Składniki
-
ok. 1 kg. szynki wieprzowej
-
1,5 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
1 łyżka papryki słodkiej
-
1/2 łyżeczki papryki ostrej
-
2 cebule
-
ok. 1 szklanki szklanki mąki do obtoczenia mięsa
-
2 szklanki rosołu warzywnego lub z kurczaka
-
do smażenia olej
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszny i łatwy Gulasz z Szynki.
Można ugotować większą ilość gulaszu, codziennie podawać go w towarzystwie innych dodatków i surówek, dzięki temu będziecie mieć codziennie inny, pyszny obiad.
Gulasz gotuję najczęściej z chudej szynki. Mięso kroję w niewielką kostkę i dość mocno doprawiam słodką i ostrą papryką, dzięki temu jest aromatyczny i naprawdę pyszny.
Gulasze to te dania, które uwielbiają dogrzewanie, właściwie po każdym podgrzaniu są smaczniejsze. Odgrzewamy na maleńkim ogniu, delikatnie od czasu do czasu mieszając zawartość garnka. Zbyt silne i częste mieszanie sprawi, że mięso się rozpadnie i otrzymamy gęstą papkę mięsną, a ta już nie wygląda zbyt ładnie, chociaż wciąż doskonale smakuje.
To danie też doskonale nadaje się do mrożenia, odpowiednie porcje pakujemy do plastikowych pojemników i zamrażamy. Aby gulasz odmrozić, najlepiej jest wyjąć go noc przed podaniem, zostawić w lodówce do rozmrożenia. Następnie przełożyć do garnka i na delikatnym ogniu podgrzać. Będzie pyszny.
Przepisy na Obiady
Steps
1
Done
|
Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę. |
2
Done
|
Do średniej miski lub na talerz wysypać najpierw połowę mąki, obtaczać w niej każdy kawałek mięsa, strzepywać nadmiar mąki. W miarę konieczności dosypywać mąkę. |
3
Done
|
Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Na gorącym tłuszczu układać mięso i obsmażać je z każdej strony. Obsmażone mięso przekładać do dużego garnka w którym rozgrzać na małym ogniu 2 łyżki oleju. Na patelnię układać kolejną porcję mięsa i obsmażać, przekładać do garnka kiedy są gotowe. Kiedy cała szynka jest już w garnku, dodać do niej pokrojoną cebulę, zamieszać i na minimalnym ogniu smażyć całość pod przykryciem ok. 8-10 min. |
4
Done
|
Następnie do garnka wlać rosół, zamieszać, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień |
5
Done
|
14 komentarzy Ukryj
35 min duszenia czy to nie za krótko ?
Jak w każdej potrawie trzeba próbować. Moim zdaniem ten czas wystarczy, bo szynkę dusi się znacznie krócej niż np. mięso wołowe, ale jeśli uznasz, że wymaga dłuższego duszenia zawsze czas można wydłużyć. Uważaj jednak bo mięso może się rozgotować i zrobi się gęsty sos mięsny, a nie gulasz z kawałkami mięsa.
Niedzielny obiad. Moja modyfikacja to dodanie pokrojone w kostkę ogórki i papryka konserwowa. Pyszny gulasz. Dziękuję za przepis.😋❤️
Bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się ogromnie że przepis się sprawdził 🙂
Przepis bardzo dobry a przede wszystkim smaczny!! spokojnie wystarczy te 35 min 🙂
Super, bardzo się cieszę, że smakował. dziękuję za miłe słowa 😀
Czy można tam dodać np. śmietany? za bardzo czuć cebulę, choć dodałam cukrowej i obawiam się, że moje dzieci nie zjedzą….
Oczywiście, można dodać śmietanę.
Właśnie zrobiłam
Wyszedł BOSKI. !!!!
Też go zrobiłam jest dobry 🙂 Tylko dałam za dużo ostrej papryki i wyszedł za ostry.
No zobaczymy zostało jeszcze 40 minut…. Pozdrawiam
Właśnie robię. Mam dwie lewe ręce do gotowania, mimo że często działam wg przepisu smak pozostawiała wiele do życzenia. Liczę na ten gulasz bardzo że się uda 😍:)
Witaj Dorotko, świetny bo prosty (i bardzo dobrze) przepis. Proponuję małą modyfikację. Cebulę przesmaźyć na tłuszczu po smażeniu mięsa, przełożyć do mięsa. Wtedy zdeglasować ‘rosołem’ aromaty z patelni i dopiero wtedy wlać go do mięsa. Pozdrawiam
Wyszło bardzo pyszne, dziękuję! Gotowałam dłużej i dodałam marchewki pokrojone w talarki.