0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Śledzie po Japońsku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Śledzie po Japońsku

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Naj­ła­twiej­szy prze­pis na śle­dzie.

Śle­dzie po japoń­sku można przy­go­to­wać na kilka spo­so­bów, nie­któ­rzy po za jabł­kiem i cebulą dodają rów­nież goto­wane, sie­kane jajko, ale ja pole­cam ten, który robię od lat.

W prze­pi­sie uży­wamy śmie­tany 18% i cho­ciaż sama bar­dzo lubię zastę­po­wać ją jogur­tem grec­kim, to tym razem tego nie robię. Do śle­dzia po japoń­sku doda­jemy tylko praw­dziwą śmie­tanę,
będzie naj­smacz­niej­szy.

Śle­dzie przy­go­to­wu­jemy w ostat­nie chwili przed poda­nie, jabłko i cebulę możemy pokroić wcze­śniej, jabłko, żeby nie ściem­niało, wystar­czy skro­pić odro­biną cytryny.
Całość kom­po­nu­jemy jed­nak na chwilę przed poda­niem, zaj­mie nam to dosłow­nie kilka minut.
Zbyt wcze­śnie zro­biony śledź może puścić sok i danie nie wygląda już tak ład­nie.

Polecam 🙂

 


śledzie, sledzie, śledzie przepisy, sledzie przepisy, sledz, śledź przepis, tatar, tatar przepis, tatar śledziowy, tatar śledziowy przepis, tatar ze śledzi, tatar ze śledzi, sałatka śledziowa, sałatka śledziowa przepis, święta, święta przepisy, swieta przepisy, swieta,

 

Śledź po japońsku

Składniki na śledzie po japońsku:

  • 400 gr śledzi w oleju 
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 jabłko (np. Ligol)
  • 220 ml śmietany 18%
  • Pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania śledzi po japońsku: 

Śledzie odsączyć, wytrzeć w papierowy ręcznik. Pokroić na średniej wielkości kawałki,
takie na jeden kęs.

Cebulę obrać, pokroić w średniej grubości półplasterki, lekko posolić, odstawić na ok. 20 min.
Położyć na lnianej ściereczce, zwinąć i odcisnąć sok.

Jabłko umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na najgrubszych oczkach tarki do warzyw.
Lekko skropić sokiem z cytryny, wymieszać.

W szklanym naczyniu, w którym będziemy podawać śledzia, ułożyć najpierw kawałki ryby,
płasko jeden obok drugiego, posypać je cebulą, a następnie jabłkiem.

Przykryć ,,pierzynką“ ze śmietanyOprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Przybrać świeżymi listkami natki pietruszki.

Smacznego 🙂

 

  • sledzie
  • sledzie-przepisy
  • śledź

 

 Więcej przepisów na śledzie znajdziecie tutaj:

Sałatka ze Śledzi i buraków

Więcej przepisów na dania z ryb znajdziecie tutaj:

Steki z Łososia z Jarmużem

(Visited 2 048 times, 3 visits today)

Dorota

Sałatka Śledziowa
previous
Polska Sałatka Śledziowo-Ziemniaczana – ulubiona
Tartaletki z Dżemem Pomarańczowym
next
Tartaletki z żurawiną i dżemem pomarańczowym
Sałatka Śledziowa
previous
Polska Sałatka Śledziowo-Ziemniaczana – ulubiona
Tartaletki z Dżemem Pomarańczowym
next
Tartaletki z żurawiną i dżemem pomarańczowym

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię