Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczna zupa Kartoflanka, z dużą ilością warzyw, kartofli i odrobiną kiełbasy. Doskonała na mroźne dni.
Jednogarnkowy pomysł na obiad, lub jako gorącą kolację.
Zupę można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce. Doskonale się odgrzewa, można ją nawet zamrozić.
Zupę dla chętnych można zabielić odrobiną śmietany, a doprawić ew. kilkoma kroplami przyprawy Maggi.
Bardzo polecam 🙂
Kartoflanka z Kiełbasą
Składaniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 duży liść laurowy
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
- 3 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 0,5 średniego selara
- 1 średni por (zielona część)
- 1/4 dużej białej kapusty lub pół małej
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 łyżka masła
Ponadto:
- 1 kawałek cienkiej kiełbasy wiejskiej lub Podwawelskiej podsuszanej
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 duża łyżka masła
- natka pietruszki do podania
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W dużym garnku zagotować 3-4 l wody. |
2
Done
|
W międzyczasie:Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę (raczej większą niż mniejszą). Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, odciąć głąb i również pokroić w średnią kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę podobną do marchewki. Odłożyć do osobnej miseczki. Cebulę czerwoną pokroić w średnią kostkę. |
3
Done
|
Kidy mięso jest już podgotowane dodajemy do garnka pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera i kapustę), pora podsmażamy na maśle do chwili kiedy zacznie pachnieć, wówczas i jego dodajemy do garnka. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy ok. 20 min. do chwili, kiedy marchewka będzie prawie miękka. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Na koniec do garnka wrzucamy podsmażoną kiełbasę i cebulę, gotujemy jeszcze chwilę, tylko do czasu kiedy ziemniaki i pozostałe warzywa będą miękkie. Zupę podajemy gorącą. |
6
Done
|