• Home
  • Chleb
  • Bułki Maślane – przepis z filmem i formowaniem bułeczek
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Bułki Maślane – przepis z filmem i formowaniem bułeczek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bułki Maślane – przepis z filmem i formowaniem bułeczek

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share


Pyszne, puszyste i bardzo delikatne BUŁECZKI maślane. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek. Delikatnie słodkie, wyczujecie w nich smak masła.

Bułeczki można mrozić i odgrzewać w piekarniku nagrzanym do 140 st.C.
Można podgrzewać i odświeżać je również w tosterze.

POlecam, są naprawdę przepyszne i mają niecodzienny wygląd.

Jak uformować bułeczki zobaczycie na filmie, od 2.44 min.
Ciasto z tego przepisu jest idealne do lepienia, ma zwartą konsystencję, więc nadaje się do skomplikowanym wzorów, a co najważniejsze jest bardzo smaczne.

Smaczbego 🙂

Bułeczki na Śniadanie

Bułki Maślane

Składniki:

  • ok. 440 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (10 g)
  • 1 jajko
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • 200 ml. ciepłego mleka (25-28st.C.)
  • 1 jajko + 1 łyżka wody lub mleka do posmarowania bułeczek
(Visited 376 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Do misy miksera wlewamy mleko, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy dokładnie.
Następnie wsypujemy całą mąkę, pozostały cukier, jajko i sól mieszamy i zaczynamy wyrabiać przy pomocy miksera.

Na średnich obrotach przy pomocy haka wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 min.
Po ok 2 min, kiedy składniki się połączą wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło.
Teraz wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.

2
Done

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h.
Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto będzie zwarte i sprężyste, wykładamy je na blat, lekko podsypujemy mąką.
Formujemy wałek i dzielimy go na 8-10 równych kawałków.

Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na placek (podsypujemy niewielką ilością mąki). Placuszek o średnicy 18-20 cm.

3
Done

Formowanie bułeczek od 2.44 min. filmu :

Pałeczki do chińskiego jedzenia, lub patyczki drewniane będą potrzebne do formowania bułeczek.

Na placku z ciasta drewnianym patyczkiem wyciskamy rowki, mniej więcej do połowy placka (jak na zdjęciu), następnie przewracamy placek na drugą stronę i to samo powtarzamy na stronie drugiej.

Stronę z wyciśniętymi rowkami od spodu, zwijamy w rulon do połowy placka.
Pałeczkami ściskamy placek w połowie, zlepiany końce. Pałeczką przyciskamy ciasto w grubszym kawałku i ten koniec również zlepiamy. Zobaczcie film jak formuję bułeczki.

4
Done

Uformowaną bułkę odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy, ciasto w czasie pieczenia rośnie.
Podobnie formujemy wszystkie kulki z ciasta.

Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika.

5
Done

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiem

Bułki odkrywamy i smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.

Bułeczki pieczemy 18-20 min do pięknego zrumienienia.

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Polędwica Pieczona
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami
Pomysł na szybki obiad
next
Zupa Kartoflanka z Kiełbasą
Polędwica Pieczona
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami
Pomysł na szybki obiad
next
Zupa Kartoflanka z Kiełbasą

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię