Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Lubicie prace ręczne? Jeśli tak, to te paszteciki na pewno polubicie. Są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania, ale jest przy nich trochę ,,dłubaniny”.
Paszteciki z ciasta francuskiego robię dość często bo są świetnym dodatkiem do czystego bulionu lub czerwonego barszczu. Nadzienie można zrobić takie jak lubicie najbardziej, ja najczęściej robię farsz z pieczarek lub czerwonej cebuli.
Polecam.
Paszteciki francuskie z pieczarkami
Składniki:
- 400 gr ciasta francuskiego
- 300 gr pieczarek
- 1 średnia czerwona cebula
- Sól
- Pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- Oliwa lub masło klarowane do smażenia
- 1 białko
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć, kapelusze obrać ze skóry (młodych białych grzybów nie trzeba obierać), pokroić w plasterki. Odłożyć
- Cebulę posiekać drobno. Ostawić.
- W garnku rozgrzać łīżkę oliwy lub klarowanego masła, wrzucić grzyby i na dużym ogniu smażyć do chwili kiedy sok całkowicie wyparuje. Dodać trochę masła i wrzucić cebulę, zamieszać i całość dusić prze ok. 7-8 min na średnim ogniu. Na koniec doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Zamieszać, zdjąć z ognia, odstawić.
- Ciasto francuskie (mrożone najpierw rozmrozić) rozłożyć na stolnicy i lekko rozwałkować.
- Okrągłą foremką do ciastek lub szklanką wycinać koła. Następnie w co drugim i trzecim kółku mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinać środki. Na każdy pełny krążek ciasta powinniśmy otrzymać dwa z dziurą. Paszteciki składają się z trzech warstw ciasta.
- Każdą warstwę ciasta nakłuwamy widelcem (tak jak na zdjęciu), następnie składamy, na pełne kółko kładziemy dwie warstwy z wyciętym środkiem, lekko przyciskamy a wierzch smarujemy białkiem.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 oC przez 10-12 min, do chwili kiedy ciasto się zrumieni i wyrośnie.
- Wyjmujemy z piekarnika, napełniamy farszem z pieczarek i pieczemy jeszcze ok. 5 -7 min.
Podajemy gorące z filiżanką czerwonego barszczu lub rosołu.
Smacznego.
(Visited 1 898 times, 1 visits today)
8 komentarzy Ukryj
uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią, pyszna przekąska!
śliczne !
wyglądają rewelacyjnie:)
Powoli zaczynam myslec o Swietach i zagladnelam do Ciebie po inspiracje :-). Tyle dobrych rzeczy!! Na dodatek uwielbiam Twoje szczegolowe tlumaczenie i zdjecia, ktore sa bardzo pomocne dla takich jak ja.
Gina, ja też już jestem myślami i przepisami w świętach. Lada chwila zacznę zamieszczać nowe świąteczne pomysły. Pozdrawiam gorąco 😀
Chciałabym podać takie paszteciki z barszczem, czy mogę przygotować wcześniej farsz i podpiec miseczki np rano i zostawić w temp. pokojowej a potem tuż przed podaniem włożyć farsz i podpiec te 5-7 minut? Dziękuję i pozdrawiam.
Pani Agnieszko, proszę spróbować chociaż ciasto francuskie takie jakie kupujemy gotowe nie najlepiej wychodzi odgrzewane. Ja przygotowuję ciasto, ale go nie piekę, następnie wkładam do lodówki i piekę już przed samym podaniem.
Farsz oczywiście można przygotwać wcześniej z tym nie ma problemów.
Dziękuję za szybką odpowiedź, myślę, że to dobra opcja. Takie przyjęcia gdzie trzeba być i kucharką, i gospodynią wieczoru są zawsze stresujące. Kiedyś wystarczył rosół, upieczony schab i podgrzany przed podaniem oraz ziemniaki i surówka, teraz nie jest już tak łatwo, każdy spodziewa się serwisu jak w super restauracji i zabawiania jak w kabarecie, no i żeby Pani domu była pachnąca i urocza.