0 0
Gęsta Zupa Gulaszowa – domowy przepis

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gęsta Zupa Gulaszowa – domowy przepis

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zupa właściwie idealna, łatwa i szybka do przygotowania, doskonała do odgrzewania i do mrożenia. Zawsze kiedy planuję dużo obowiązków i zajęć gotuję taką właśnie zupę. Pozwala mi przez kilka dni właściwie nie zaglądać do kuchni. Wystarczy, że kupię świeżą bagietkę lub ugotuję garnek ryżu i mamy gotowy obiad.

Warto ugotować duży garnek, gęstej zupy gulaszowej i jedynie odgrzewać ją przez kilka dni, bo z każdym będzie coraz smaczniejsza i pełniejsza smaku.
Jeśli nie będziemy w stanie zjeść wszystkiego, warto ją zamrozić i mieć w pogotowiu.
Teraz, kiedy wielkimi krokami zbliża się gorący okres przedświąteczny, awaryjne potrawy okażą się niezastąpione.

Moja wersja zupy jest średnio ostra, ale można zrobić ją również w wydaniu hot, z dodatkiem kilku kropel ostrego Tabasco, lub bardzo łagodną, rezygnując zupełnie z ostrej papryki, kiedy wiemy, że będą ją jadły małe dzieci.

Bardzo polecam zupa gulaszowa rozgrzeje nas jak żadne inne danie, a przy tym zaoszczędzi cenny czas.
Smacznego 🙂

 

zupa

 

Gęsta Zupa Gulaszowa

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 3 duże czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 250 g pieczarek
  • ok. 3/4 litra bulionu wołowego lub wody
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 średnie listki laurowe 
  • ok. 1/2 szklanki mąki.
  • kilka łyżek śmietany do podania (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć. pokroić w niewielką kostkę, taką na jeden kęs.

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w średniej grubości półplasterki. Odstawić.

W dużej misce połączyć wszystkie przyprawy: sól, pieprz, papryki słodką i ostrą, przeciśnięty
przez praskę czosnek, wymieszać. Do przypraw wrzucić pokrojone mięso i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godz., najlepiej na całą noc.

Do miski wsypać kilka łyżek mąki, wrzucić część mięsa i dokładnie obtoczyć. Każdy kawałek powinien być pokryty cienką warstwą mąki.

Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i na gorącym obsmażyć dokładnie mięso z każdej strony. Mięso smażyć partiami.

Na dno dużego garnka wlać ok. 2 łyżek oleju, rozgrzać. Obsmażone mięso przekładać do garnka. Kiedy całe jest już obsmażone i w garnku zalać mięso przygotowanym bulionem,
wrzucić pokrojoną cebulę, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotować, zmniejszyć płomień, tak aby płyn tylko lekko bulgotał, gotować przez ok. 30 – 40 min.

W międzyczasie paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kawałki. Odstawić.

Pieczarki umyć, zdjąć skórkę z kapeluszy i całe pokroić na 4 części. Na patelni rozgrzać masło
i obsmażyć pieczarki, aby były lekko zrumienione. Odstawić.

Kiedy mięso jest już lekko miękkie, a cebula prawie się rozgotowała do garnka wrzucić pokrojoną paprykę i pieczarki. Zagotować, zamieszać, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować jeszcze
ok. 20-25 min. lub do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.

Podajemy gorącą posypaną natką pietruszki z pieczywem lub ryżem.
Chętni mogą dodać kleks z kwaśnej śmietany.

Smacznego 🙂

 

  • przepisy
  • gulasz-przepis
  • zupa-gulaszowa-przepis
  • Zupa Gulaszowa

 

 

Przepis na domową zupę grochową znajdziecie tutaj: 

Zupa Grochowa

Przepis na pyszną i błyskawiczną Fasolkę po Bretońsku znajdziecie tutaj: 

Fasolka po Bretońsku

(Visited 5 180 times, 14 visits today)

Dorota

Gołąbki w Sosie Grzybowym
previous
Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym
next
Powidła Śliwkowe
Gołąbki w Sosie Grzybowym
previous
Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym
next
Powidła Śliwkowe

4 komentarze Ukryj

Ja tez po przeczytaniu tylu pozytywnych komentarzy postanowilam ja ugotowac. Naprawde zupa rewelacja. Syta, rozgrzewajaca i przede wszystkim smaczna. Nawet mojemu malemu niejadkowi bardzo smakowala. Dziekuje za przepis.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię