0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Polska Sałatka Śledziowo-Ziemniaczana – ulubiona

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Polska Sałatka Śledziowo-Ziemniaczana – ulubiona

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

To moja ulubiona sałatka śledziowa. Robię ją zawsze w przeddzień Wigilii i jest to nasz główny postny posiłek do chwili kiedy zasiądziemy do wigilijnego stołu.

Sałatkę można podawać z pieczywem lub samą, dzięki ziemniakom jest naprawdę sycąca.

Do przygotowania sałatki śledziowo-ziemniaczanej zawsze używam śledzi w oleju dlatego, że nie lubię zbyt słonych Matiasów, ale jeśli Wy lubicie śledzie z solanki to możecie wykorzystać swoje ulubione. Najważniejsze, żeby filety były mięsiste i jasne, dobrego gatunku.

Z podanych w przepisie składników wystarczy sałatki na danie dla dwóch, głodnych dorosłych lub nawet 4-5 osób na przystawkę. Jeśli macie większą ilość gości to ilość składników
mnożymy razy 2, ja tak robię w Wigilię.

Polecam 🙂

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”12694″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”20,20,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

Sałatka śledziowo-ziemniaczana

Składniki na sałatkę śledziowo-ziemniaczaną

  • 3 płaty śledziowe Matiasy w oleju
  • 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia lub 2 małe cebule szalotki
  • 1 ugotowane na twardo jajko (L)

Na sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki musztardy Dijone
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania sałatki śledziowo-ziemniaczanej

W misce połączyć wszystkie składniki sosu i dokładanie wymieszać. Odstawić na 10 min.

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić. Obrać ze skórki. Ziemniaki pokroić w niewielką kostkę.
Jabłko obrać, pokroić w niewielką kostkę. Szalotkę pokroić w drobną kostkę. Odłożyć.

Płaty śledziowe pokroić w kostkę podobnej wielkości jak ziemniaki.

W dużej misce połączyć, śledzie, ziemniaki, jabłka i szalotkę, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Wlać sos majonezowy i wymieszać. Odstawić na min. 30 min.

Jajko posiekać drobno i posypać nim sałatkę.

Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego 🙂

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”12695″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”15,none,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

Przygotowanie sosu majonezowego do sałatki śledziowej.

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”12696″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,10,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”12697″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,10,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”12698″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image_slider ids=”12699,12702″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”3″ animation_speed=”600″ control_nav=”true”]

[/mp_span]

[/mp_row]

(Visited 7 553 times, 1 visits today)

Dorota

Pieczona Szynka
previous
Szynka pieczona świąteczna pomarańczowo-miodowa
Śledzie po Japońsku
next
Śledzie po Japońsku
Pieczona Szynka
previous
Szynka pieczona świąteczna pomarańczowo-miodowa
Śledzie po Japońsku
next
Śledzie po Japońsku

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię