Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjne polskie pierniczki Katarzynki. Leżakujące i mięknące w ciągu 5-6 dni. Katarzynki to jedne z najlepiej znanych pierników jakie pieczemy z okazji Świąt. Zaraz po upieczeniu są stosunkowo miękkie i można je zjeść, moi chłopcy od razu zjedli po 2, ale po ok. 30 min pierniczki zrobiły się już bardzo twarde.
Pierniki odkładamy do zmięknięcia najlepiej do metalowej lub plastikowej puszki, szczelnie ją zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Jeśli zależy Wam, żeby pierniki zmiękły nieco szybciej do puszki razem z pierniczkami można włożyć dwa kawałki jabłka bo wilgoś z owocu sprawi, że ciastka zmiękną szybciej. Pamiętajcie jednak, aby do puszki zaglądać i po 2 dniach wymienić jabłko, żeby nie spleśniało bo wówczas wszystkie pierniki trzeba wyrzucić.
Z podanego przepisu wyszło 14 szt. średniej wielkości Katarzynek moja wykrawaczka ma 6 x 8 cm. Jeśli wolicie można przygotować porcję z podwójnej ilości składników, ale używajcie średnie lub małe jajka, jeśli macie duże jajka np. XL, wystarczy tylko 1 szt.
Do ozdobienia pierniczków użyłam złotego sprayu spożywczego, ale można użyć roztopionej czekolady deserowej lub lukru.
Pierniczki ozdabiamy po zmięknięciu, do puszki wkładamy pierniki nie ozdobione.
Polecam 🙂

Pierniczki Katarzynki
Składniki na ok. 13-14 szt Katarzynek
- 100 g miodu płynnego
- 70 g cukru
- 1 jajko (M)
- 200g + 30 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (przepis na domową przyprawę korzenną tutaj (klik)
Sposób przygotowania pierniczków Katarzynek:
200 g mąki, sól, przyprawę piernikową i kakao wymieszać razem, odstawić.
Miód jeśli jest twardy rozpuścić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej. Lekko przestudzić powinien być w temperaturze pokojowej.
Do dużej misce połączyć i wymieszać miód i cukier, dodać jajko i dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą.
Do płynnych składników wsypać mąkę z przyprawami i wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć ciasto na podsypany mąką blat i zagniatać, lekko podsypywać pozostałą mąką (30 g). Zagniatamy do chwili kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk. Powstanie średnio miękkie ciasto, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1h, można zostawić na noc.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. termoobieg.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować przez folię na dość gruby placek ok. 0,5 cm.
Wykrawaczką wycinać pierniczki, układać na blasze i piec przez 8-10 min. Uważać aby boki się nie zaczęły przypiekać.
Wyjmujemy pierniczki, układamy do studzenia na kuchenną kratkę. Studzimy całkowicie.
Zimne pierniki wkładamy do szczelnego pojemnika lub blaszanej puszki. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 5 dni.
Miękkie pierniczki lukrujemy, oblewamy czekoladą lub jemy czyste.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na pierniki i pierniczki znajdziecie tutaj:
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie tutaj:
2 komentarze Ukryj
Ile najdłużej można przechowywać w puszce metalowej katarzynki? 🙂
Ja najdłużej trzymałam Katarzynki 3 tyg., ale bez zdobień i bez jabłek. Po upieczeniu studzę je i wkładamy do puszki 🙂