0 0
Tarta z Serem Roquefort i Dynią

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z Serem Roquefort i Dynią

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Małe tarty z serem pleśniowym i dynią. Lekko ostre w smaku, ale jak dla mnie, pyszne. Podane z rukoląpomidorkami cherry polanymi dobrą oliwą, są idealne na lunch.

Do przygotowania tartaletek użyłam świeżej, a nie mrożonej dyni. Świeża dynia nie rozpada się w trakcie pieczenia tak jak mrożona. Dynię mrożoną należy przez dodaniem do farszu rozmrozić.

 

Co w dyni jest jadalne?
W dyni jadalny jest pomarańczowy miąższ i pestki. W dyni hokkaido jadalna jest również skóra, która w tym gatunku jest cienka. Ja jednak obieram skórkę we wszystkich rodzajach dyni. Oczywiście nie jadalny jest również ogonek ;)
Jak przechowywać dynię?
Dynia doskonale się przechowuje. Do zamrożenia dynię myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a miąższ kroimy na kawałki (kostkę, łódeczki, lub miksujemy). Odpowiednie porcje, wkładamy do plastikowych torebek lub specjalnych torebek do zamrażania. Wkładamy do lodówki można przechowywać nawet 2 tyg, lub do zamrażarki i przechowujemy nawet do 12 m-cy. Przed przygotowaniem potrawy z mrożonej dyni, dynię wcześniej wyjmujemy i rozmrażamy.
Czy dynia jest kaloryczna?
Dynia np. hokkaido ma bardzo mało kalorii bo w 100g zaledwie ok. 30 kcal. Czyli jest idealnym składnikiem diety. Oczywiście kaloryczność dania z dynią zależy od pozostałych składników, jakich użyjemy.
Doskonałym niskokalorycznym daniem będzie dynia pieczona z serem feta (tutaj przepis)

Polecam.

 Tarta z Dynią i Serem

Tartaletki z Dynią i Serem Roquefort

Składniki na 6 szt., 12 cm foremek : Kruche ciasto:

  • 260 g. mąki pszennej krupczatki
  • 130 g. masła zimnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie do tartaletek:

  • ok. 180 g. dyni obranej, oczyszczonej z pestek i pokrojonej w drobną kostkę (może być hokkaido, muszkatołowa lub piżmowa)
  • ok. 130 g. sera roquefort pokrojonego w drobną kostkę
  • 400 ml. śmietany (18%)
  • 2 jajka (L)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania tartaletek:

Składniki kruchego ciasta (bez wody) umieścić w misie malaksera i szybko zmiksować. Kiedy utworzą się grudki, po jednej łyżce dodawać wodę, cały czas miksując. Ciasto wyjąć kiedy powstanie jednolita kula. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Foremki posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką.

Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5-6 części (tyle ile mamy foremek), każdy kawałek rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Foremki wylepić ciastem, spód nakłuć widelcem.

Wstawić foremki do zamrażalnika na czas rozgrzewania się piekarnika.

Piekarnik rozgrzać do 180 oC.

Foremki wylepione ciastem ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12-15 min. Piec aż do delikatnego zrumienienia brzegów. Wyjąć.

W naczyniu, dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i przyprawy.

Na podpieczone spody rozłożyć pokrojoną w kostkę dynię i ser roquefort. Zalać  mieszanką śmietanową tak aby wszystkie składniki były przykryte.

Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 min. Upieczone tartaletki wyjąć i studzić przez ok. 5-7 min na kuchennej kratce w foremkach, następnie wyjąć i podawać ciepłe.

Smacznego.

 Tarta z Dynią i Serem
(Visited 517 times, 1 visits today)

Dorota

Makaron z Łososiem
previous
Makaron z Łososiem i Suszonymi Pomidorami
next
Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami
Makaron z Łososiem
previous
Makaron z Łososiem i Suszonymi Pomidorami
next
Ciasto z Jogurtem Greckim i Śliwkami

7 komentarzy Ukryj

Czy surowa dynia dopiecze się? Nie będzie za twarda? I jeszcze jedno pytanie. Czy te proporcje wystarczą na upieczenie na jednej formie do tarty (28 cm)?
Pozdrawiam,
Beata

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię