Przepis na delikatną i rozpływającą się w ustach Golonkę pieczona na kapuście.
Jest naprawdę doskonałym pomysłem na jesienny lub zimowy obiad.
Kość, która znajduje się w mięsie po upieczeniu daje się usunąć bez najmniejszego problemu.
Mięso jest delikatne i pyszne.
Polecam, golona doskonale się przechowuje i łatwo odgrzewa, więc możecie przygotować większą ilość tego doskonałego dani.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- 3 golonki wieprzowe ok. 1 kg.
- ok. 1/2 szklanki ketchupu ostrego
- Do obgotowania mięsa:
- ok. 4-5 l. wody
- 1 łyżka soli na 1 l. wody
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- Ponadto:
- ok. 600-700 g kapusty kiszonej (można więcej)
- 1 duży liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- ok. 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
przygotowanie
W dużym garnku umieścić golonki i przyprawy (ziele, pieprz, sól, liście laurowy), zagotować.
Zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować golonki ok. 1 h.
Golonki wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Musi być na tyle chłodna, żeby dało się ją dotknąć i naciąć skórę.
Golonki wyjąć, skórę naciąć ostrym nożem w kratkę.
Posmarować obficie ketchupem.
W dużym naczyniu żaroodpornym lub w brytfance umieścić na dnie kapustę kiszoną, włożyć do niej liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, wlać bulion, przemieszać całość.
Na Kapuście położyć golonki. Przykryć przykrywą lub bardzo dokładnie folią aluminiową.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 185 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Golonkę piec 2,5 h pod przykryciem, następnie odkryć i piec jeszcze 30 min, już bez przykrycia, żeby skóra się zrumieniła.
Wyjmujemy i z łatwością wyjmujemy kość.
Podajemy golonkę z dodatkiem kapusty.