Pyszne, puszyste i bardzo delikatne BUŁECZKI maślane. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek.
Delikatnie słodkie, wyczujecie w nich smak masła.
Bułeczki można mrozić i odgrzewać w piekarniku nagrzanym do 140 st.C.
Można podgrzewać i odświeżać je również w tosterze.
POlecam, są naprawdę przepyszne i mają niecodzienny wygląd.
Jak uformować bułeczki zobaczycie na filmie, od 2.44 min.
Ciasto z tego przepisu jest idealne do lepienia, ma zwartą konsystencję, więc nadaje się do skomplikowanym wzorów, a co najważniejsze jest bardzo smaczne.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 440 g mąki pszennej tortowej
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży (10 g)
- 1 jajko
- 50 g masła rozpuszczonego
- szczypta soli
- 200 ml. ciepłego mleka (25-28st.C.)
- 1 jajko + 1 łyżka wody lub mleka do posmarowania bułeczek
przygotowanie
Do misy miksera wlewamy mleko, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy dokładnie.
Następnie wsypujemy całą mąkę, pozostały cukier, jajko i sól mieszamy i zaczynamy wyrabiać przy pomocy miksera.
Na średnich obrotach przy pomocy haka wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 min.
Po ok 2 min, kiedy składniki się połączą wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło.
Teraz wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h.
Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto będzie zwarte i sprężyste, wykładamy je na blat, lekko podsypujemy mąką.
Formujemy wałek i dzielimy go na 8-10 równych kawałków.
Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na placek (podsypujemy niewielką ilością mąki). Placuszek o średnicy 18-20 cm.
FORMOWANIE BUŁECZEK OD 2.44 MIN. FILMU :
Pałeczki do chińskiego jedzenia, lub patyczki drewniane będą potrzebne do formowania bułeczek.
Na placku z ciasta drewnianym patyczkiem wyciskamy rowki, mniej więcej do połowy placka (jak na zdjęciu), następnie przewracamy placek na drugą stronę i to samo powtarzamy na stronie drugiej.
Stronę z wyciśniętymi rowkami od spodu, zwijamy w rulon do połowy placka.
Pałeczkami ściskamy placek w połowie, zlepiany końce. Pałeczką przyciskamy ciasto w grubszym kawałku i ten koniec również zlepiamy. Zobaczcie film jak formuję bułeczki.
Uformowaną bułkę odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy, ciasto w czasie pieczenia rośnie.
Podobnie formujemy wszystkie kulki z ciasta.
Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika.
PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Bułki odkrywamy i smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Bułeczki pieczemy 18-20 min do pięknego zrumienienia.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.