Butter Chicken – Maślany Kurczak

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
1 - 1,2 kg piersi kurczaka
2 łyżeczki przyprawy curry masala lub garam masala
3 łyżki tartego imbiru
3 łyżki tartego czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki jogurtu greckiego
ponadto
1 płaska łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
1 płaska łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry
1 płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka sól
1 średnia cebula
ok. 1 szklanki bulion lub woda
3 łyżki mielonych migdałów
2 puszki pomidorów w kawałkach 800 ml.
ok. 100 g masło
świeża kolendra (opcjonalnie)
3 - 4 łyżki śmietany 18%

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Butter Chicken – Maślany Kurczak

  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

  • ponadto

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszny Kurczak Maślany znany jako Butter Chicken, czyli kurczak w orientalnej wersji.

Wydaje się, że jest przy nim dużo pracy, ale w rzeczywistości jest bardzo łatwy i robi się go dość szybko.
Musimy tylko mieć wszystkie przyprawy i wówczas praca nad potrawą jest łatwa.

 

Dodatki

Ryż

Najlepszym dodatkiem do kurczaka jest ryż ugotowany na sypko. Aby taki ryż podać, kupcie ryż w dużej co najmniej 1 kg torbie, ze sklepu z orientalną żywnością.
Z ryżu w torebeczka  takiego jaki kupuje się w każdym sklepie powstanie ryżowa pulp-a, a nie ryż sypki. Ponadto ryż kupowany w specjalnych sklepach ma cudowny, niepowtarzalny smak. Taki ryż można właściwe jeść bez dodatków, kiedy jest lekko ciepły, smakuje cudownie.

Polecam kupowanie ryżu którego cena za 1 kg wacha się 10-15 zł. może kosztuje nieco więcej niż ten ze sklepu, ale nie zawiedziecie się na jego smaku. Najczęściej taki ryż kupicie w worku 2 kg, lub większym.

Najczęściej kupujemy ryż tutaj (👆), ale każdy sklep który ma  oryginalne ryże będzie dobry.

Chlebki Naan

Kolejny cudowny dodatek do kurczaka w sosie maślanym to popularne chlebki Naan czyli płaskie pszenne placki. 👆Przepis na domowe Naany znajdziecie tutaj  

Świeża Kolędra 

Na koniec potrawę posypujemy świeżą kolendrą, jeśli oczywiście ją lubicie. Ja kolendrę zamieniam na grubo posiekaną natkę pietruszki, ale przyznaję, że kolendra jest tu niezastąpiona.

 

Film jak zrobić Domowe Naany

 

 

Kurczak Maślany

 

Kuchnia Doroty TV

(Visited 6 301 times, 14 visits today)

Steps

1
Done

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę.
Odstawiamy.

2
Done

W średniej misce najlepiej szklanej łączymy, jogurt, sól, sok z cytryny, czosnek, imbir i przyprawę masala (sprawdzajmy jeśli jest ostra później rezygnujemy z pieprzu cayenne). Wszystko dokładnie mieszamy.
Kurczaka wkładamy do miski i dokładnie mieszamy tak, żeby marynata pokryła dokładnie każdy kawałek. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 2-3 godz w chłodne miejsce. Można marynować kurczaka również przez całą noc.

3
Done

Przygotowanie potrawy

Z przypraw robimy mieszankę: łączymy kmin rzymski, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne, sól i migdały, mieszamy. Odstawiamy.

4
Done

Cebulę kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła (może być klarowane). Na maśle zeszklić cebulę, następnie wsypać przyprawy, smażyć na średnim ogniu do chwili, kiedy zacznie intensywnie pachnieć. Wlać pomidory, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i pod przykryciem dusić ok. 7-8 min.
Wyłączyć gaz. Chwilę przestudzić sos, a następnie zmiksować na gładką masę, ale bez przesady, nie musi być miazgą.

5
Done

Przygotować kurczaka.

Na patelni rozgrzać masło i na gorącym maśle obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.

Obsmażone mięso przekładać do garnka z sosem i smażyć kolejną partię.
Kiedy całe mięso jest już w sosie, zamieszać, dusić ok. 15-20 min pod przykryciem na małym ogniu.

Spróbować i jeśli trzeba doprawić solą.

W filiżance zahartować śmietanę. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać, wlać do garnka z kurczakiem. Podgrzewać kilka minut.

6
Done

Podawać z ryżem lub plackami naan.

Dorota

Cannelloni ze Szpinakiem
previous
Cannelloni ze Szpinakiem pod Beszamelem – film
Zupa Ogórkowa
next
Zupa Ogórkowa
Cannelloni ze Szpinakiem
previous
Cannelloni ze Szpinakiem pod Beszamelem – film
Zupa Ogórkowa
next
Zupa Ogórkowa

2 komentarze Ukryj

Hejka. Kurczaka maślanego robię od dobrych paru lat z przepisu mojego męża Pakistanczyka. Następnym razem spróbuję zrobić według Twojego. Wygląda mega apetycznie. Pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię