Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna jesienna tarta z gruszkami, figami i kremem budyniowym. Upieczona z trzech rodzajów mąki, krupczatki, pszennej i ziemniaczanej. Przed podaniem należy tartę bardzo dokładnie wystudzić tak, żeby budyń całkowicie zastygł. Bardzo polecam.
Tarta z Budyniem Figami i Gruszkami
Składniki:
Ciasto
- 110 gr mąki pszennej krupczatki
- 80 gr mąki pszennej
- 50 gr mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 gr masła zimnego
- 70 gr cukru
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek zimnej wody
- Skórka otarta z 1/2 dużej cytryny
Nadzienie:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 100 gr masła
- 2 średnie gruszki
- 2 średnie figi
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Przygotować formę (u mnie 32×26 cm) posmarować masłem i posypać mąką.
Wszystkie składniki ciasta (bez wody) posiekać dokładnie, można w malakserze lub ręcznie. Kiedy utworzą się okruchy dolewać stopniowo wodę cały czas siekając. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 min.
Wyjąć ciasto, rozwałkować na wielkość nieco większą niż formy do pieczenia. Wylepić przygotowaną formę, dno nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym białkiem (za pomocą pędzla). Wstawić do zamrażalnika min. na czas nagrzewania piekarnika.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Wstawić ciasto i piec przez ok. 15 min do zrumienienia.
Wyjąć i nałożyć nadzienie.
Nadzienie:
Figi i gruszki umyć, gruszki ograć ze skóry, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w średniej grubości plastry. Odstawić.
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dodać 4 łyżki cukru). Budyń zdjąć z ognia, dodać skórkę cytrynową i masło, dokładnie wymieszać, poczekać aż masło całkowicie się rozpuści i ponownie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń, rozprowadzić równą warstwę. Na wierzchu ułożyć gruszki i figi, można tak jak ja pasami lub poprzeplatać owoce.
Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temp. do 175 st.C i piec 35 -45 min, do chwili kiedy gruszki i figi lekko się zrumienią.
Wyjąć i całkowicie wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.