Składniki
-
1 - 1,2 kg piersi kurczaka
-
2 łyżeczki przyprawy curry masala lub garam masala
-
3 łyżki tartego imbiru
-
3 łyżki tartego czosnku
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżki soku z cytryny
-
4 łyżki jogurtu greckiego
-
ponadto
-
1 płaska łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
-
1 płaska łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry
-
1 płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy
-
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
-
1 łyżeczka sól
-
1 średnia cebula
-
ok. 1 szklanki bulion lub woda
-
3 łyżki mielonych migdałów
-
2 puszki pomidorów w kawałkach800 ml.
-
ok. 100 g masło
-
świeża kolendra (opcjonalnie)
-
3 - 4 łyżki śmietany 18%
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszny Kurczak Maślany znany jako Butter Chicken, czyli kurczak w orientalnej wersji.
Wydaje się, że jest przy nim dużo pracy, ale w rzeczywistości jest bardzo łatwy i robi się go dość szybko.
Musimy tylko mieć wszystkie przyprawy i wówczas praca nad potrawą jest łatwa.
Dodatki
Ryż
Najlepszym dodatkiem do kurczaka jest ryż ugotowany na sypko. Aby taki ryż podać, kupcie ryż w dużej co najmniej 1 kg torbie, ze sklepu z orientalną żywnością.
Z ryżu w torebeczka takiego jaki kupuje się w każdym sklepie powstanie ryżowa pulp-a, a nie ryż sypki. Ponadto ryż kupowany w specjalnych sklepach ma cudowny, niepowtarzalny smak. Taki ryż można właściwe jeść bez dodatków, kiedy jest lekko ciepły, smakuje cudownie.
Polecam kupowanie ryżu którego cena za 1 kg wacha się 10-15 zł. może kosztuje nieco więcej niż ten ze sklepu, ale nie zawiedziecie się na jego smaku. Najczęściej taki ryż kupicie w worku 2 kg, lub większym.
Najczęściej kupujemy ryż tutaj (👆), ale każdy sklep który ma oryginalne ryże będzie dobry.
Chlebki Naan
Kolejny cudowny dodatek do kurczaka w sosie maślanym to popularne chlebki Naan czyli płaskie pszenne placki. 👆Przepis na domowe Naany znajdziecie tutaj
Świeża Kolędra
Na koniec potrawę posypujemy świeżą kolendrą, jeśli oczywiście ją lubicie. Ja kolendrę zamieniam na grubo posiekaną natkę pietruszki, ale przyznaję, że kolendra jest tu niezastąpiona.
Film jak zrobić Domowe Naany
Kuchnia Doroty TV
Steps
1
Done
|
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę. |
2
Done
|
W średniej misce najlepiej szklanej łączymy, jogurt, sól, sok z cytryny, czosnek, imbir i przyprawę masala (sprawdzajmy jeśli jest ostra później rezygnujemy z pieprzu cayenne). Wszystko dokładnie mieszamy. |
3
Done
|
Przygotowanie potrawyZ przypraw robimy mieszankę: łączymy kmin rzymski, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne, sól i migdały, mieszamy. Odstawiamy. |
4
Done
|
Cebulę kroimy w kostkę. Wyłączyć gaz. Chwilę przestudzić sos, a następnie zmiksować na gładką masę, ale bez przesady, nie musi być miazgą. |
5
Done
|
Przygotować kurczaka.Na patelni rozgrzać masło i na gorącym maśle obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przekładać do garnka z sosem i smażyć kolejną partię. Spróbować i jeśli trzeba doprawić solą. W filiżance zahartować śmietanę. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać, wlać do garnka z kurczakiem. Podgrzewać kilka minut. |
6
Done
|
6 komentarzy Ukryj
uwielbiam takie dania
Hejka. Kurczaka maślanego robię od dobrych paru lat z przepisu mojego męża Pakistanczyka. Następnym razem spróbuję zrobić według Twojego. Wygląda mega apetycznie. Pozdrawiam
wlasnie robie 😉 mam pytanie czy bulion warzywny moze byc wlasnej roboty..?
Oczywiście może być domowy 👍
Kiedy dodajemy bulion??
Uzupełniłam 🙂