Pyszna chińska przekąska z kurczaka i warzyw zawiniętych w papier ryżowy.
Najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu, kiedy skorupka jest chrupiąca a środek miękki i gorący.
Doskonałym dodatkiem do chińskich dań, jest świeża kolendra, więc jeśli ją lubicie, posypcie paczuszki listkami kolendry.
Polecam.
Kurczak w papierze ryżowym
Składniki:
-
500 gr piersi z kurczaka
-
3 grzyby MUN
-
100 gr pędów bambusa
-
2 cebulki dymki
-
kawałek kapusty pekińskiej
-
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
-
10-12 kawałków papieru ryżowego
-
ok. 1 szklanka oleju do smażenia
Na marynatę:
-
3 łyżki sosu sojowego
-
1,5 łyżki wina ryżowego
-
1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka oleju sezamowego
-
1 łyżeczka mielonego imbiru lub 2 świeżego, tartego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce, wymieszać. Odstawić.
Kurczaka umyć, pokroić w małą kostkę. Włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, odstawić na ok.1 h.
Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 15 min, żeby zmiękły. Następnie osuszyć z wody i posiekać w drobne paseczki.
Kapustę posiekać na cienkie paski. Dymkę i szczypiorek posiekać drobno.
Pędy bambusa osączyć z zalewy, jeśli jest pokrojony na płatki, posiekać go w cienki paseczki.
Warzywa dodać do kurczaka w zalewie, wymieszać dokładnie.
Papier ryżowy położyć na blacie, delikatnie posmarować wodą (można zrobić to ręką, lub pędzlem kuchennym). Pod wpływem wody papier zmięknie.
Na środku każdego krążka kładziemy 1-2 łyżeczki farszu, zwijamy papier w paczuszkę. Odkładamy na drewnianą deskę.
Kiedy cały farsz został wykorzystany, rozgrzewamy we frytkownicy, woku lub głębokiej patelni, olej.
Olej powinien być bardzo gorący, delikatnie wkładamy po 2-3 paczuszki i smażymy na złoty kolor, po ok. 3 min na każdą stronę.
Wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podajemy gorące.
Smacznego.
![]() |
Paczuszki smażymy na gorącym oleju. Nie musimy mieć woka czy frytkownicy, głęboka patelnia zupełnie wystarczy. |
![]() |
W miękki papier zawijamy farsz z kurczaka i warzyw.Róbmy to delikatnie, papier ryżowy jest bardzo delikatny. |
4 komentarze
pyszności, lubię takie dania:)
Bardzo smaczna przekąska, szczególnie dla miłośników chińszczyzny 🙂
Witam. Czy kurczak nie będzie surowy?
Nie, wręcz przeciwnie jest bardzo soczysty.