Mus czekoladowy – dziecinnie łatwy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mus czekoladowy – dziecinnie łatwy

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Niedawno dostaliśmy do recenzowania książkę ,,Mikołajek i słodkie przekąski” Alain Ducassa Wydawnictwa ,,Znak”. Kucharska książka dla najmłodszych wielbicieli Mikołajka  z rysunkami Sempe.

    Już dawno postanowiłam, że książki dla dzieci i młodzieży recenzować będą same dzieci, bo to dla nich są one przeznaczone i to właśnie dzieciom mają się podobać. Właśnie dlatego dzisiejszy przepis jest
    w 100% przygotowany przez mojego syna. Tadek uwielbia gotować i umie już zrobić całkiem sporo potraw, dlatego z musem czekoladowym nie miał najmniejszych kłopotów co możecie zobaczyć na zdjęciach.
    W kolejce czekają już kolejne przepisy i najpewniej następnym razem Tadek upiecze Roladę Bożonarodzeniową Wiśniowo-Waniliową.

    Ta książka to zbiór łatwych i szybkich przepisów, które możemy przygotować razem z młodszymi dziećmi, lub jak w moim przypadku po prostu dać ją nastolatkowi i pozwolić mu przygotować samodzielnie pyszny deser.

    Mój Tadzio postanowił najpierw zrobić mus czekoladowy. Jest to niezwykle posty i szybki deser, o wykwintnym smaku i wyglądzie.
    Nasz przepis różni się nieznacznie od tego z książki, bo zamiast białek użyliśmy śmietany kremówki, ale polecam Wam obie wersje do wypróbowania.

    Książka będzie doskonałym prezentem dla młodych kucharzy 🙂

    Polecamy.

    Mus Czekoladowy

    Mus czekoladowy

    Składniki dla 4-6 osób:

    • 190 g. czekolady gorzkiej (u nas z drobinkami pomarańczy)
    • 80 g masła
    • 2 żółtka
    • 120 g cukru pudru
    • 330 ml. śmietany kremówki 30%
    • czekolada i skórka otarta z pomarańczy do ozdobienia

    Sposób przygotowania musu czekoladowego:

    Masło i połamaną na kawałki czekoladę włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

    Do zimnej czekolady dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Odstawić.

    Zimną śmietanę kremówkę i cukier puder ubić na bitą śmietanę. Miksować do chwil kiedy na śmietanie zaczną pojawiać się wyraźne ślady po mieszadle.

    Do bitej śmietany wlać zimną masę czekoladową i całość dokładnie zmiksować na wysokich obrotach do całkowitego połączenia składników.

    Mus przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki na ok. 40 min lub dłużej.

    Przed podaniem posypać skórką z pomarańczy i startą na grubych oczkach czekoladą.

    Smacznego 🙂

    Mus Czekoladowy
    Do masy czekoladowo-maślanej dodajemy żółtka i mieszamy całość bardzo dokładnie.
    Czekoladowy Mus
    Śmietana przed ubijaniem musi być bardzo dokładnie schłodzona.
    Mus Czekoladowy
    Mus czekoladowy podajemy w szklanych pucharkach
    • Mus Czekoladowy
    • Mus Czekoladowy
    • Mus Czekoladowy
    (Visited 876 times, 1 visits today)

    Dorota

    Herbata Zimowa z Owocami i Miodem
    previous
    Herbata Zimowa
    Pierniczki Katarzynki
    next
    Pierniczki Katarzynki
    Herbata Zimowa z Owocami i Miodem
    previous
    Herbata Zimowa
    Pierniczki Katarzynki
    next
    Pierniczki Katarzynki

    2 komentarze Ukryj

    Czesc Dorota ,
    Wyobrazam sobie jaka jestes dumna z Tadka . Super chlopak 🙂
    Chcialam sie ciebie zapytac dlaczego nie boisz sie salmonelli jesli wszyscy sie jej tak strasznie boja 😉

    Elu, salmonelli oczywiście boję się jak chyba każdy, dlatego ja zawsze myję jajka, a kiedy używam którejś ich części bez pieczenia to myję je naprawdę dokładnie, a potem parzę gorącą wodą. Może rzeczywiście powinnam to zaznaczyć w przepisie, ale dla mnie to tak oczywiste, że już tego nie zauważam. Dokładnie tak samo postępuję z cytrusami, czy innymi owocami i warzywami. Szoruję pomarańcze, cytryny, banany czy ogórki. Zachowując ostrożność mam nadzieję, że nie spotkam się z żadnym zatruciem. Pozdrawiam 🙂

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię