• Home
  • Ciastka
  • Pączki Afrykańskie – Pączki Świderki – przepis z filmem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pączki Afrykańskie – Pączki Świderki – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pączki Afrykańskie – Pączki Świderki – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Zaszalejmy z najlepszymi pączkami, jakie ostatnio smażyłam 🙂 Pączki nie są błyskawiczne, przygotowanie ich (jak zresztą każdych pączków) zajmuje nico czasu, ale są tego na pewno warte. Smakują i wyglądają świetnie.

Polecam, w karnawale, ale nie tylko, warto je usmażyć.

 

  • Pączki Tradycyjne
  • Pączki Tradycyjne Przepisy
  • Pączki Tradycyjne
  • Pączki Tradycyjne

Pączki Afrykańskie

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka (ok. 225 ml.)
  • 2 łyżki masła roztopionego (ok. 40g)
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
  • 1 łyżka cukru + 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko (L)
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej (400 g)
  • 1 l. oleju rzepakowego
(Visited 624 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W dużej misce połączyć mleko, cukier, drożdże, jajko - dokładnie wymieszać.
Do mokrych składników wsypać ok. 1/3 mąki, dokładnie wymieszać kuchenną rózgą. Następnie dosypać pozostałą mąkę i tym razem najlepiej użyć drewnianej łyżki do dokładnego wymieszania składników.
Na koniec zagnieść ciasto ręką, przez ok. 2-3 min.

2
Done

Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-60 min.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i ponownie przykryć i odstawić na 15 min, do ponownego podrośnięcia.

3
Done

W międzyczasie przygotować stolnicę.
Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. zagnieść, a następnie podzielić na 10-12 części.

4
Done

Z każdego kawałka ciasta formować wałek, lekko go zwijać, unieść, a następnie końce łączyć. Ciasto lekko się zwinie w rulonik, skręcić je jeszcze bardziej, żeby powstał zwinięty świderek, jak na zdjęciu (w filmie pokazuję jak to zrobić dokładnie).
Zwinięte ciastka odkładać na stolnicę, kiedy wszystkie są już gotowe, przykryć pączki ściereczką i zostawić na chwilę, najlepiej na czas przygotowywania i rozgrzania oleju.

5
Done

W głębokiej patelni lub płaskim garnku rozgrzać olej. Temperatura oleju powinna wynosić 180 st.C. najlepiej sprawdzać ją termometrem kuchennym, temperaturę korygujemy zwiększając i zmniejszając płomień pod garnkiem.
Jeśli nie mamy termometru do oleju wrzucamy mały kawałek ciasta i kiedy natychmiast po włożeniu zaczyna się smażyć olej jest gotowy.

6
Done

Do rozgrzanego oleju wkładamy po kilka pączków, robimy to partiami, tak aby nie obniżyć gwałtownie temperatury oleju.
Pączki smażymy przez ok. 3-4 min na stronę, lub do chwili kiedy ładnie się zrumieni i zrobi złoty, wówczas przewracamy pączki na drugą stronę i ponownie smażīmy przez 3-4 min.
Usmażone pączki wyjmujemy i odkładamy na wyłożone ręczniem papierowym talerz.
Odstawiamy do wystygnięcia, a do oleju wkładamy kolejną partię pączków.

7
Done

Usmażone pączki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze w dniu smażenia.
Smacznego :)

Dorota

Naleśniki
previous
Naleśniki – Ciasto na Naleśniki – przepis podstawowy z filmem
next
Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce
Naleśniki
previous
Naleśniki – Ciasto na Naleśniki – przepis podstawowy z filmem
next
Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię