Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zupa właściwie idealna, łatwa i szybka do przygotowania, doskonała do odgrzewania i do mrożenia. Zawsze kiedy planuję dużo obowiązków i zajęć gotuję taką właśnie zupę. Pozwala mi przez kilka dni właściwie nie zaglądać do kuchni. Wystarczy, że kupię świeżą bagietkę lub ugotuję garnek ryżu i mamy gotowy obiad.
Warto ugotować duży garnek, gęstej zupy gulaszowej i jedynie odgrzewać ją przez kilka dni, bo z każdym będzie coraz smaczniejsza i pełniejsza smaku.
Jeśli nie będziemy w stanie zjeść wszystkiego, warto ją zamrozić i mieć w pogotowiu.
Teraz, kiedy wielkimi krokami zbliża się gorący okres przedświąteczny, awaryjne potrawy okażą się niezastąpione.
Moja wersja zupy jest średnio ostra, ale można zrobić ją również w wydaniu hot, z dodatkiem kilku kropel ostrego Tabasco, lub bardzo łagodną, rezygnując zupełnie z ostrej papryki, kiedy wiemy, że będą ją jadły małe dzieci.
Bardzo polecam zupa gulaszowa rozgrzeje nas jak żadne inne danie, a przy tym zaoszczędzi cenny czas.
Smacznego 🙂
Przepis na Gulasz z Szynki
Gęsta Zupa Gulaszowa
Składniki:
-
1 kg mięsa wołowego na gulasz
-
3 duże czerwone papryki
-
2 duże cebule
-
250 g pieczarek
-
ok. 3/4 litra bulionu wołowego lub wody
-
olej do smażenia
-
1 łyżka masła
-
1 łyżeczka papryki ostrej
-
1 łyżka papryki słodkiej
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
-
2 duże ząbki czosnku
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
2 średnie listki laurowe
-
ok. 1/2 szklanki mąki.
-
kilka łyżek śmietany do podania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć. pokroić w niewielką kostkę, taką na jeden kęs.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w średniej grubości półplasterki. Odstawić.
W dużej misce połączyć wszystkie przyprawy: sól, pieprz, papryki słodką i ostrą, przeciśnięty
przez praskę czosnek, wymieszać. Do przypraw wrzucić pokrojone mięso i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godz., najlepiej na całą noc.
Do miski wsypać kilka łyżek mąki, wrzucić część mięsa i dokładnie obtoczyć. Każdy kawałek powinien być pokryty cienką warstwą mąki.
Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i na gorącym obsmażyć dokładnie mięso z każdej strony. Mięso smażyć partiami.
Na dno dużego garnka wlać ok. 2 łyżek oleju, rozgrzać. Obsmażone mięso przekładać do garnka. Kiedy całe jest już obsmażone i w garnku zalać mięso przygotowanym bulionem,
wrzucić pokrojoną cebulę, ziele angielskie i listki laurowe. Zagotować, zmniejszyć płomień, tak aby płyn tylko lekko bulgotał, gotować przez ok. 30 – 40 min.
W międzyczasie paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kawałki. Odstawić.
Pieczarki umyć, zdjąć skórkę z kapeluszy i całe pokroić na 4 części. Na patelni rozgrzać masło
i obsmażyć pieczarki, aby były lekko zrumienione. Odstawić.
Kiedy mięso jest już lekko miękkie, a cebula prawie się rozgotowała do garnka wrzucić pokrojoną paprykę i pieczarki. Zagotować, zamieszać, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować jeszcze
ok. 20-25 min. lub do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.
Podajemy gorącą posypaną natką pietruszki z pieczywem lub ryżem.
Chętni mogą dodać kleks z kwaśnej śmietany.
Smacznego 🙂
Przepis na domową zupę grochową znajdziecie tutaj:
4 komentarze Ukryj
Proszę o informacje ile porcji zupy otrzymamy jeżeli ugotujemy zgodnie z podanym powyżej przepisem
To zależy od wielkości talerzy i apetytu, ale u nas zupy wystarcza dla 6 osób 🙂
Ja tez po przeczytaniu tylu pozytywnych komentarzy postanowilam ja ugotowac. Naprawde zupa rewelacja. Syta, rozgrzewajaca i przede wszystkim smaczna. Nawet mojemu malemu niejadkowi bardzo smakowala. Dziekuje za przepis.
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂