Jak to zrobiłam, krok po kroku:
To moja ulubiona sałatka śledziowa. Robię ją zawsze w przeddzień Wigilii i jest to nasz główny postny posiłek do chwili kiedy zasiądziemy do wigilijnego stołu.
Sałatkę można podawać z pieczywem lub samą, dzięki ziemniakom jest naprawdę sycąca.
Do przygotowania sałatki śledziowo-ziemniaczanej zawsze używam śledzi w oleju dlatego, że nie lubię zbyt słonych Matiasów, ale jeśli Wy lubicie śledzie z solanki to możecie wykorzystać swoje ulubione. Najważniejsze, żeby filety były mięsiste i jasne, dobrego gatunku.
Z podanych w przepisie składników wystarczy sałatki na danie dla dwóch, głodnych dorosłych lub nawet 4-5 osób na przystawkę. Jeśli macie większą ilość gości to ilość składników
mnożymy razy 2, ja tak robię w Wigilię.
Polecam 🙂

Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Składniki na sałatkę śledziowo-ziemniaczaną
- 3 płaty śledziowe Matiasy w oleju
- 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia lub 2 małe cebule szalotki
- 1 ugotowane na twardo jajko (L)
Na sos:
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki musztardy Dijone
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania sałatki śledziowo-ziemniaczanej
W misce połączyć wszystkie składniki sosu i dokładanie wymieszać. Odstawić na 10 min.
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić. Obrać ze skórki. Ziemniaki pokroić w niewielką kostkę.
Jabłko obrać, pokroić w niewielką kostkę. Szalotkę pokroić w drobną kostkę. Odłożyć.
Płaty śledziowe pokroić w kostkę podobnej wielkości jak ziemniaki.
W dużej misce połączyć, śledzie, ziemniaki, jabłka i szalotkę, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Wlać sos majonezowy i wymieszać. Odstawić na min. 30 min.
Jajko posiekać drobno i posypać nim sałatkę.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego 🙂

Przygotowanie sosu majonezowego do sałatki śledziowej.



2 komentarze Ukryj
Ta sałatka jest przepyszna. Nigdy nie lubiłam takich z ziemniakami ale ta robi furorę. Koleżanka miała rację. Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę 😀