Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejszy przepis na śledzie.
Śledzie po japońsku można przygotować na kilka sposobów, niektórzy po za jabłkiem i cebulą dodają również gotowane, siekane jajko, ale ja polecam ten, który robię od lat.
W przepisie używamy śmietany 18% i chociaż sama bardzo lubię zastępować ją jogurtem greckim, to tym razem tego nie robię. Do śledzia po japońsku dodajemy tylko prawdziwą śmietanę,
będzie najsmaczniejszy.
Śledzie przygotowujemy w ostatnie chwili przed podanie, jabłko i cebulę możemy pokroić wcześniej, jabłko, żeby nie ściemniało, wystarczy skropić odrobiną cytryny.
Całość komponujemy jednak na chwilę przed podaniem, zajmie nam to dosłownie kilka minut.
Zbyt wcześnie zrobiony śledź może puścić sok i danie nie wygląda już tak ładnie.
Polecam 🙂
Śledź po Japońsku
Składniki na śledzie po japońsku:
-
400 gr śledzi w oleju
-
1 średnia czerwona cebula
-
1 jabłko (np. Ligol)
-
220 ml śmietany 18%
-
Pieprz czarny świeżo mielony
Pomysły na Święta
Sposób przygotowania śledzi po japońsku:
Śledzie odsączyć, wytrzeć w papierowy ręcznik. Pokroić na średniej wielkości kawałki,
takie na jeden kęs.
Cebulę obrać, pokroić w średniej grubości półplasterki, lekko posolić, odstawić na ok. 20 min.
Położyć na lnianej ściereczce, zwinąć i odcisnąć sok.
Jabłko umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na najgrubszych oczkach tarki do warzyw.
Lekko skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
W szklanym naczyniu, w którym będziemy podawać śledzia, ułożyć najpierw kawałki ryby,
płasko jeden obok drugiego, posypać je cebulą, a następnie jabłkiem.
Przykryć ,,pierzynką“ ze śmietany. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Przybrać świeżymi listkami natki pietruszki.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na śledzie znajdziecie tutaj 👇
Więcej przepisów na dania z ryb znajdziecie tutaj👇
Filmy i przepisy na dania ŚWIĄTECZNE
Jeden komentarz Ukryj
Fajne zdjęcia śledzia, już cchciałbym zjeść!!!!