0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Golonka Pieczona na Kapuście – łatwa i pyszna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Golonka Pieczona na Kapuście – łatwa i pyszna

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na delikatną i rozpływającą się w ustach Golonkę pieczona na kapuście.

Jest naprawdę doskonałym pomysłem na jesienny lub zimowy obiad.
Kość, która znajduje się w mięsie po upieczeniu daje się usunąć bez najmniejszego problemu.
Mięso jest  delikatne i pyszne.

Polecam, golona doskonale się przechowuje i łatwo odgrzewa, więc możecie przygotować większą ilość tego doskonałego dani.

Smacznego 🙂

 

Golonka Pieczona z Kapustą

Golonka pieczona na Kapuście

  • 3 golonki wieprzowe ok. 1 kg.
  • ok. 1/2 szklanki ketchupu ostrego

Do obgotowania mięsa:

  • ok. 4-5 l. wody
  • 1 łyżka soli na 1 l. wody
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe

Ponadto:

  • ok. 600-700 g kapusty kiszonej (można więcej)
  • 1 duży liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • ok. 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
(Visited 246 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W dużym garnku umieścić golonki i przyprawy (ziele, pieprz, sól, liście laurowy), zagotować.
Zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować golonki ok. 1 h.
Golonki wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Musi być na tyle chłodna, żeby dało się ją dotknąć i naciąć skórę.

2
Done

Golonki wyjąć, skórę naciąć ostrym nożem w kratkę.
Posmarować obficie ketchupem.

W dużym naczyniu żaroodpornym lub w brytfance umieścić na dnie kapustę kiszoną, włożyć do niej liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, wlać bulion, przemieszać całość.
Na Kapuście położyć golonki. Przykryć przykrywą lub bardzo dokładnie folią aluminiową.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 185 st.C. z termoobiegiem.

Golonkę piec 2,5 h pod przykryciem, następnie odkryć i piec jeszcze 30 min, już bez przykrycia, żeby skóra się zrumieniła.

Wyjmujemy i z łatwością wyjmujemy kość.
Podajemy golonkę z dodatkiem kapusty.

Smacznego :)

4
Done

Dorota

Kurczak BBQ
previous
Kurczak Szarpany w Sosie BBQ – pomysł na kurczaka z rosołu
next
Sękacz Domowy
Kurczak BBQ
previous
Kurczak Szarpany w Sosie BBQ – pomysł na kurczaka z rosołu
next
Sękacz Domowy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię