0 0
Walentynkowe Ciastka Cytrynowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Walentynkowe Ciastka Cytrynowe

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszne ciastka o intensywnie cytrynowym smaku i walentynkowym kształcie 🙂
Foremki wylepiamy półkruchym ciastem a następnie wypełniamy cytrynowym nadzieniem. Nadzienie w czasie pieczenia łatwo się rumieni, więc należy je obserwować i w miarę potrzeby zmienić program w piekarniku na grzanie tylko od dołu.

Polecam.

CIASTECZKA CYTRYNOWE 

Składniki na ciasto:

  • 110 gr miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko (L)
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na cytrynowe nadzienie:

  • 1/4 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 2 jajka (L)
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • Skórka otarta z 2 dużych cytryn

Sposób przygotowania:

  1. W misie zmiksować masło z cukrem na jasną lekką masę (najlepiej przy pomocy płaskiej końcówki). Cały czas miksując dodać jajko, kiedy połączy się z masłem wsypać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Zmiksować krótko na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Powinno powstać zwarte ciasto.
  2. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w filię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
  3. Foremkę do muffinek lub inną z wgłębieniami (u mnie foremka w serca) posmarować masłem i posypać mąką.
  4. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 12 części i wylepić nim foremkę bardzo dokładnie, spód i brzegi.
  5. Foremkę wstawić do zamrażalnika a w między czasie, rozgrzać piekarnik do 175 oC i przygotować nadzienie.
  6. Wszystkie składniki nadzienia cytrynowego umieścić w misie miksera i dokładnie zmiksować. Powstanie rzadka masa.
  7. Foremki wylepione ciastem napełnić cytrynowym nadzieniem.
  8. Piec ok. 12-15 min z termoobiegiem, ja na ostatnie 3 min zmieniłam grzanie w piekarniku na termoobieg z grzaniem od dołu, aby masa zbyt mocno się nie rumieniła.
  9. Wyjąć i studzić na kuchennej ratce przez 15 min, następnie bardzo delikatnie wyjąć z otworków.

Można posypać cukrem pudrem.

Bardzo smaczne zarówno lekko ciepłe jak i całkowicie wystudzone.

Smacznego.

(Visited 413 times, 1 visits today)

Dorota

Chrust - Faworki
previous
Faworki czyli Chrust
next
PASZTECIKI FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI
Chrust - Faworki
previous
Faworki czyli Chrust
next
PASZTECIKI FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »