Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny i niezwykle łatwy do ugotowania ryż z pomidorami.
Doskonałe danie dla wegan i wegetarian, ale również dla wszystkich innych.
Ja podaję go z sosami mięsnymi, więc to przepis uniwersalny.
Ryż z pomidorami przechowuję w lodówce, można go odgrzewać podsmażając na niewielkiej ilości masła lub oleju.
Nadaje się do mrożenia. Po całkowitym wystudzeniu, pokuję go w pojemniki i tak zamrażam.
Rozmrażam, wyjmując z zamrażarki wieczorem i zostawiam w lodówce do następnego dnia, w tym czasie rozmraża, i nadaje do podgrzewania na patelni, lub w kuchence mikrofalowej.
Rodzaje ryżu
Do tego dania używam dobrej jakości ryżu basmati, kupowanego w dużych 5 kg. torbach. Ryż z torebek plastikowych nie jest tutaj wskazany, zbyt szybko się gotuje i całkowicie rozkleja, więc nie polecam jego używania.
Ryże basmati znajdziecie np. tutaj (klik) 👉 RYŻ BASMATI
Polecam i życzę Wam smacznego 😃
Filmy z przepisami na
Kuchnia Doroty TV
Ryż z Pomidorami
Składniki:
– 1 średnia cebula
– 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
– 1 łyżeczka świeżego startego czosnku
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)
– 200 g pomidorów z puszki
– 1 łyżeczka soli
– 220 g ryżu basmati
– 350 ml. wody (gotującej się)
Przepisy Wegetariańskie
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ryżu:Ryż płuczę do chwili kiedy woda będzie klarowna, ok. 3-4 razy. |
2
Done
|
|
3
Done
|
W garnku rozgrzewam olej, podsmażam na nim cebulę, do chwili kiedy będzie złota. Często mieszam. Do cebuli dodaję chili i kurkumę, miesza i chwilę podsmażam. |
4
Done
|
Do garnka wrzucam wypłukany ryż, sól i mieszam. Wlewam wrzątek, mieszam. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień do minimum. Przykrywam garnek. Po ok. 5 min, odkrywam i mieszam całość. Przykrywam i teraz już nie odkrywam. Ryż gotuję ok. 23-25 min, do chwili kiedy cała woda będzie wchłonięta. Ryż jest gotowy, może być samodzielnym daniem, lub podany z sosem mięsnym. Smacznego 😃 |
5
Done
|