać ich do wszelkich wypieków zarówno zimą jak i latem. Ja zawsze mam w spiżarni zapas dżemu pomarańczowego, często jest również podarunkiem dla moich przyjaciół w okresie świątecznym. Zapakowany w ładny słoik, jest pysznym i pięknym podarunkiem, spróbujcie to doskonały pomysł na osobisty prezent. Przepis na pyszny domowy Dżem Pomarańczowy znajdziecie tutaj
    Zarówno żurawina jak i pomarańcza są delikatnie gorzkie w smaku, ale to połączenie jest naprawdę wyjątkowe.

    Przed podaniem posypcie tartaletki szczodrze cukrem pudrem, złamie lekką goryczkę dżemów.

    Polecam 🙂

     

     

    Tartaletki żurawinowe z dżemem pomarańczowym 

    Kruche ciasto 8 – 10, 12 cm foremek:

    • 150 gr zimnego masła
    • 180 gr mąki pszennej
    • 70 gr mąki ziemniaczanej
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 70 gr cukru
    • 1 cukier waniliowy
    Na nadzienie:

    Sposób przygotowania ciasta na tartaletki: 

    Pomarańczę dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Odstawić.

    Foremki do tartaletek posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzla kuchennego oprószyć mąką. Odstawić.

    Na stolnicy lub w malakserze umieścić wszystkie składniki ciasta po za sokiem i migdałami. Dokładnie posiekać. Kiedy składniki zaczną się łączyć dolać sok z pomarańczy. Posiekać do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być dość wilgotne i miękkie.
    Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min.

    Schłodzone ciasto wyjąć i położyć na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Podzielić na 8 – 10 części. Rozwałkować na placki nieco większe niż średnica foremek, wylepić foremki ciastem, nakłuć spód widelcem.

    Foremki z ciastem ustawić na blasze do pieczenia. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika. Zebrać pozostałości ciasta, szybko zgnieść. Rozwałkować i przy pomocy noża pokroić na cienkie paski ok. 7 mm. Posłużą do zrobienia kratki na górze ciastek.

    Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.

    Ciastko podpiec przez ok. 7-9 min do lekkiego zrumienienia brzegów.

    Podpieczone spody wyjąć z piekarnika. Na wierzch położyć najpierw łyżkę dżemu pomarańczowego, rozsmarować równo po całej powierzchni.

    Następnie położyć łyżkę *dżemu żurawinowego i ponownie równo rozsmarować. Na wierzchu zrobić kratkę z pasków ciasta.

    Tartaletki ponownie wstawić do gorącego piekarnika (180 st.C.) na ok. 15-20 min do zrumienienia.

    Wyjąć studzić w foremkach na kuchennej kratce. Następnie wyjąć z foremek.

    *Przygotowanie dżemu z żurawiny:

    Żurawiny umyć. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem. Postawić na ogniu, zagotować. Mieszać od czasu do czasu.

    Kiedy żurawiny zaczną pękać (będzie słychać pękanie owoców), zmniejszyć płomień, przykryć garnuszek i gotować przez ok. 10 min. Mieszać od czasu do czasu, aby dżemu nie przypalić. Zdjąć z ognia i pozostawić bez przykrycia, aby przestygł i stężał.

    Wystudzone tartalektki oprószyć cukrem pudrem i podać.  Delikatnie ciepłe są również pyszne 🙂

    Smacznego 🙂

     

     

     

    Więcej przepisów na tarty i tartaletki:

    Tarta z grzybami

     

     

    Przepisy na domowe przetwory:

    Domowy Przecier Pomidorowy

     

     

     

    (Visited 527 times, 1 visits today)

    Dorota

    Śledzie po Japońsku
    previous
    Śledzie po Japońsku
    Koktajl Kawowo-Owocowy
    next
    Rozgrzewający koktajl kawowo-bananowy z owocami Kaki
    Śledzie po Japońsku
    previous
    Śledzie po Japońsku
    Koktajl Kawowo-Owocowy
    next
    Rozgrzewający koktajl kawowo-bananowy z owocami Kaki

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »