0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Zupa Kartoflanka z Kiełbasą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Kartoflanka z Kiełbasą

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Klasyczna zupa Kartoflanka, z dużą ilością warzyw, kartofli i odrobiną kiełbasy. Doskonała na mroźne dni.

Jednogarnkowy pomysł na obiad, lub jako gorącą kolację.
Zupę można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce. Doskonale się odgrzewa, można ją nawet zamrozić.

Zupę dla chętnych można zabielić odrobiną śmietany, a doprawić ew. kilkoma kroplami przyprawy Maggi.

Bardzo polecam 🙂

 

Zupa na Obiad

Kartoflanka z Kiełbasą

Składaniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 0,5 średniego selara
  • 1 średni por (zielona część)
  • 1/4 dużej białej kapusty lub pół małej
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka masła

Ponadto:

  • 1 kawałek cienkiej kiełbasy wiejskiej lub Podwawelskiej podsuszanej
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 duża łyżka masła
  • natka pietruszki do podania
(Visited 136 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować 3-4 l wody.
Do wrzątku włożyć kurczaka, sól, ziarna ziela angielskiego, pieprzu i liść laurowy. Gotować na średnim ogniu i pod przykryciem ok. 20 min.

2
Done

W międzyczasie:

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę (raczej większą niż mniejszą). Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, odciąć głąb i również pokroić w średnią kostkę.
Pora pokroić w półplasterki średniej grubości, odłożyć do osobnej miseczki, będziemy go podsmażać przed dodaniem do zupy.

Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę podobną do marchewki. Odłożyć do osobnej miseczki.

Cebulę czerwoną pokroić w średnią kostkę.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub w kostkę (u mnie plasterki). Odłożyć.

3
Done

Kidy mięso jest już podgotowane dodajemy do garnka pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera i kapustę), pora podsmażamy na maśle do chwili kiedy zacznie pachnieć, wówczas i jego dodajemy do garnka.

Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy ok. 20 min. do chwili, kiedy marchewka będzie prawie miękka.
Wówczas wkładamy ziemniaki i gotujemy jak wcześniej ok. 10 min.

4
Done

Na patelni rozgrzewamy masło, na nim szklimy czerwoną cebulę, a po chwili dodajemy kiełbasę i rumienimy ją często mieszając.
Na patelni powinna smażyć się razem cebula i kiełbasa.
Smażymy przez 5 min. na sporym ogniu, ważne, żeby kiełbasa ładnie się przypiekła.

5
Done

Na koniec do garnka wrzucamy podsmażoną kiełbasę i cebulę, gotujemy jeszcze chwilę, tylko do czasu kiedy ziemniaki i pozostałe warzywa będą miękkie.
Wyłączamy zupę, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Zupę podajemy gorącą.
Smacznego :)

6
Done

Dorota

Bułeczki Pszenne
previous
Bułki Maślane – przepis z filmem i formowaniem bułeczek
next
Fasolka Po Bretońsku – przepis błyskawiczny
Bułeczki Pszenne
previous
Bułki Maślane – przepis z filmem i formowaniem bułeczek
next
Fasolka Po Bretońsku – przepis błyskawiczny

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię