Składniki
- 1 - 1,2 kg piersi kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy curry masala lub garam masala
- 3 łyżki tartego imbiru
- 3 łyżki tartego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki jogurtu greckiego
ponadto
- 1 płaska łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry
- 1 płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka sól
- 1 średnia cebula
- ok. 1 szklanki bulion lub woda
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 2 puszki pomidorów w kawałkach800 ml.
- ok. 100 g masło
- świeża kolendra (opcjonalnie)
- 3 - 4 łyżki śmietany 18%
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszny kurczak maślany znany jako butter chicken, czyli kurczak w orientalnej wersji.
Wydaje się, że jest przy nim dużo pracy, ale w rzeczywistości jest bardzo łatwy i robi się go dość szybko. Musimy tylko mieć wszystkie przyprawy i wówczas praca nad potrawą jest łatwa.
Steps
1 Done | Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę. |
2 Done | W średniej misce najlepiej szklanej łączymy, jogurt, sól, sok z cytryny, czosnek, imbir i przyprawę masala (sprawdzajmy jeśli jest ostra później rezygnujemy z pieprzu cayenne). Wszystko dokładnie mieszamy. |
3 Done | Przygotowanie potrawyZ przypraw robimy mieszankę: łączymy kmin rzymski, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne, sól i migdały, mieszamy. Odstawiamy. |
4 Done | Cebulę kroimy w kostkę. |
5 Done | Przygotować kurczaka.Na patelni rozgrzać masło i na gorącym maśle obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przekładać do garnka z sosem i smażyć kolejną partię. |
6 Done | |
7 Done |