Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na Pączki Afrykańskie. Pyszne, puszyste i lekki.
Zaszalejmy z najlepszymi pączkami, jakie ostatnio smażyłam 🙂 Pączki nie są błyskawiczne, przygotowanie ich (jak zresztą każdych pączków) zajmuje nico czasu, ale są tego na pewno warte. Smakują i wyglądają świetnie.
Polecam, w karnawale, ale nie tylko, warto je usmażyć.
Pączki Afrykańskie
Składniki:
-
1 szklanka ciepłego mleka (ok. 225 ml.)
-
2 łyżki masła roztopionego (ok. 40g)
-
1 opakowanie drożdży suchych (7g)
-
1 łyżka cukru + 1 opakowanie cukru wanilinowego
-
1 jajko (L)
-
3 szklanki mąki pszennej tortowej (400 g)
-
1 l. oleju rzepakowego
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W dużej misce połączyć mleko, cukier, drożdże, jajko - dokładnie wymieszać. |
2
Done
|
Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-60 min. |
3
Done
|
W międzyczasie przygotować stolnicę. |
4
Done
|
Z każdego kawałka ciasta formować wałek, lekko go zwijać, unieść, a następnie końce łączyć. Ciasto lekko się zwinie w rulonik, skręcić je jeszcze bardziej, żeby powstał zwinięty świderek, jak na zdjęciu (w filmie pokazuję jak to zrobić dokładnie). |
5
Done
|
W głębokiej patelni lub płaskim garnku rozgrzać olej. Temperatura oleju powinna wynosić 180 st.C. najlepiej sprawdzać ją termometrem kuchennym, temperaturę korygujemy zwiększając i zmniejszając płomień pod garnkiem. |
6
Done
|
Do rozgrzanego oleju wkładamy po kilka pączków, robimy to partiami, tak aby nie obniżyć gwałtownie temperatury oleju. |
7
Done
|