Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jedno z ulubionych tradycyjnie polskich dań. Chociaż nazwa sugeruje, że danie pochodzi z Bretanii to jak wieść niesie, Bretończycy o jego istnieniu nie mają pojęcia.
Nie szkodzi, my nazywamy ją fasolką po bretońsku, a ja moją dzisiejszą nazwałam fasolką po polsku, bo do jej przygotowania użyłam dwóch rodzajów cebuli i dwóch rodzajów fasoli,
białej i czerwonej.
Aby ułatwić sobie gotowanie, wykorzystałam fasolę z puszki, wcześniej odsączoną. Dzięki temu przygotowanie dużego garnka fasolki zajęło mi zaledwie ok. 30 min i już możemy
siadać do stołu.
Fasolka doskonale się przechowuje, można ją trzymać w lodówce nawet do 3 dni, lub zamrozić.
Polecam 🙂
![fasolka-po-bretonsku Fasolka po Bretońsku](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2016/04/fasolka-po-bretońsku.jpg)
Błyskawiczna Fasolka po Bretońsku
Składniki:
- ok. 300 g dobrej kiełbasy wiejskiej (Podwawelskiej, Śląskiej, itp.)
- 200 g boczku wędzonego
- 1 puszka(ok.400 g.) fasoli czerwonej
- 1 puszka (po 400 g) fasoli białej
- 2 cebule (biała i czerwona)
- ok. 700 ml. przecieru pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania fasolki po bretońsku:
Cebule obrać, pokroić w średnią kostkę.
Kiełbasę pokroić w średniej grubości plasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Fasolę odcedzić na sicie.
W dużym garnku podsmażyć boczek, aby wytopił się z niego tłuszcz. Do boczku dodać kiełbasę
i na średnim ogniu mieszając podsmażać do chwili, kiedy i z niej wytopi się z niej tłuszcz. Dodać cebulę i wymieszać dokładnie. Jeśli to konieczne dodać 1-2 łyżki oleju, jeśli tłuszczu jest zbyt mało. Smażyć całość do zeszklenia cebuli. Dodać przyprawy, papryki, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Następnie do garnka wlać przecier pomidorowy, zamieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 5 min.
Następnie do garnka wrzucić fasolę, zamieszać, dodać majeranek i ponownie zamieszać. Zmniejszyć płomień, sos powinien jedynie ,,mrugać”, przykryć garnek i gotować fasolkę przez ok. 10 min.
Danie jest gotowe.
Podajemy na gorąco, posypaną natką pietruszki z pieczywem.
Smacznego 🙂
![fasolka-1 fasolka, fasolka przepis, fasola przepis, fasola, fasolka po bretońsku, fasolka po bretońsku przepis, fasolka po bretońsku z kiełbasą, fasolka po bretońsku z kiełbasą przepis, fasolka po bretońsku z fasoli z puszki, fasolka po bretońsku z fasoli z puszki przepis, fasolka po bretońsku Magdy gessler, fasolka po bretońsku magdy gesler, fasolka po bretońsku magdy gessler przepis, fasolka po bretońsku kwestia smaku](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2016/04/fasolka-1.jpg)
![fasolka fasolka, fasolka przepis, fasola przepis, fasola, fasolka po bretońsku, fasolka po bretońsku przepis, fasolka po bretońsku z kiełbasą, fasolka po bretońsku z kiełbasą przepis, fasolka po bretońsku z fasoli z puszki, fasolka po bretońsku z fasoli z puszki przepis, fasolka po bretońsku Magdy gessler, fasolka po bretońsku magdy gesler, fasolka po bretońsku magdy gessler przepis, fasolka po bretońsku kwestia smaku](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2016/04/fasolka.jpg)
![fasolka-po-bretońsku-przepis Fasolka po Bretońsku](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2016/04/fasolka-po-bretońsku-przepis.jpg)
Przepis na klasyczną Fasolkę po Bretońsku z moczonej fasoli znajdziecie tutaj:
Przepis na pyszną zupę Fasolową znajdziecie tutaj:
2 komentarze Ukryj
Mmm pycha!:)
Dziękuję 🙂