0 0
Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

ok. 500 g polędwicy wieprzowej
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Ponadto
2 jabłka Szara Reneta
2 łyżki otartego majeranku
1 - 2 masła
do smażenia olej

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami

Delikatna pieczona polędwica wieprzowa z jabłkami. Polędwicę podaję z dodatkiem gotowanych batatów, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi.

  • Średni

Składniki

  • Ponadto

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

To wielokrotnie sprawdzony przeze mnie przepis, tę polędwicę robiłam na święta i na codzienne obiady, zawsze sprawdza się doskonale. Mięso można przyprawić dzień wcześniej i trzymać w lodówce na ok. 40 min przed podaniem, wyjmujemy je, krótko obsmażamy na patelni, a następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy.

Zanim zaczniecie kroić polędwice należy pozwolić jej chwilę odpocząć 5-6 min.

Najlepiej do pieczonej polędwicy pasują kwaśne jabłka, ja używam Szarej Renety, ładnie się piecze i nie rozpada na talerzu. A co najważniejsze doskonale pasuje do niej majeranek 🙂

 

(Visited 20 558 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Mięso umyć, osuszyć. Odłożyć.
W płaskim naczyniu połączyć przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Polędwicę dokładnie obtoczyć w przyprawach, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 30 min, ale można również mięso zostawić na noc w lodówce.

2
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Na dużej patelni rozgrzać olej, na gorący położyć mięso i obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć folią.
Odstawić na chwilę. Na patelnię na której obsmażana była polędwica położyć masło, roztopić je i wymieszać, powstałym sosem polać polędwicę (można patelnię opłukać odrobiną wody i ją również wlać do mięsa, chodzi o to, żeby wszystkie co najlepsze trafiło do mięsa). Na koniec polędwicę posypać majerankiem, ponownie okryć szczelnie folią i wstawić do piekarnika.

3
Done

Na patelnię na której obsmażana była polędwica położyć masło, roztopić je i wymieszać, powstałym sosem polać polędwicę (można patelnię opłukać odrobiną wody i ją również wlać do mięsa, chodzi o to, żeby wszystkie co najlepsze trafiło do mięsa). Na koniec polędwicę posypać majerankiem, ponownie okryć szczelnie folią i wstawić do piekarnika.
Polędwicę pieczemy 15 min w 180 st.C. pod przykryciem. 

4
Done

W międzyczasie przygotować jabłka, umyć je, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Po 15 min wyjąć polędwicę z piekarnika, odkryć i obłożyć jabłkami, całość polać sosem z pieczenia mięsa, jabłka lekko oprószyć majerankiem, ponownie przykryć i wstawić do piekarnika.

Piec kolejne 10 min., następnie zdjąć folię i już bez przykrycia piec jeszcze ok. 5 min.
Wyjąć, odstawić na 5-6 min, żeby mięso odpoczęło.
Kroić polędwicę i podawać z jabłkami polane sosem.
Doskonałym dodatkiem będą gotowane bataty.

Dorota

Ciasto Drożdżowe z Serem
previous
Drożdżówki z Serem – przepis z filmem
Bułeczki Pszenne
next
Bułki Maślane – przepis z filmem i formowaniem bułeczek
Ciasto Drożdżowe z Serem
previous
Drożdżówki z Serem – przepis z filmem
Bułeczki Pszenne
next
Bułki Maślane – przepis z filmem i formowaniem bułeczek

2 komentarze Ukryj

Najlepszy przepis na polędwicę jaki dotychczas próbowałam. Łatwy w wykonaniu i naprawdę wyszło pysznie.
Dziękuję i polecam wszystkim do zrobienia:)

Właśnie zapeklowałam mięsko. Pieczone będzie jutro. I mam obawy czy nie będzie zbyt pikantne? Mieszanka przypraw smakuje dość ostro

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »