Klasyczna zupa Kartoflanka, z dużą ilością warzyw, kartofli i odrobiną kiełbasy. Doskonała na mroźne dni.
Jednogarnkowy pomysł na obiad, lub jako gorącą kolację.
Zupę można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce. Doskonale się odgrzewa, można ją nawet zamrozić.
Zupę dla chętnych można zabielić odrobiną śmietany, a doprawić ew. kilkoma kroplami przyprawy Maggi.
Bardzo polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 duży liść laurowy
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
- 3 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 0,5 średniego selara
- 1 średni por (zielona część)
- 1/4 dużej białej kapusty lub pół małej
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 łyżka masła
- Ponadto:
- 1 kawałek cienkiej kiełbasy wiejskiej lub Podwawelskiej podsuszanej
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 duża łyżka masła
- natka pietruszki do podania
przygotowanie
W dużym garnku zagotować 3-4 l wody.
Do wrzątku włożyć kurczaka, sól, ziarna ziela angielskiego, pieprzu i liść laurowy. Gotować na średnim ogniu i pod przykryciem ok. 20 min.
W MIĘDZYCZASIE:
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę (raczej większą niż mniejszą). Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, odciąć głąb i również pokroić w średnią kostkę.
Pora pokroić w półplasterki średniej grubości, odłożyć do osobnej miseczki, będziemy go podsmażać przed dodaniem do zupy.
Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę podobną do marchewki. Odłożyć do osobnej miseczki.
Cebulę czerwoną pokroić w średnią kostkę.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub w kostkę (u mnie plasterki). Odłożyć.
Kidy mięso jest już podgotowane dodajemy do garnka pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera i kapustę), pora podsmażamy na maśle do chwili kiedy zacznie pachnieć, wówczas i jego dodajemy do garnka.
Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy ok. 20 min. do chwili, kiedy marchewka będzie prawie miękka.
Wówczas wkładamy ziemniaki i gotujemy jak wcześniej ok. 10 min.
Na patelni rozgrzewamy masło, na nim szklimy czerwoną cebulę, a po chwili dodajemy kiełbasę i rumienimy ją często mieszając.
Na patelni powinna smażyć się razem cebula i kiełbasa.
Smażymy przez 5 min. na sporym ogniu, ważne, żeby kiełbasa ładnie się przypiekła.
Na koniec do garnka wrzucamy podsmażoną kiełbasę i cebulę, gotujemy jeszcze chwilę, tylko do czasu kiedy ziemniaki i pozostałe warzywa będą miękkie.
Wyłączamy zupę, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Zupę podajemy gorącą.