0 0
Kurczak po Chińsku w Papierze Ryżowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak po Chińsku w Papierze Ryżowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna chińska przekąska z kurczaka i warzyw  zawiniętych w papier ryżowy. Najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu, kiedy skorupka jest chrupiąca a środek miękki i gorący.
Doskonałym dodatkiem do chińskich dań, jest świeża kolendra, więc jeśli ją lubicie, posypcie paczuszki listkami kolendry.

Polecam.

pierożki dim sum, przekąski na ciepło, ciepłe przekąski, szybkie przekąski

Kurczak w papierze ryżowym 

Składniki:

  • 500 gr piersi z kurczaka
  • 3 grzyby MUN 
  • 100 gr pędów bambusa
  • 2 cebulki dymki
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • 10-12 kawałków papieru ryżowego
  • ok. 1 szklanka oleju do smażenia

Na marynatę:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki wina ryżowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru lub 2 świeżego, tartego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce, wymieszać. Odstawić.

Kurczaka umyć, pokroić w małą kostkę. Włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, odstawić na ok.1 h.

Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 15 min, żeby zmiękły. Następnie osuszyć z wody i posiekać w drobne paseczki.
Kapustę posiekać na cienkie paski. Dymkę i szczypiorek posiekać drobno.
Pędy bambusa osączyć z zalewy, jeśli jest pokrojony na płatki, posiekać go w cienki paseczki.

Warzywa dodać do kurczaka w zalewie, wymieszać dokładnie.

Papier ryżowy położyć na blacie, delikatnie posmarować wodą (można zrobić to ręką, lub pędzlem kuchennym). Pod wpływem wody papier zmięknie.
Na środku każdego krążka kładziemy 1-2 łyżeczki farszu, zwijamy papier w paczuszkę. Odkładamy na drewnianą deskę.

Kiedy cały farsz został wykorzystany, rozgrzewamy we frytkownicy, woku lub głębokiej patelni, olej.
Olej powinien być bardzo gorący, delikatnie wkładamy po 2-3 paczuszki i smażymy na złoty kolor, po ok. 3 min na każdą stronę.
Wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podajemy gorące.

Smacznego.

pierożki dim sum, przekąski na ciepło, ciepłe przekąski, szybkie przekąski
Paczuszki smażymy na gorącym oleju.
Nie musimy mieć woka czy frytkownicy, głęboka patelnia zupełnie wystarczy.
Papier ryżowy smarujemy wodą z jednej strony.
Szybko zrobi się miękki.
W miękki papier zawijamy farsz z kurczaka i warzyw.
Róbmy to delikatnie, papier ryżowy jest bardzo delikatny.
(Visited 1 482 times, 1 visits today)

Dorota

Bezy
previous
Sokoły Bezowe
Sałatka z Makronu i Łososia
next
Sałata z Makaronem i Łososiem Wędzonym
Bezy
previous
Sokoły Bezowe
Sałatka z Makronu i Łososia
next
Sałata z Makaronem i Łososiem Wędzonym

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię