• Home
  • Ciasta
  • Rogaliki Orzechowe z Kreme i Czekoladą – najlepsze jakie jedliście
Rogaliki Orzechowe z Kreme i Czekoladą – najlepsze jakie jedliście

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rogaliki Orzechowe z Kreme i Czekoladą – najlepsze jakie jedliście

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszne ROGALIKI ORZECHOWE z lekkim kremem czekoladowym i polewą z czekolady. Długi opis dla naprawdę przepysznych ciastek.

Rogaliki zrobione są z makaronikowego ciasta orzechowego. Ciasto jest delikatnie lepkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Na ciastko nałożony jest delikatny i lekki krem czekolady, a na koniec wszystko polane gorzką czekoladą.

Do kremu można dodać niewielką ilość alkoholu, wówczas ciastka będą jeszcze smaczniejsze, ale nie będzie można podawać ich dzieciom, więc decyzja należy do Was.

Ciasteczka przechowuję w lodówce i moim zdaniem najsmaczniejsze są dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki mają czas się z sobą połączyć.
Polecam Wam rogaliki bo to doskonały i elegancki deser.

 

Smacznego 😃

 

 

 

 

 

Kanał KuchniaDoroty TV – sprawdzone przepisy 

 

 

Rogaliki Orzechowe z Kremem 

Składniki na ok. 25 ciastek

na ciasto:

  • 170 g migdałów

  • 100 g orzechów laskowych

  • 100 g drobnego cukru

  • 2 białka

  • 4 kostki gorzkiej czekolady

 

na krem:

  • 150 ml. kremówki 36% (bardzo zimnej)

  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 150 g czekolady gorzkiej

  • 1 łyżka spirytusu, wódki lub koniaku (opcjonalnie, ja tym razem nie dałam) 

 

na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 60 g czekolady deserowej

  • 50 g masła

  • 2-3 łyżki mleka

 

 

Przepisy na najlepsze
Ciastka i Ciasteczka 

 

 

 

 

 

(Visited 517 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta orzechowego

Migdały i orzechy laskowe zmiksowałam na drobną mąkę. Można użyć również kupionych zmielonych orzechów i migdałów.

Zmielone orzechy umieściłam w misce. Do orzechów starłam na drobnej tarce czekoladę. Wymieszałam.

Z białek i cukru pudru ubiłam pianę.

Pianę wymieszałam z mąką orzechową.
Powstanie średniej gęstości ciasto.

Wstawiam ciasto do lodówki na ok. 30 min, aby zgęstniało i dało się łatwo formować.

2
Done

Piekarnik rozgrzewam do 150 st.C. z termoobiegiem

Ciasto wyjmuję z lodówki.

Łyżką maczaną w wodzie nabieram niewielką porcję ciasta, rękami formuję rulonik, a następnie zwijam go w ,,U".
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę w 150 st.C. przez ok. 20 min.
Wyjmuję i studzę na kuchennej kratce.

Ciastka muszą być całkowicie wystudzone zanim zaczniemy je dekorować.
Rogaliki można również upiec dzień wcześniej.

3
Done

Przygotowanie kremu

Czekoladę łamię na kawałki, umieszczam na garnku z gotującą wodą i rozpuszczam ją. Można również rozpuścić w kuchence mikrofalowej.
Odstawiam czekoladę do przestygnięcia.

Mascarpone miksuję z połową cukru pudru na jednolitą masę, zajmie to chwilę.
Następnie dodaję czekoladę do maskarpone i miksuję do połączenia składników. Odstawiam.

Bitą śmietanę ubiajam z kremówki i pozostałego cukru pudru.
Kiedy jest sztywna łączę ją z masą czekoladową. Miksuję aż krem zrobi się gęstawy i jednolicie czekoladowy.

Na koniec można do kremu dodać alkohol. Wlewamy spirytus lub inny alkohol i krótko miksujemy.

Krem odstawiam do lodówki do czasu, kiedy będę go używać. Można zostawić w lodówce na całą noc.

4
Done

Przygotowanie rogalików

Krem przekładam do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.

Na każdy rogalik wyciskam porcję kremu, na całą powierzchnię ciastka.
Odkładam.
W ten sposób postępuję z całym kremem i ciastkami.

Teraz wkładam ciastka do lodówki i przygotowuję polewę.

5
Done

Przygotowanie polewy czekoladowej

Czekolady łamię na kawałki, razem z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mieszam.
Na koniec wlewam mleko i miesza, aż powstanie gładka średnio gęsta masa.

Odstawiam polewę, tylko aby wystygła, ale nie zgęstniała.

6
Done

Kiedy polewa jest zimna, wyjmuję ciastka z lodówki.
Każde ciastko zanurzam w czekoladzie stroną z kremem.

Odkładam na kuchenną kratkę aby polewa zastygła. Najszybciej będzie wstawić ciastka do lodówki na kilkanaście minut.
Ciastka są gotowe, przechowuję je w lodówce.

Smacznego 😃

7
Done

Dorota

previous
Kurczak po Chińsku w Papierze Ryżowym
Zapiekanka Makaronowa z Serem
next
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa
previous
Kurczak po Chińsku w Papierze Ryżowym
Zapiekanka Makaronowa z Serem
next
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »