0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tarta ze Szparagami i Łososiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta ze Szparagami i Łososiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
 Pyszna Tarta ze Szparagami i łososiem. Idealne danie na lunch lub ciepłą kolację. Teraz kiedy szparagowy sezon mamy w pełni, nie wyobrażam sobie, żeby tej tarty nie zrobić chociaż kilka razy.
Bardzo polecam 🙂

Tarta z Łososiem i Szparagami 

Składniki na ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek lodowatej wody

Na nadzienie

  • 300 g filetu z łososia (świeżego)
  • 200 g szparagów
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 mozzarella
  • 3 jajka
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania tarty z łososiem i szparagami:

Do misy malaksera wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i sól, zmiksować. Następnie dodawać partiami wodę, cały czas miksując.

Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 h.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (powinno być nieco większe niż średnica formy), wylepić formę u mnie żaroodporna 25 cm., nakłuć widelcem dno, wstawić do zamrażalnika na ok. 1h (można pozostawić na całą noc).

Piekarnik nagrzać do 180 oC.

Wstawić ciasto na 15 min, do lekkiego zrumienienia brzegów.

Łososia pokroić w średnią kostkę.
Mozzarellę pokroić w małą kostkę.
Szparagi oczyścić i pokroić, łodyżkę na 3 części. Kilka pozostawić nie pokrojonych do dekoracji.
Śmietanę, jajka i przyprawy wymieszać.

W dużym naczyniu połączyć łososia, mozzarellę, szparagi i posiekany drobno koperek, masę jajeczno śmietanową (składniki połączyć bezpośrednio przed wylaniem na ciasto).

Farsz przelać na podpieczony spód. Ozdobić całymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 min do zrumienienia.

Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 min, zanim zaczniemy ją kroić. Ozdobić koperkiem.

Podawać z zieloną sałatą.

Smacznego!!!

Tarta ze Szparagami i Łososiem

 

 

(Visited 3 045 times, 1 visits today)

Dorota

Młoda Kapusta z Koperkiem
previous
Młoda Kapusta z Koperkiem (film)
Klopski Szwedzkie
next
Klopsiki Szwedzkie
Młoda Kapusta z Koperkiem
previous
Młoda Kapusta z Koperkiem (film)
Klopski Szwedzkie
next
Klopsiki Szwedzkie

11 komentarzy Ukryj

Dzień dobry, tarta wygląda pięknie 🙂 czy bardzo zmieni smak jeśli zamienię ciasto kruche na francuskie?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

Mmm właśnie mam wszystko w domu ???? jutro robię!
Nie mam niestety blaszki na tarte – muszę zrobić w zwykłej- jaką wielkość blaszki powinnam wybrać? Dla ilu osób taka porcja wyjdzie?
Czy można zrobić ciasto na tarte np w sobotę po południu i trzymać w zamrażarce aż do niedzielnego południa żeby się nie narobić do obiadu?

Oczywiście ciasto można przygotować wcześniej, nawet kilka dni 3-4 i trzymać w zamrażarce (wyjąc na 15 min przed wałkowaniem, żeby odrobinę rozmarzło). Myślę, że blaszka o wymiarach 25×25 cm lub nieco mniejsza będzie odpowiednia do tej ilości składników. U mnie tarta jest traktowana jako przystawka i wtedy wystarcza dla ok. 6 osób, ale jeśli ma być jedynym posiłkiem z sałatą to dla 4 osób będzie odpowiednia porcja 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię