Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jabłecznik domowy, pyszny i delikatny. Tradycyjne, polskie ciasto z jabłkami i cytrynowym lukrem.
Takie ciasto zawsze robiła moja babcia i to właśnie z Nią najbardziej mi się ono kojarzy. Babcia robiła ciasto z jabłek z własnej Szarej Renety, były znacznie mniejsze niż te dzisiejsze, miały czarne dziurki w, których mieszkały robaki i były w 1000% ekologiczne 🙂 Nie wyobrażam sobie tego ciasta z innymi jabłkami niż Reneta, ale jeśli wolicie bardziej słodkie można użyć każdych jabłek, a nawet przecieru jabłkowego ze słoika.
Jabłecznik długo zachowuje świeżość, trzeba tylko przechowywać go pod przykryciem, a najlepiej jeśli jest to szklany, a nie plastikowy pojemnik.
Polecam 🙂

Jabłecznik Babci
Składaniki ciasta:
- 160 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka (L)
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3-4 krople zapachu waniliowego lub cytrynowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
na jabłkowe nadzienie:
- ok. 1 kg jabłek najlepiej Szara Reneta
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki brązowego cukru
na lukier cutrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1 małej cytryny lub z połowy dużej
Przygotowanie nadzienia jabłkowego:
jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki do warzyw. Dodać cukier i cynamon, wymieszać i odstawić. Jeśli powstanie dużo soku po prosu go odlać, ale nie wyciskać jabłek.
Przygotowanie lukru cytrynowego:
Cukier i sok z cytryny połączyć i dokładnie wymieszać. Powinien powstać gęsty, ale dający się łatwo rozsmarować na cieście lukier. jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy łyżeczkę płynu, najlepiej gorącej wody. Jeśli natomiast lukier jest zbyt rzadki, dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania ciasta:
Masło, cukier i zapach zmiksować na jasną puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka miksując, następnie dodać śmietanę i skórkę cytrynową, ponownie zmiksować.
Mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć. Przesiać.
Do masy maślanej dodać suche składniki i zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt długo tylko do chwili kiedy wszystkie składniki dokładanie się połączą i powstanie gęste, lepkie ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Formę u mnie 26×23 cm, ale może być nieco większa, wyłożyć papierem do pieczenia.
Połową ciasta wylepić dno foremki, przykryć warstwą jabłek, a następnie przykryć je pozostałym ciastem. Lekko zwilżonymi rękami wyrównać ciasto.
Ciasto piec 30–35 min do zrumienienia i suchego patyczka.
Patyk może być lekko wilgotny od jabłek, ale nie oblepiony ciastem.
Wyjąć ciasto i studzić na kratce, kiedy jest już tylko lekko ciepłe wyjąć z formy.
Lekko ciepłe ciasto polukrować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego 🙂
5 komentarzy Ukryj
Na mojej babci jabłecznik mówiłam babłecznik 🙂 Twój wygląda wyśmienicie.
Babcine przepisy zawsze są najlepsze – przywołują w nas wspomnienia i… jednocześnie tęsknotę za osobą, która je piekła 🙂
To prawda 🙂
Ulubione ciasto moich synow. Pieke je raz w tygodniu i zawsze wychodzi. Polecam 🙂
idealnie wygląda