Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejszy przepis na pieczoną kaczkę jaki mam. Od lat robimy ją w ten właśnie sposób. W przepisie jest spora ilość czosnku, ale ponieważ wkładamy go do środka kaczki, nie będzie dominował w smaku po upieczeniu. Drób lubi odgrzewanie, więc jeśli po kolacji zostanie kawałek mięsa, następnego dnia po odgrzaniu, będzie nawet smaczniejszy niż w chwilę po upieczeniu.
Kaczkę można podawać do sałatą i sosem winegret na lunch.

Kaczka Pieczona z Jabłkami
- Kaczka ok. 2 kg.
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- Świeżo mielony pieprz czarny
- 2 łyżki majeranku otartego
- 4-5 jabłek
- 4-5 łyżek dżemu żurawinowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, usunąć wszystkie wnętrzności. Umyć, osuszyć.
Czosnek obrać z łupin, rozgnieść nożem, włożyć do środka kaczki, dodać 1 łyżeczkę soli. Z wierzchu kaczkę posolić, oprószyć pieprzem i majerankiem. Włożyć do lodówki na 2-3 h lub najlepiej na całą noc.
Jabłka umyć, wyciąć środek nie krojąc jabłek na pół.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Kaczkę ułożyć kratce w formie do pieczenia (forma może być szklana lub metalowa, ale powinna mieć kratkę, żeby kaczka nie leżała bezpośrednio w naczyniu). Na dno wlać trochę wody, lepiej żeby nie dotykała do mięsa.
Wstawić formę do piekarnika i piec przez 40 min w 180 st.C., następnie zmniejszyć grzanie do 150 st.C i piec prze ok. 2,5 h. Raz na ok. 30 min otwierać piekarnik i obficie polewać kaczkę powstałym na dnie sosem.
Upieczoną kaczkę wyjąć, wyluzować. Ponownie ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika na kol. 30 min. Obok kaczki położyć jabłka, do środka włożyć małą łyżeczkę dżemu żurawinowego.
Podawać gorącą z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
8 komentarzy Ukryj
A trzeba koniecznie luzować. Nie umiem tego
Nie nie trzeba, każdy może sobie poradzić z tym na talerzu.
Na czym polega wogole “ luzowanie “
Jak postępować gdybym chciała upiec tylko udka kacze?
Przy udkach postępujemy podobnie jak przy całej kaczce, jednak przyprawami i czosnkiem nacieramy mięso z wierzchu. Czosnku powinno być mniej, zależy ile będzie udek, ale przy 4-5 udkach wystarczy 1 duży ząbek czosnku. Pomijamy również etap luzowania, ale to oczywiste. Polewamy mięso w czasie pieczenia, żeby nie zrobiło się suche, ew. na ostanie 30 min możemy przykryć folią.
Jak mogę odgrzać upieczoną wcześniej kaczkę. Zależy mi żeby podgrzać ją w całości
Njalepiej przykryć ja folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.c. na ok 10 min, ale trzeba sprawdzać czy jest ciepła.
Prosty a zarazem doskonały przepis. Zastanawia jedynie czas pieczenia, czy nie za długo, czy mięso nie będzie zbyt suche?