Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonała domowa szynka pieczona w glazurze miodowo-pomarańczowej. Typowe danie świąteczne.
Z przygotowaniem szynki jest dość dużo pracy, ale smak i wygląd rekompensuje długi czas przygotowania.
Szynkę ze skórą zamówiłam w sklepie ,,Wierzejki”. Dostałam taką jaką chciałam, piękny chudy kawałek mięsa ze skórą. Szynkę związujemy kuchenną nicią w kształtną kulkę. Moja szynka ma delikatnie różowy kolor, bo do solanki nie używałam soli peklującej, a jedynie zwykłą sól jodowaną. Jeśli uznacie, że dla Was kolor szynki jest istotny to skorzystajcie z soli peklującej, zapewni ona piękny różowy kolor mięsa.
Szynka jest delikatna i pyszna, można podawać ją na zimno jako wędlinę, ale równie smaczna jest na gorąco z sosem pieczeniowym i np. pieczonymi ziemniakami.
Wbrew pozorom szynka nie jest słodka, ale smak pomarańczowo-miodowej glazury jest wyczuwalny. Polecam jeśli marzy się Wam prawdziwa domowa szynka, a świąteczna uczta mam być niezapomniana.

Szynka pieczona świąteczna
Składniki na szynkę świąteczną:
- ok. 3 kg szynki wieprzowej ze skórą
- 300 g soli
- 5 l. wody
Ponadto:
- 2 patyki selera naciowego
- 2 duże marchewki
- 1 średnia cebula
- 1 cytryna
- 4-5 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżki soli
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- 3-4 gałązki koperku
*Na glazurę pomarańczowo-miodową”
- 2 duże pomarańcze
- 1 szklanka miodu naturalnego
*Przygotowanie glazury:
Pomarańcze dokładnie wyszorować, z 1 pomarańczy zetrzeć skórę na drobnej tarce. Pomarańcze obrać ze skóry i białej skórki. Pokroić na kawałki i dokładnie zmiksować.
W garnuszku zagotować zmiksowane pomarańcze i miód, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia przez 30 min. Sos powinien lekko zgęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. MOżna przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.
Sposób przygotowania szynki świątecznej:
Szynkę umyć, związać nicią kuchenną w kształtną kulkę. W dużym garnku, wystarczającym na zmieszczenie szynki i przykrycie jej wodą (u mnie 10 l.) umieścić szynkę i wlać do połowy wysokości zimną wodę. 2-3 szklanki wody zagotować, w gorącej rozpuścić 300 g soli., wlać wodę z solą do garnka, zamieszać, uzupełnić zimną wodą, tak aby szynka była przykryta solanką. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 dni, u mnie szynka stała 2 dni.
Po dwóch dniach wyjąć szynkę z solanki (solankę wylać).
Do tego samego garnka włożyć ponownie szynkę, warzywa pokrojone na kawałki, przyprawy i skórkę z cytryny, pietruszkę i koperek związać nicią kuchenną, wszystko zalać gorącą wodą. Zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować szynkę przez 1,15 h. Zostawić do przestygnięcia. Następnie wyjąć ostrożnie szynkę, rosół zachować.
Zdjąć skórę – skóra powinna odchodzić z łatwością, ale można sobie delikatnie pomóc nożem. Zdjąć tylko skórę zostawiamy tłuszcz.
Ostrym nożem naciąć tłuszcz w kratkę.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.
Szynkę ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na niższą półkę (jedna półka niżej niż środek).
Piec 20 min. Wyjąć i posmarować całą szynkę *pomarańczowo-miodową glazurą, jeśli blacha jest sucha wlać 1-2 łyżki wazowe rosołu z gotowania szynki. Wstawić do piekarnika na 1,15 h. W trakcie pieczenia otwierać piekarnik i polewać szynkę wytopionym sosem. Jeśli płyn szybko paruje uzupełniamy go rosołem.
Jeśli wczasie pieczenia szynka szybko się rumieni można przykryć ją folią aluminiową, a na ostatnie 15 min. pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 st.
Upieczoną szynkę wyjąć i studzić przez 30 min pod folią.
Podawać na ciepło lub po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego 🙂
Etapy przygotowania szynki do pieczenia:




4 komentarze Ukryj
Nabrałam wielkiej ochoty na szynkę z Pani przepisu, niestety nie zdobędę szynki ze skórą (pytałam już w kilku miejscach). Czego mogę się spodziewać gdy użyję mięsa bez skóry ?
Pozdrawiam. Renata Bieszk
W przypadku mięsa bez skóry, a tym samym bez warstwy tłuszczu, należy szynkę piec nieco krócej i na pewno dokładnie okryć folią, żeby nie wyschła w czasie pieczenia. Z reguły pieczemy mięsa wieprzowe 1h na 1 kg. Proszę również szynki bez skóry nie nacinać, posmarować ją marynatą po wierzchu. Nie będzie miała kratki, ale też nie wyschnie. Najważniejsze to, uważać, żeby szynki nie przesuszyć, a po za tym działamy tak jak przy szybce ze skórą 🙂
Bardzo dziękuję.
Jak postępować z mniejszą szynką, ok. 1-1,5kg?