Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne babeczki marchewkowe z serkiem śmietankowym. Pomysł na deser lub drugie śniadanie. Szybkie i bardzo łatwe do upieczenia. Składniki można modyfikować, zamiast rodzynek można użyć moreli, daktylu lub innych ulubionych bakalii. Do przygotowania ciasta należy używać składników w temperaturze pokojowej.
Krem twarożkowy zrobiłam z dwóch rodzajów serków śmietankowych Almette i Bielucha, ale możecie użyć każdego innego serka, uważajcie jednak, żeby nie były one zbyt słone. Kremu twarożkowego nie miksujemy, a jedynie mieszamy, żeby nie rozbić go zbyt mocno. Krem twarożkowy musi być na tyle gęsty, żeby dało się go swobodnie rozsmarować na babeczka, ale żeby nie spływał z ciastek.
Jeśli chcecie przechowywać babeczki należy bardzo dokładnie je wystudzić i bez kremu przechowywać w szczelnym pojemniku, kremem smarujemy ciastka przed samym podaniem.
Polecam babeczki są pyszne 🙂
Babeczki Marchewkowe z Twarożkiem
Składniki na 18 szt.:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 2/3 szklanki cukru
- 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- zapach waniliowy
- 2 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczone
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 1 łyżeczki soli
- 2 1/4 szklanki startej drobno marchewki (ok. 200 g czyli ok. 2 dużych marchewek)
- 1/2 szklanki startego drobno jabłka (ok. 1.2 dużego Ligola)
- 1 szklanka orzechów (u mnie po połowie laskowe i włoskie)
- 1 szklanka bakalii (u mnie po połowie żurawina i rodzynki)
ponadto:
- 2 serki śmietankowe (u mnie Almette)
- 2 serki śmietankowe (u mnie Bieluch)
- 2 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania babeczek marchewkowych:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół.
Cukier, jajka, olej i zapach miksujemy na puszystą jasną masę.
Mąkę, sodę, sól, cynamon łączymy, mieszamy.
Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki do warzyw.
Orzechy siekamy drobno, łączymy z żurawiną i rodzynkami.
Do masy jajecznej wsypujemy partiami mąkę, miksujemy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy bakalie, mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy marchewkę z jabłkiem i na najwolniejszych obrotach mieszamy wszystkie składniki, niezbyt długo.
Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok. 20 min, do suchego patyczka. Studzimy na kuchennej kratce.
Przygotowanie kremu serkowego:
W misce łączymy wszystkie serki i cukier, dokładnie mieszamy, najlepiej kuchenną rózgą. Serki powinny być gładkie, bez grudek, nie miksujmy ich jednak mikserem bo staną się zbyt rzadkie i nie będzie można wyciskać ich na babeczki.
Zimne babeczki dekorujemy serkiem, można to zrobić nożem smarując wierzch babeczki lub wyciskać porcję serka przy pomocy rękawa cukierniczego.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Smakowity przepis. Musze wypróbować 🙂