Domowy Gulasz z Szynki Wieprzowej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

ok. 1 kg. szynki wieprzowej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 cebule
ok. 1 szklanki szklanki mąki do obtoczenia mięsa
2 szklanki rosołu warzywnego lub z kurczaka
do smażenia olej

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowy Gulasz z Szynki Wieprzowej

Pyszny Domowy Gulasz Wieprzowy z dużą ilością gęstego sosu. Doskonały na obiad z dodatkiem kaszy gryczanej, ryżu, makaronu lub ziemniaków.

  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Można ugotować większą ilość gulaszu, codziennie podawać go w towarzystwie innych dodatków i surówek, dzięki temu będziecie mieć codziennie inny, pyszny obiad.

Gulasz gotuję najczęściej z chudej szynki. Mięso kroję w niewielką kostkę i dość mocno doprawiam słodką i ostrą papryką, dzięki temu  jest aromatyczny i naprawdę pyszny.

Gulasze to te dania, które uwielbiają dogrzewanie, właściwie po każdym podgrzaniu są smaczniejsze. Odgrzewamy na maleńkim ogniu, delikatnie od czasu do czasu mieszając zawartość garnka. Zbyt silne i częste mieszanie sprawi, że mięso się rozpadnie i otrzymamy gęstą papkę mięsną, a ta już nie  wygląda zbyt ładnie, chociaż wciąż doskonale smakuje.

To danie też doskonale nadaje  się do mrożenia, odpowiednie porcje pakujemy do plastikowych pojemników i zamrażamy. Aby gulasz odmrozić, najlepiej jest wyjąć go noc przed podaniem, zostawić w lodówce do rozmrożenia. Następnie przełożyć do garnka i na delikatnym ogniu podgrzać. Będzie pyszny.

Gulasz Domowy

(Visited 3 940 times, 85 visits today)

Steps

1
Done

Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę.
W dużej misce połączyć wszystkie przyprawy, wymieszać dokładnie. Do przypraw wrzucić mięso
i wymieszać, żeby kawałki szynki dokładnie pokryły się przyprawami.
Przykryć miskę i odstawić na 1 godz, lub zostawić w lodówce na całą noc.

2
Done

Do średniej miski lub na talerz wysypać najpierw połowę mąki, obtaczać w niej każdy kawałek mięsa, strzepywać nadmiar mąki.  W miarę konieczności dosypywać mąkę.
Cebulę przekroić na pół, obrać z łupiny, pokroić na średnią kostkę. Odstawić.

3
Done

Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Na gorącym tłuszczu układać mięso i obsmażać je z każdej strony. Obsmażone mięso przekładać do dużego garnka w którym rozgrzać na małym ogniu 2 łyżki oleju. Na patelnię układać kolejną porcję mięsa i obsmażać, przekładać do garnka kiedy są gotowe. Kiedy cała szynka jest już w garnku, dodać do niej pokrojoną cebulę, zamieszać i na minimalnym ogniu smażyć całość pod przykryciem ok. 8-10 min.

4
Done

Następnie do garnka wlać rosół, zamieszać, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień
i pod przykryciem dusić gulasz ok. 30-35 min. Spróbować, kiedy ,mięso jest miękkie, podawać.

Dorota

Ciasto ze śliwkami i serem
previous
Placek maślany z serem i śliwkami
next
Drożdżowe Dynie – Dyniowe Bułeczki
Ciasto ze śliwkami i serem
previous
Placek maślany z serem i śliwkami
next
Drożdżowe Dynie – Dyniowe Bułeczki

4 komentarze Ukryj

Jak w każdej potrawie trzeba próbować. Moim zdaniem ten czas wystarczy, bo szynkę dusi się znacznie krócej niż np. mięso wołowe, ale jeśli uznasz, że wymaga dłuższego duszenia zawsze czas można wydłużyć. Uważaj jednak bo mięso może się rozgotować i zrobi się gęsty sos mięsny, a nie gulasz z kawałkami mięsa.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię