Przepyszne ROGALIKI ORZECHOWE z lekkim kremem czekoladowym i polewą z czekolady.
Długi opis dla naprawdę przepysznych ciastek.
Rogaliki zrobione są z makaronikowego ciasta orzechowego. Ciasto jest delikatnie lepkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Na ciastko nałożony jest delikatny i lekki krem czekolady, a na koniec wszystko polane gorzką czekoladą.
Do kremu można dodać niewielką ilość alkoholu, wówczas ciastka będą jeszcze smaczniejsze, ale nie będzie można podawać ich dzieciom, więc decyzja należy do Was.
Ciasteczka przechowuję w lodówce i moim zdaniem najsmaczniejsze są dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki mają czas się z sobą połączyć.
Polecam Wam rogaliki bo to doskonały i elegancki deser.
Smacznego 😃
Kanał KuchniaDoroty TV – sprawdzone przepisy

SKŁADNIKI
- na ciasto:
- 170 g migdałów
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g drobnego cukru
- 2 białka
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- na krem:
- 150 ml. kremówki 36% (bardzo zimnej)
- 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka spirytusu, wódki lub koniaku (opcjonalnie, ja tym razem nie dałam)
- na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g czekolady deserowej
- 50 g masła
- 2-3 łyżki mleka
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA ORZECHOWEGO
Migdały i orzechy laskowe zmiksowałam na drobną mąkę. Można użyć również kupionych zmielonych orzechów i migdałów.
Zmielone orzechy umieściłam w misce. Do orzechów starłam na drobnej tarce czekoladę. Wymieszałam.
Z białek i cukru pudru ubiłam pianę.
Pianę wymieszałam z mąką orzechową.
Powstanie średniej gęstości ciasto.
Wstawiam ciasto do lodówki na ok. 30 min, aby zgęstniało i dało się łatwo formować.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 150 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Ciasto wyjmuję z lodówki.
Łyżką maczaną w wodzie nabieram niewielką porcję ciasta, rękami formuję rulonik, a następnie zwijam go w ,,U".
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w 150 st.C. przez ok. 20 min.
Wyjmuję i studzę na kuchennej kratce.
Ciastka muszą być całkowicie wystudzone zanim zaczniemy je dekorować.
Rogaliki można również upiec dzień wcześniej.
PRZYGOTOWANIE KREMU
Czekoladę łamię na kawałki, umieszczam na garnku z gotującą wodą i rozpuszczam ją. Można również rozpuścić w kuchence mikrofalowej.
Odstawiam czekoladę do przestygnięcia.
Mascarpone miksuję z połową cukru pudru na jednolitą masę, zajmie to chwilę.
Następnie dodaję czekoladę do maskarpone i miksuję do połączenia składników. Odstawiam.
Bitą śmietanę ubiajam z kremówki i pozostałego cukru pudru.
Kiedy jest sztywna łączę ją z masą czekoladową. Miksuję aż krem zrobi się gęstawy i jednolicie czekoladowy.
Na koniec można do kremu dodać alkohol. Wlewamy spirytus lub inny alkohol i krótko miksujemy.
Krem odstawiam do lodówki do czasu, kiedy będę go używać. Można zostawić w lodówce na całą noc.
PRZYGOTOWANIE ROGALIKÓW
Krem przekładam do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
Na każdy rogalik wyciskam porcję kremu, na całą powierzchnię ciastka.
Odkładam.
W ten sposób postępuję z całym kremem i ciastkami.
Teraz wkładam ciastka do lodówki i przygotowuję polewę.
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ
Kiedy polewa jest zimna, wyjmuję ciastka z lodówki.
Każde ciastko zanurzam w czekoladzie stroną z kremem.
Odkładam na kuchenną kratkę aby polewa zastygła. Najszybciej będzie wstawić ciastka do lodówki na kilkanaście minut.
Ciastka są gotowe, przechowuję je w lodówce.
Notes
Składniki na ok. 25 ciastek
Przepisy na najlepsze
Ciastka i Ciasteczka