Ryż z Pomidorami – danie wegańskie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ryż z Pomidorami – danie wegańskie

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny i niezwykle łatwy do ugotowania ryż z pomidorami.

Doskonałe danie dla wegan i wegetarian, ale również dla wszystkich innych.

Ja podaję go z sosami mięsnymi, więc to przepis uniwersalny.

Ryż z pomidorami przechowuję w lodówce, można go odgrzewać podsmażając na niewielkiej ilości masła lub oleju.

Nadaje się do mrożenia. Po całkowitym wystudzeniu, pokuję go w pojemniki i tak zamrażam.
Rozmrażam, wyjmując z zamrażarki wieczorem i zostawiam w lodówce do następnego dnia, w tym czasie rozmraża, i nadaje do podgrzewania na patelni, lub w kuchence mikrofalowej.

Rodzaje ryżu

Do tego dania używam dobrej jakości ryżu basmati, kupowanego w dużych 5 kg. torbach. Ryż z torebek plastikowych nie jest tutaj wskazany, zbyt szybko się gotuje i całkowicie rozkleja, więc nie polecam jego używania.

Ryże basmati znajdziecie np. tutaj (klik)  👉 RYŻ BASMATI

Polecam i życzę Wam smacznego 😃

 

Filmy z przepisami na 
Kuchnia Doroty TV

 

Ryż Przepisy

 

Ryż z Pomidorami

Składniki:

– 1 średnia cebula

– 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

– 1 łyżeczka świeżego startego czosnku

– 1/4 łyżeczki kurkumy

– 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)

– 200 g pomidorów z puszki

– 1 łyżeczka soli

– 220 g ryżu basmati

– 350 ml. wody (gotującej się)

 

 

 

 

 

Przepisy Wegetariańskie 

 

(Visited 396 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ryżu:

Ryż płuczę do chwili kiedy woda będzie klarowna, ok. 3-4 razy.

2
Done

Cebulę obieram, kroję na półplasterki.
Imbir obieram.
Czosnek obieram, można go zetrzeć, można przepuścić przez praskę.

3
Done

W garnku rozgrzewam olej, podsmażam na nim cebulę, do chwili kiedy będzie złota. Często mieszam.

Do cebuli dodaję chili i kurkumę, miesza i chwilę podsmażam.
Następnie wlewam pomidory, mieszam.
Przykrywam i na małym ogniu duszę ok. 10 min.

4
Done

Do garnka wrzucam wypłukany ryż, sól i mieszam.

Wlewam wrzątek, mieszam. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień do minimum. Przykrywam garnek.

Po ok. 5 min, odkrywam i mieszam całość. Przykrywam i teraz już nie odkrywam.

Ryż gotuję ok. 23-25 min, do chwili kiedy cała woda będzie wchłonięta.

Ryż jest gotowy, może być samodzielnym daniem, lub podany z sosem mięsnym.

Smacznego 😃

5
Done

Dorota

Zapiekanka Makaronowa z Serem
previous
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa
Pierogi Wegetariańskie
next
Pierogi ze Szpinakiem – wegetariański obiad
Zapiekanka Makaronowa z Serem
previous
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa
Pierogi Wegetariańskie
next
Pierogi ze Szpinakiem – wegetariański obiad

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »