To wielokrotnie sprawdzony przeze mnie przepis, tę polędwicę robiłam na święta i na codzienne obiady, zawsze sprawdza się doskonale.
Mięso można przyprawić dzień wcześniej i trzymać w lodówce na ok. 40 min przed podaniem, wyjmujemy je, krótko obsmażamy na patelni, a następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy.
Zanim zaczniecie kroić polędwice należy pozwolić jej chwilę odpocząć 5-6 min.
Najlepiej do pieczonej polędwicy pasują kwaśne jabłka, ja używam Szarej Renety, ładnie się piecze i nie rozpada na talerzu. A co najważniejsze doskonale pasuje do niej majeranek.
Delikatna pieczona polędwica wieprzowa z jabłkami. Polędwicę podaję z dodatkiem gotowanych batatów, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi.

SKŁADNIKI
- ok. 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- PONADTO
- 2 jabłka Szara Reneta
- 2 łyżki otartego majeranku
- 1 - 2 masła
- do smażenia olej
przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć. Odłożyć.
W płaskim naczyniu połączyć przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Polędwicę dokładnie obtoczyć w przyprawach, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 30 min, ale można również mięso zostawić na noc w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Na dużej patelni rozgrzać olej, na gorący położyć mięso i obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć folią.
Odstawić na chwilę. Na patelnię na której obsmażana była polędwica położyć masło, roztopić je i wymieszać, powstałym sosem polać polędwicę (można patelnię opłukać odrobiną wody i ją również wlać do mięsa,
chodzi o to, żeby wszystkie co najlepsze trafiło do mięsa). Na koniec polędwicę posypać majerankiem, ponownie okryć szczelnie folią i wstawić do piekarnika.
Na patelnię na której obsmażana była polędwica położyć masło, roztopić je i wymieszać, powstałym sosem polać polędwicę (można patelnię opłukać odrobiną wody i ją również wlać do mięsa,
chodzi o to, żeby wszystkie co najlepsze trafiło do mięsa). Na koniec polędwicę posypać majerankiem, ponownie okryć szczelnie folią i wstawić do piekarnika.
Polędwicę pieczemy 15 min w 180 st.C. pod przykryciem.
W międzyczasie przygotować jabłka, umyć je, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Po 15 min wyjąć polędwicę z piekarnika, odkryć i obłożyć jabłkami, całość polać sosem z pieczenia mięsa, jabłka lekko oprószyć majerankiem, ponownie przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec kolejne 10 min., następnie zdjąć folię i już bez przykrycia piec jeszcze ok. 5 min.
Wyjąć, odstawić na 5-6 min, żeby mięso odpoczęło.
Kroić polędwicę i podawać z jabłkami polane sosem.
Doskonałym dodatkiem będą gotowane bataty.
2 komentarze
Najlepszy przepis na polędwicę jaki dotychczas próbowałam. Łatwy w wykonaniu i naprawdę wyszło pysznie.
Dziękuję i polecam wszystkim do zrobienia:)
Właśnie zapeklowałam mięsko. Pieczone będzie jutro. I mam obawy czy nie będzie zbyt pikantne? Mieszanka przypraw smakuje dość ostro