Składniki
-
ok. 500 g polędwicy wieprzowej
-
1 łyżka papryki słodkiej
-
1 łyżeczka papryki ostrej
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
Ponadto
-
2 jabłka Szara Reneta
-
2 łyżki otartego majeranku
-
1 - 2 masła
-
do smażenia olej
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
To wielokrotnie sprawdzony przeze mnie przepis, tę polędwicę robiłam na święta i na codzienne obiady, zawsze sprawdza się doskonale. Mięso można przyprawić dzień wcześniej i trzymać w lodówce na ok. 40 min przed podaniem, wyjmujemy je, krótko obsmażamy na patelni, a następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy.
Zanim zaczniecie kroić polędwice należy pozwolić jej chwilę odpocząć 5-6 min.
Najlepiej do pieczonej polędwicy pasują kwaśne jabłka, ja używam Szarej Renety, ładnie się piecze i nie rozpada na talerzu. A co najważniejsze doskonale pasuje do niej majeranek 🙂
Steps
1
Done
|
Mięso umyć, osuszyć. Odłożyć. |
2
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. |
3
Done
|
Na patelnię na której obsmażana była polędwica położyć masło, roztopić je i wymieszać, powstałym sosem polać polędwicę (można patelnię opłukać odrobiną wody i ją również wlać do mięsa, chodzi o to, żeby wszystkie co najlepsze trafiło do mięsa). Na koniec polędwicę posypać majerankiem, ponownie okryć szczelnie folią i wstawić do piekarnika. |
4
Done
|
W międzyczasie przygotować jabłka, umyć je, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Po 15 min wyjąć polędwicę z piekarnika, odkryć i obłożyć jabłkami, całość polać sosem z pieczenia mięsa, jabłka lekko oprószyć majerankiem, ponownie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec kolejne 10 min., następnie zdjąć folię i już bez przykrycia piec jeszcze ok. 5 min. |
2 komentarze Ukryj
Najlepszy przepis na polędwicę jaki dotychczas próbowałam. Łatwy w wykonaniu i naprawdę wyszło pysznie.
Dziękuję i polecam wszystkim do zrobienia:)
Właśnie zapeklowałam mięsko. Pieczone będzie jutro. I mam obawy czy nie będzie zbyt pikantne? Mieszanka przypraw smakuje dość ostro