Wielkanoc w Polsce pachnie żurkiem, białą kiełbasą i… jajkami w dziesięciu odsłonach!
To właśnie one są niekwestionowanymi gwiazdami świątecznego stołu. Gotowane, faszerowane, w sałatkach, mazurkach czy podawane z chrzanem – jajko wiosną przeobraża się w kulinarny symbol nowego początku. A gdyby tak w tym roku postawić na danie, które łączy tradycję z odrobiną brawury?
Proponuję wam jajka na sosie tatarskim – kremowe żółtko, kontrastujące z majonezowym sosem z kaparami i korniszonem to prawdziwy festiwal smaków dla podniebienia, który rozbudzi nawet najbardziej wielkanocnie przejedzonych gości! Zaledwie kilka składników, a tradycyjne jajka nabierają zupełnie nowego smaku.
Jeśli szukacie pomysłu, by urozmaicić śniadanie lub przyciągnąć uwagę przy świątecznym stole – ten przepis jest dla was. A jeśli poeksperymentujecie z nim, zajrzyjcie też do innych postów na blogu. Czekają na was m.in. jajka faszerowane z ziołami, klasyczna sałatka z szynką i musztardą, a nawet babka cytrynowa z kandyzowanym żółtkiem. W końcu Wielkanoc to jedyny czas w roku, gdy można zjeść jajko na słodko, słono i… na ostro!
Przepisy na JAJKA

SKŁADNIKI
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- ok. 0,5 szklani kaparów
- pól pęczka szczypiorku cienkiego (trochę grubego jeśli macie)
- 1-2 ogórki konserwowe
- ok. pół szklanki groszku konserwowego
- natka pietruszki
- 1.5 łyżki gęstego jogurty greckiego
- 2-3 łyżki majonezu
- sól o pieprz
przygotowanie
Jajka gotuję na twardo, obieram.
W czasie kiedy jajka się gotują przygotowuję Sos Tatarski.
W średniej wielkości misce misce łączę:
- drobno posiekany szczypiorek
- posiekane drobno kapary
- ogórka pokrojonego w drobną kostkę
- groszek zielony odcedzony
- drobniutko posiekana natka
- majonez i jogurt
Całość dokładnie, mieszam, doprawiam odrobiną soli i pieprzu.
Sos wykładam na półmisek a na nim kładę połówki jajek.
Podaję oprószone świeżo mielonym pieprzem.
Przepisy na WIELKANOC