0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tartaletki z żurawiną i dżemem pomarańczowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tartaletki z żurawiną i dżemem pomarańczowym

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo elegancki jesienny deser z dwoma rodzajami  domowych dżemów, *żurawinowym i pomarańczowym. Oba te dżemy robi się bardzo łatwo, a smakują naprawdę cudownie. Można używać ich do wszelkich wypieków zarówno zimą jak i latem. Ja zawsze mam w spiżarni zapas dżemu pomarańczowego, często jest również podarunkiem dla moich przyjaciół w okresie świątecznym. Zapakowany w ładny słoik, jest pysznym i pięknym podarunkiem, spróbujcie to doskonały pomysł na osobisty prezent. Przepis na pyszny domowy Dżem Pomarańczowy znajdziecie tutaj
Zarówno żurawina jak i pomarańcza są delikatnie gorzkie w smaku, ale to połączenie jest naprawdę wyjątkowe.

Przed podaniem posypcie tartaletki szczodrze cukrem pudrem, złamie lekką goryczkę dżemów.

Polecam 🙂

 

 

Tartaletki żurawinowe z dżemem pomarańczowym 

Kruche ciasto 8 – 10, 12 cm foremek:

  • 150 gr zimnego masła
  • 180 gr mąki pszennej
  • 70 gr mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 70 gr cukru
  • 1 cukier waniliowy
Na nadzienie:

Sposób przygotowania ciasta na tartaletki: 

Pomarańczę dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Odstawić.

Foremki do tartaletek posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzla kuchennego oprószyć mąką. Odstawić.

Na stolnicy lub w malakserze umieścić wszystkie składniki ciasta po za sokiem i migdałami. Dokładnie posiekać. Kiedy składniki zaczną się łączyć dolać sok z pomarańczy. Posiekać do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być dość wilgotne i miękkie.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min.

Schłodzone ciasto wyjąć i położyć na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Podzielić na 8 – 10 części. Rozwałkować na placki nieco większe niż średnica foremek, wylepić foremki ciastem, nakłuć spód widelcem.

Foremki z ciastem ustawić na blasze do pieczenia. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika. Zebrać pozostałości ciasta, szybko zgnieść. Rozwałkować i przy pomocy noża pokroić na cienkie paski ok. 7 mm. Posłużą do zrobienia kratki na górze ciastek.

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.

Ciastko podpiec przez ok. 7-9 min do lekkiego zrumienienia brzegów.

Podpieczone spody wyjąć z piekarnika. Na wierzch położyć najpierw łyżkę dżemu pomarańczowego, rozsmarować równo po całej powierzchni.

Następnie położyć łyżkę *dżemu żurawinowego i ponownie równo rozsmarować. Na wierzchu zrobić kratkę z pasków ciasta.

Tartaletki ponownie wstawić do gorącego piekarnika (180 st.C.) na ok. 15-20 min do zrumienienia.

Wyjąć studzić w foremkach na kuchennej kratce. Następnie wyjąć z foremek.

*Przygotowanie dżemu z żurawiny:

Żurawiny umyć. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem. Postawić na ogniu, zagotować. Mieszać od czasu do czasu.

Kiedy żurawiny zaczną pękać (będzie słychać pękanie owoców), zmniejszyć płomień, przykryć garnuszek i gotować przez ok. 10 min. Mieszać od czasu do czasu, aby dżemu nie przypalić. Zdjąć z ognia i pozostawić bez przykrycia, aby przestygł i stężał.

Wystudzone tartalektki oprószyć cukrem pudrem i podać.  Delikatnie ciepłe są również pyszne 🙂

Smacznego 🙂

 

 

 

Więcej przepisów na tarty i tartaletki:

Tarta z grzybami

 

 

Przepisy na domowe przetwory:

Domowy Przecier Pomidorowy

 

 

 

(Visited 254 times, 1 visits today)

Dorota

Śledzie po Japońsku
previous
Śledzie po Japońsku
Koktajl Kawowo-Owocowy
next
Rozgrzewający koktajl kawowo-bananowy z owocami Kaki
Śledzie po Japońsku
previous
Śledzie po Japońsku
Koktajl Kawowo-Owocowy
next
Rozgrzewający koktajl kawowo-bananowy z owocami Kaki

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię