Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, puszyste i bardzo delikatne BUŁECZKI maślane. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek. Delikatnie słodkie, wyczujecie w nich smak masła.
Bułeczki można mrozić i odgrzewać w piekarniku nagrzanym do 140 st.C.
Można podgrzewać i odświeżać je również w tosterze.
POlecam, są naprawdę przepyszne i mają niecodzienny wygląd.
Jak uformować bułeczki zobaczycie na filmie, od 2.44 min.
Ciasto z tego przepisu jest idealne do lepienia, ma zwartą konsystencję, więc nadaje się do skomplikowanym wzorów, a co najważniejsze jest bardzo smaczne.
Smaczbego 🙂
Bułki Maślane
Składniki:
- ok. 440 g mąki pszennej tortowej
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży (10 g)
- 1 jajko
- 50 g masła rozpuszczonego
- szczypta soli
- 200 ml. ciepłego mleka (25-28st.C.)
- 1 jajko + 1 łyżka wody lub mleka do posmarowania bułeczek
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Do misy miksera wlewamy mleko, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy dokładnie. Na średnich obrotach przy pomocy haka wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 min. |
2 Done | Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h. Wyrośnięte ciasto będzie zwarte i sprężyste, wykładamy je na blat, lekko podsypujemy mąką. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na placek (podsypujemy niewielką ilością mąki). Placuszek o średnicy 18-20 cm. |
3 Done | Formowanie bułeczek od 2.44 min. filmu :Pałeczki do chińskiego jedzenia, lub patyczki drewniane będą potrzebne do formowania bułeczek. Na placku z ciasta drewnianym patyczkiem wyciskamy rowki, mniej więcej do połowy placka (jak na zdjęciu), następnie przewracamy placek na drugą stronę i to samo powtarzamy na stronie drugiej. Stronę z wyciśniętymi rowkami od spodu, zwijamy w rulon do połowy placka. |
4 Done | Uformowaną bułkę odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy, ciasto w czasie pieczenia rośnie. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika. |
5 Done | Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiem |
6 Done |