Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Małe tarty z serem pleśniowym i dynią. Lekko ostre w smaku, ale jak dla mnie, pyszne. Podane z rukolą i pomidorkami cherry polanymi dobrą oliwą, są idealne na lunch.
Do przygotowania tartaletek użyłam świeżej, a nie mrożonej dyni. Świeża dynia nie rozpada się w trakcie pieczenia tak jak mrożona. Dynię mrożoną należy przez dodaniem do farszu rozmrozić.
Polecam.
Tartaletki z Dynią i Serem Roquefort
Składniki na 6 szt., 12 cm foremek : Kruche ciasto:
- 260 g. mąki pszennej krupczatki
- 130 g. masła zimnego
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie do tartaletek:
- ok. 180 g. dyni obranej, oczyszczonej z pestek i pokrojonej w drobną kostkę (może być hokkaido, muszkatołowa lub piżmowa)
- ok. 130 g. sera roquefort pokrojonego w drobną kostkę
- 400 ml. śmietany (18%)
- 2 jajka (L)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania tartaletek:
Składniki kruchego ciasta (bez wody) umieścić w misie malaksera i szybko zmiksować. Kiedy utworzą się grudki, po jednej łyżce dodawać wodę, cały czas miksując. Ciasto wyjąć kiedy powstanie jednolita kula. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Foremki posmarować roztopionym masłem i wysypać tartą bułką.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5-6 części (tyle ile mamy foremek), każdy kawałek rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej. Foremki wylepić ciastem, spód nakłuć widelcem.
Wstawić foremki do zamrażalnika na czas rozgrzewania się piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
Foremki wylepione ciastem ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12-15 min. Piec aż do delikatnego zrumienienia brzegów. Wyjąć.
W naczyniu, dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i przyprawy.
Na podpieczone spody rozłożyć pokrojoną w kostkę dynię i ser roquefort. Zalać mieszanką śmietanową tak aby wszystkie składniki były przykryte.
Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 min. Upieczone tartaletki wyjąć i studzić przez ok. 5-7 min na kuchennej kratce w foremkach, następnie wyjąć i podawać ciepłe.
Smacznego.
7 komentarzy Ukryj
wygląda świetnie:)
Wygląda bardzo smakowicie. Może przeproszę się z dynią… 🙂
taka tarta zniknęłaby u mnie w kilka chwil! wspaniale wyglądają – doskonały pomysł na obiad!
“2-3 łyżki lodowatej”? czego? wody?
Wody oczywiście, już poprawiłam. Dziękuję 🙂
Czy surowa dynia dopiecze się? Nie będzie za twarda? I jeszcze jedno pytanie. Czy te proporcje wystarczą na upieczenie na jednej formie do tarty (28 cm)?
Pozdrawiam,
Beata
Dynia się upiecze tylko proszę ją pokroić w niewielkie kostki. Ta ilość składników powinna wystarczy na 28 cm.