0 0
Domowy Gulasz z Szynki Wieprzowej – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

ok. 1 kg. szynki wieprzowej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 cebule
ok. 1 szklanki szklanki mąki do obtoczenia mięsa
2 szklanki rosołu warzywnego lub z kurczaka
do smażenia olej

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowy Gulasz z Szynki Wieprzowej – przepis z filmem

Pyszny Domowy Gulasz Wieprzowy z dużą ilością gęstego sosu. Doskonały na obiad z dodatkiem kaszy gryczanej, ryżu, makaronu lub ziemniaków.

  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszny i łatwy Gulasz z Szynki.

Można ugotować większą ilość gulaszu, codziennie podawać go w towarzystwie innych dodatków i surówek, dzięki temu będziecie mieć codziennie inny, pyszny obiad.

Gulasz gotuję najczęściej z chudej szynki. Mięso kroję w niewielką kostkę i dość mocno doprawiam słodką i ostrą papryką, dzięki temu  jest aromatyczny i naprawdę pyszny.

Gulasze to te dania, które uwielbiają dogrzewanie, właściwie po każdym podgrzaniu są smaczniejsze. Odgrzewamy na maleńkim ogniu, delikatnie od czasu do czasu mieszając zawartość garnka. Zbyt silne i częste mieszanie sprawi, że mięso się rozpadnie i otrzymamy gęstą papkę mięsną, a ta już nie  wygląda zbyt ładnie, chociaż wciąż doskonale smakuje.

To danie też doskonale nadaje  się do mrożenia, odpowiednie porcje pakujemy do plastikowych pojemników i zamrażamy. Aby gulasz odmrozić, najlepiej jest wyjąć go noc przed podaniem, zostawić w lodówce do rozmrożenia. Następnie przełożyć do garnka i na delikatnym ogniu podgrzać. Będzie pyszny.

 

 

 

 

Przepisy na Obiady

 

Domowy Gulasz

(Visited 199 242 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę.
W dużej misce połączyć wszystkie przyprawy, wymieszać dokładnie. Do przypraw wrzucić mięso
i wymieszać, żeby kawałki szynki dokładnie pokryły się przyprawami.
Przykryć miskę i odstawić na 1 godz, lub zostawić w lodówce na całą noc.

2
Done

Do średniej miski lub na talerz wysypać najpierw połowę mąki, obtaczać w niej każdy kawałek mięsa, strzepywać nadmiar mąki.  W miarę konieczności dosypywać mąkę.
Cebulę przekroić na pół, obrać z łupiny, pokroić na średnią kostkę. Odstawić.

3
Done

Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Na gorącym tłuszczu układać mięso i obsmażać je z każdej strony. Obsmażone mięso przekładać do dużego garnka w którym rozgrzać na małym ogniu 2 łyżki oleju. Na patelnię układać kolejną porcję mięsa i obsmażać, przekładać do garnka kiedy są gotowe. Kiedy cała szynka jest już w garnku, dodać do niej pokrojoną cebulę, zamieszać i na minimalnym ogniu smażyć całość pod przykryciem ok. 8-10 min.

4
Done

Następnie do garnka wlać rosół, zamieszać, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień
i pod przykryciem dusić gulasz ok. 30-35 min. w sumie gulasz gotujemy ok. 50 – 60min.
Spróbować i kiedy mięso jest miękkie, podawać.
Smacznego :)

5
Done

Dorota

Jagodzianki z Serem
previous
Jagodzianki – Drożdżówki z Jagodami i Serem
next
Placek Drożdżowy z Serem i Owocami – pyszny
Jagodzianki z Serem
previous
Jagodzianki – Drożdżówki z Jagodami i Serem
next
Placek Drożdżowy z Serem i Owocami – pyszny

14 komentarzy Ukryj

Jak w każdej potrawie trzeba próbować. Moim zdaniem ten czas wystarczy, bo szynkę dusi się znacznie krócej niż np. mięso wołowe, ale jeśli uznasz, że wymaga dłuższego duszenia zawsze czas można wydłużyć. Uważaj jednak bo mięso może się rozgotować i zrobi się gęsty sos mięsny, a nie gulasz z kawałkami mięsa.

Niedzielny obiad. Moja modyfikacja to dodanie pokrojone w kostkę ogórki i papryka konserwowa. Pyszny gulasz. Dziękuję za przepis.😋❤️

Czy można tam dodać np. śmietany? za bardzo czuć cebulę, choć dodałam cukrowej i obawiam się, że moje dzieci nie zjedzą….

Właśnie robię. Mam dwie lewe ręce do gotowania, mimo że często działam wg przepisu smak pozostawiała wiele do życzenia. Liczę na ten gulasz bardzo że się uda 😍:)

Witaj Dorotko, świetny bo prosty (i bardzo dobrze) przepis. Proponuję małą modyfikację. Cebulę przesmaźyć na tłuszczu po smażeniu mięsa, przełożyć do mięsa. Wtedy zdeglasować ‘rosołem’ aromaty z patelni i dopiero wtedy wlać go do mięsa. Pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »