Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne ROGALIKI ORZECHOWE z lekkim kremem czekoladowym i polewą z czekolady. Długi opis dla naprawdę przepysznych ciastek.
Rogaliki zrobione są z makaronikowego ciasta orzechowego. Ciasto jest delikatnie lepkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Na ciastko nałożony jest delikatny i lekki krem czekolady, a na koniec wszystko polane gorzką czekoladą.
Do kremu można dodać niewielką ilość alkoholu, wówczas ciastka będą jeszcze smaczniejsze, ale nie będzie można podawać ich dzieciom, więc decyzja należy do Was.
Ciasteczka przechowuję w lodówce i moim zdaniem najsmaczniejsze są dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki mają czas się z sobą połączyć.
Polecam Wam rogaliki bo to doskonały i elegancki deser.
Smacznego 😃
Kanał KuchniaDoroty TV – sprawdzone przepisy
Rogaliki Orzechowe z Kremem
Składniki na ok. 25 ciastek
na ciasto:
-
170 g migdałów
-
100 g orzechów laskowych
-
100 g drobnego cukru
-
2 białka
-
4 kostki gorzkiej czekolady
na krem:
-
150 ml. kremówki 36% (bardzo zimnej)
-
125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
-
1 łyżka cukru pudru
-
150 g czekolady gorzkiej
-
1 łyżka spirytusu, wódki lub koniaku (opcjonalnie, ja tym razem nie dałam)
na polewę:
-
100 g gorzkiej czekolady
-
60 g czekolady deserowej
-
50 g masła
-
2-3 łyżki mleka
Przepisy na najlepsze
Ciastka i Ciasteczka
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta orzechowegoMigdały i orzechy laskowe zmiksowałam na drobną mąkę. Można użyć również kupionych zmielonych orzechów i migdałów. Zmielone orzechy umieściłam w misce. Do orzechów starłam na drobnej tarce czekoladę. Wymieszałam. Z białek i cukru pudru ubiłam pianę. Pianę wymieszałam z mąką orzechową. Wstawiam ciasto do lodówki na ok. 30 min, aby zgęstniało i dało się łatwo formować. |
2
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 150 st.C. z termoobiegiemCiasto wyjmuję z lodówki. Łyżką maczaną w wodzie nabieram niewielką porcję ciasta, rękami formuję rulonik, a następnie zwijam go w ,,U". Piekę w 150 st.C. przez ok. 20 min. Ciastka muszą być całkowicie wystudzone zanim zaczniemy je dekorować. |
3
Done
|
Przygotowanie kremuCzekoladę łamię na kawałki, umieszczam na garnku z gotującą wodą i rozpuszczam ją. Można również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Mascarpone miksuję z połową cukru pudru na jednolitą masę, zajmie to chwilę. Bitą śmietanę ubiajam z kremówki i pozostałego cukru pudru. Na koniec można do kremu dodać alkohol. Wlewamy spirytus lub inny alkohol i krótko miksujemy. Krem odstawiam do lodówki do czasu, kiedy będę go używać. Można zostawić w lodówce na całą noc. |
4
Done
|
Przygotowanie rogalików |
5
Done
|
Przygotowanie polewy czekoladowejCzekolady łamię na kawałki, razem z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mieszam. Odstawiam polewę, tylko aby wystygła, ale nie zgęstniała. |
6
Done
|
|
7
Done
|