0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Butter Chicken – Maślany Kurczak

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
1 - 1,2 kg piersi kurczaka
2 łyżeczki przyprawy curry masala lub garam masala
3 łyżki tartego imbiru
3 łyżki tartego czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki jogurtu greckiego
ponadto
1 płaska łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
1 płaska łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry
1 płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka sól
1 średnia cebula
ok. 1 szklanki bulion lub woda
3 łyżki mielonych migdałów
2 puszki pomidorów w kawałkach 800 ml.
ok. 100 g masło
świeża kolendra (opcjonalnie)
3 - 4 łyżki śmietany 18%

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Butter Chicken – Maślany Kurczak

  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

  • ponadto

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszny kurczak maślany znany jako butter chicken, czyli kurczak w orientalnej wersji.

Wydaje się, że jest przy nim dużo pracy, ale w rzeczywistości jest bardzo łatwy i robi się go dość szybko. Musimy tylko mieć wszystkie przyprawy i wówczas praca nad potrawą jest łatwa.

Kurczak Maślany

(Visited 3 981 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę.
Odstawiamy.

2
Done

W średniej misce najlepiej szklanej łączymy, jogurt, sól, sok z cytryny, czosnek, imbir i przyprawę masala (sprawdzajmy jeśli jest ostra później rezygnujemy z pieprzu cayenne). Wszystko dokładnie mieszamy.
Kurczaka wkładamy do miski i dokładnie mieszamy tak, żeby marynata pokryła dokładnie każdy kawałek. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 2-3 godz w chłodne miejsce. Można marynować kurczaka również przez całą noc.

3
Done

Przygotowanie potrawy

Z przypraw robimy mieszankę: łączymy kmin rzymski, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne, sól i migdały, mieszamy. Odstawiamy.

4
Done

Cebulę kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła (może być klarowane). Na maśle zeszklić cebulę, następnie wsypać przyprawy, smażyć na średnim ogniu do chwili, kiedy zacznie intensywnie pachnieć. Wlać pomidory, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i pod przykryciem dusić ok. 7-8 min.
Wyłączyć gaz. Chwilę przestudzić sos, a następnie zmiksować na gładką masę, ale bez przesady, nie musi być miazgą.

5
Done

Przygotować kurczaka.

Na patelni rozgrzać masło i na gorącym maśle obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przekładać do garnka z sosem i smażyć kolejną partię.
Kiedy całe mięso jest już w sosie, zamieszać, dusić ok. 15-20 min pod przykryciem na małym ogniu.
Spróbować i jeśli trzeba doprawić solą.

6
Done

W filiżance zahartować śmietanę. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać, wlać do garnka z kurczakiem. Podgrzewać kilka minut.

7
Done

Podawać z ryżem lub plackami naan.

Dorota

previous
SZYSZKI z Ryżu Preparowanego
Kruche Ciasteczka Cytrynowe
next
Ciasteczka Kruche Cytrynowe
previous
SZYSZKI z Ryżu Preparowanego
Kruche Ciasteczka Cytrynowe
next
Ciasteczka Kruche Cytrynowe

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię