Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Co zrobić z kurczakiem z rosołu, albo resztkami kurczaka pieczonego?
Często zastanawiamy się nad wykorzystaniem mięsa, które zostaje nam po przygotowaniu innego dania.
Dzisiaj przepis doskonały na wykorzystanie ,,resztek”.
Kurczak SZARPANY w ostrym sosie BBQ, oczywiście sos można zrobić łagodny i pominąć Tabasco.
U mnie z rosołu zostały dwie ćwiartki kurczaka i mieliśmy z nich pyszne, wielkie trzy burgery.
Na suchej patelni opiekłam bułki z dwóch stron.
Dodałam do nich ser, sałatę, cieniutkie plasterki czerwonej cebuli i ogórki konserwowe, jako dodatek zrobiłam rukolę z pomidorami, oliwą i odrobiną soli i pieprzu.
Fantastyczny obiad z niczego.
Gorąco polecam 🙂
Kurczak Szarpany
Składniki:
- Ok. 300-400 g kurczaka z rosołu, pieczonego lub gotowanego ( u mnie dwie ćwiartki kurczaka z rosołu)
Na sos BBQ
- 2/3 szklanki ketchupu (ostrego lub łagodnego)
- 1/4 szklanki wody (ok 50-60 ml.)
- 1 łyżeczka Tabasco (opcjonalnie) (5 ml.)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego (3 ml.)
- 1 łyżeczka miodu lub cukru (u mnie miód naturalny)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania: |
2
Done
|
Przygotowanie sosu BBQ:W garnuszku umieścić wszystkie składniki sosu: ketchup, sól, pieprz, Tabasco, sok z cytryny lub ocet, miód. Do gorącego sosu wrzucić kurczaka, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilę, aż kurczak będzie ciepły. |
3
Done
|
Kurczakiem można napełnić tortillę, lub bułkę do burgerów. Uzupełnić cienko pokrojoną czerwoną cebulą, ogórkami konserwowymi i serem żółtym. Smacznego :) |
4
Done
|
4 komentarze Ukryj
Sztos!!
Dzien dobry, czy kurczaka można podać na zimno? W formie mini kanapek imprezowych? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Można oczywiście, podawany na zimno jest również pyszny 😃
Wygląda przepysznie!